Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lis 2024, o 08:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 maja 2014, o 23:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam Koledzy Serdecznie.

Planuje w najbliższym czasie zrobić pewne urządzonko które chcę zasilać z 230V AC. Problem jest taki że zasilacz do tego urządzenia musi być po pierwsze mały a po drugie wydajny, prąd jaki chce pobrać to około 200-300mA. Rozmawiałem na czacie z kilkoma Kolegami z forum i jeden z nich podesłał mi link do takiego scalaczka:

http://www.elektroniksc.com.pl/pliki/LN/K3/06/PN/LNK306PN.1.pdf

Schemat aplikacyjny wydaję się prosty. Jednak nigdy nie miałem styczności z techniką impulsową, jedynie jakieś podstawowe topologie typu buck-boost converter na zajęciach miałem. Dlatego też chciałbym się trochę podszkolić. Jak dobierać cewki? Czy nawijać je samemu czy kupować gotowe? Gdzie znaleźć informacje o tym wszystkim? Jest tego sporo, wiem, ale wydaje mi się to jakoś nadzwyczaj skomplikowane (pewnie się mylę). Mógłby ktoś z was polecić jakiś tutorial dobry jak zaprojektować taki zasilacz? Poczytałem już trochę kurs EdW o przetwornicach. Znam podstawowe wiadomości ale chciałbym zrozumieć jakoś bardziej ten temat, żeby móc samemu jakiś drobny, mały zasilacz sobie wykonać, bo wiadomo, nic tak nie uczy jak własne, przemyślane obliczenia, i własnoręcznie wykonane urządzenie którego działanie rozumie się w najdrobniejszych szczegółach. Nie lubię czegoś składać i nie wiedzieć np czemu mam włączyć dany rezystor tu a nie tu. Proszę o jakieś rady doświadczonych kolegów.

Chciałbym dodać, że nie oczekuje jakiś gotowców i nie wiadomo czego. Chciałbym prosić was jedynie o wskazówki w jakim kierunku iść żeby nie zabłądzić:)
Pozdrawiam:)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2014, o 05:29 

Moja rada taka oprócz literatury jaką znajdziesz w źródłach polskich (wspomniana EdW) to np.:
"Switching Power Supply Design" - Pressman http://www.amazon.com/Switching-Power-S ... 0071482725
i inne angielsko języczne (dawałem Ci link na czacie do jednej z takich pozycji). Odwiedzaj strony producentów specjalizujących się w układach dla zasilaczy impulsowych i działy poświęcone wsparciu dla projektantów np. http://www.amazon.com/Switching-Power-S ... 0071482725 tam jest dużo materiałów , poradników i kursów czy oprogramowania wspierającego projektowanie. Przy korzystaniu z dedykowanych scalaków dogłębnie studiuj kartę katalogową łącznie z wszystkimi charakterystykami i zaleceniami aplikacyjnymi (są tam nawet często topologie pcb) czy też zalecenia dotyczące cewek właśnie. W Polsce fajnym źródłem dotyczącym indukcyjnych elementów jest strona producenta Feryster też trochę materiałów tam znajdziesz jak i dobry kontakt w sprawie wykonywania nietypowych cewek czy konsultacji.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 maja 2014, o 12:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzięki bardzo za podpowiedzi. Jestem w trakcie czytania tej noty od tego scalaczka do którego link podałem w pierwszym poście. Jest tam napisane że cewka jaka powinna być zastosowana to 1mH. Czy taki dławik jek ten tu:

http://www.feryster.pl/polski/dtmss.php?lang=pl

spełnił by swoją rolę? napisane jest że służy on do magazynowania energii, i przeznaczony jest do częstotliwości 300kHz. Ten scalaczek kluczuje 66kHz więc powinien być ok?

PostNapisane: 17 maja 2014, o 13:35 

Nefarious19 napisał(a):
Jest tam napisane że cewka jaka powinna być zastosowana to 1mH.

To jest cewka pod ten konkretny układ który tam jest omawiany - skorzystaj z http://www.powerint.com/design-support/ ... n-software i zaprojektuj pod swoje potrzeby i wtedy dostaniesz konkretną cewkę pod projekt a według noty aplikacyjnej proponują abyś wówczas wybrał L1 przynajmniej równe lub większe od wyliczonej wartości.
Cytuj:
The typical inductance value and RMS current rating can be obtained from the LinkSwitch-TN design spreadsheet available within the PI Expert design suite from Power Integrations. Choose L1 greater than or equal to the typical calculated inductance with RMS current rating greater than or equal to calculated RMS inductor current.
Jak z projektu wyliczysz cewkę to wówczas zobacz co mają w Ferysterze

PostNapisane: 17 maja 2014, o 17:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wyszło mi ze dławik powinien mieć co najmniej 370uH zatem wybrałem 470uH. Dodatkowo prąd RMS dławika według programu powinien wyniesć 260mA. Znalazłem taki dławik w TME:

http://www.tme.eu/pl/details/coil0.47/d ... errocore/#

prąd, indukcyjność i rezystancja mi odpowiada. W pdf'ie do niego napisane jest że nadaję się do zasilaczy impulsowych. Więc myślę że powinno być ok?

a jaki zastosować dłąwik w stopniu wejściowym? czy dać sobie spokój bo on jest pewnie tylko od zakłóceń EMC, mam rację?

PostNapisane: 17 maja 2014, o 18:05 

Tak zastosowany dławik poprawia filtrację wyprostowanego napięcia wejściowego. Jak masz możliwość zasymulowania sobie takiego układu lub pomierzenia oscyloskopem to zrób to zastosuj filtr bez indukcyjności i z indukcyjnością, zobacz jaki to ma wpływ , porównaj z układem jaki ma tylko pojemność.

PostNapisane: 17 maja 2014, o 18:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

ok, jak uda mi się to złożyć wszystko to podejrzę sobie. Podejrzewam że dłąwiczek wyeliminuje mi wyższe harmoniczne i różne śmieci płynące z sieci? i ograniczy też pewnie te które mój układzik będzie słał?

------------------------ [ Dodano po: 23 minutach ]

jaki dławik należałoby tam zastosować?

------------------------ [ Dodano po: 33 minutach ]

można jakiś zwykły koralik ferrytowy?

PostNapisane: 17 maja 2014, o 21:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Coś tam już naskrobałem w eagle'u, czy jak złożę przetwornicę według tego schematu będzie to działać?

Obrazek

PostNapisane: 18 maja 2014, o 06:02 

Co chcesz uzyskać przez mostek? Wystarczy prostownik jednopołówkowy, rezystor daj na wejściu bo służy on również jako swego rodzaju bezpiecznik dla wszystkich elementów (powinien być odpowiedniej konstrukcji - masz to napisane w nocie) filtr dolnoprzepustowy po prostowniku z cewką byłby lepszy ale możesz dać i bez (ale sprawdź to co ci pisałem wcześniej). A teraz powiedz co jest właściwie założeniem do projektu tylko zbieranie doświadczeń czy konkretne zastosowanie? Bo zastanawia mnie po co stabilizator 5V? i na jakie w końcu napięcie wyjściowe obliczyłeś przetwornicę, bo mnie tak na oko wychodzi ok. 7V. No to zastanów się co z tym fantem dalej?
Aha wszelkie pomiary oscyloskopem rób lepiej z takim układem przez trafo separacyjne. A jeśli robisz ten układ tylko dla celów edukacyjnych to może nie rób tego w układzie beztransformatorowym? Dla jasności nie stosowałem nigdy tego układu więc z praktyki nic na jego temat nie wiem, wydaje mi się że ktoś Ci go polecał, to może odezwie się tu w temacie.

PostNapisane: 18 maja 2014, o 09:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wybrałem pełny mostek bo w narzędziu do projektowania była taka opcja i po jej wybraniu wartość kondensatora filtrującego tętnienia, spadła, do 4,7uF a było 10uF. Wybrałem tą opcję dlatego bo mam sporo diod 1n4007 a praktycznie żadnego kondka na 400V i tylko mam dwa takie na 4,7uF. Ten stabilizator tam jest po to bo będę zasilał procek. Prąd jaki tam popłynie nie będzie duży a więc i straty będą małe. Na 7,5V zaprojektowana jest ta przetworniczka. Układ buduje i w celach edukacyjnych i użytkowych. Ma to być urządzenie które będzie znajdować się w puszcze podtynkowej, dla tego gabaryty mają dla mnie duże znaczenie. mógłbym przecież trafo zamontować i mostek i stabilizator ale niestety nie starczy mi na to wszystko miejsca bo już patrzyłem na trafka takie małe zalewane. Jeżeli się wszystko sfajczy, trudno, kupie nowy procek i wymyśle coś innego a jak będzie działać to będę się bardzo cieszył:)

PostNapisane: 18 maja 2014, o 10:25 

OK, jak masz ograniczenia w kondensatorach na wyższe napięcie to słusznie.
Co do wyjściowego napięcia to chyba ci raczej wyjdzie 7,2V, to może być trochę mało dla poprawnej stabilizacji lepiej dawać margines 3V. No a czemu od razu nie zrobiłeś na 5V pomijając dodatkowy stabilizator, są jakieś przeciwskazania przy tej przetwornicy, nie można tak nisko zejść z napięciem wyjściowym?

PostNapisane: 18 maja 2014, o 17:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Powiem szczerze że bałem się tak bezpośrednio z tej przetwornicy zasilać procek. Wolałem jeszcze chociaż go przez jakiś liniowy stabilizator zasilić. Przetwornica nie ma ograniczeń co do tych 5V. Więc dać sobie spokój z tym stabilizatorem?

PostNapisane: 18 maja 2014, o 17:15 

Miało być małe to niech będzie, zrób bezpośrednio 5V z przetwornicy.

PostNapisane: 18 maja 2014, o 17:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nefarious19 da się bezpośrednio z przetwornicy zasilić procka, nei ma z tym żadnych problemów. Rezystor po stronie HV daj w okolicy 20 omów, powinien być to tak zwany "bezpiecznikowy" o mocy 1W, kondensatory na 400V z zapasem lub lepszej jakości. No i odpowiednio zaprojektowana płytka która ułatwi oddawania ciepła z układu.

PostNapisane: 18 maja 2014, o 17:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
janeczqu
, masz na myśli żeby zrobić polygon pod bodajże 4 pinami S, tak jak jest w dataszicie? duży on musi być? jakie Ty masz doświadczenia?

PostNapisane: 18 maja 2014, o 18:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
zrobić polygon pod bodajże 4 pinami S, tak jak jest w dataszicie? duży on musi być? jakie Ty masz doświadczenia
polygon w tym układzie spełnia dwie funkcje- ogranicza zakłócenia oraz umożliwia lepsze chłodzenie, ja między nóżkami od strony ścieżek cynuję grubą warstwą w celu polepszenia chłodzenia.

PostNapisane: 19 maja 2014, o 23:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam Panowie, zmieniłem kilka rzeczy, mianowicie zastosowałem jednopołówkowe prostowanie i wywaliłem stabilizator liniowy, schemat i płytka prezentują się teraz tak:

ObrazekObrazekObrazek

Prosiłbym o jakieś uwagi dotyczące projektu, pozdrawiam:)

PostNapisane: 20 maja 2014, o 20:54 
Użytkownik

Fajne!
Należy tylko pamiętać, że kondensator C2 powinien być "low ESR" a i nie zaszkodziłoby zablokować go jakimś ceramikiem.
Dla pewności można by też dać na wyjściu transila.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 21 maja 2014, o 00:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

dzięki za uwagi ale mówiąc że:

alef napisał(a):
i nie zaszkodziłoby zablokować go jakimś ceramikiem

Co masz na myśli? Chodzi Ci o to żeby równolegle z nim dać ceramika?

PostNapisane: 21 maja 2014, o 09:22 
Użytkownik

Sorry za żargon - tak jak najbardziej dałbym 100 do 470nF w wersji smd (rozmiar 805 lub 1206) bezpośrednio do nóżek C2.

A przy okazji jeszcze parę uwag. Jak zauważyłem układ LNK jest to często stosowany w sprzęcie AGD i jest częstą przyczyną jego uszkodzeń. Dlatego warto dołożyć elementy zabezpieczające, jeszcze warystor w obwodzie wysokiego napięcia. Kondensator C2 z małym ESR będzie się mniej grzał, co podniesie jego trwałość (lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie dwu kondensatorów 100uF równolegle). Należy też pamiętać, że na cewce występuje pełne napięcie sieci i istnieje ryzyko przebicia izolacji przewodu między zwojami. Ja bym poświęcił jeden dławik, by zobaczyć jak są ułożone zwoje, a zwłaszcza jak są zrobione wyprowadzenia, bo tam występują największe napięcia i w razie potrzeby kapnął kropelkę lakieru.
Trochę to dmuchanie na zimne, ale budujesz dla siebie więc lepiej dać coś nadmiarowo niż ryzykować awarie.

PostNapisane: 21 maja 2014, o 17:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Rezystor 21R powinien być pojedynczy a nie złożony z trzech, on ma działać jak bezpiecznik w razie nadmiernego prądu. Co do cewki- jeszcze mi się nie zdarzyło żeby ona uległa zniszczeniu, zwykle pada sam układ przez zwarcie wewnętrznego klucza.

Tu masz testy pseudo rezystora bezpiecznikowego który powinien zadziałać, moc dwa waty, 21 omów, potraktowany napięciem 24V- skutki sam widzisz, zamiast przerwać obwód "udaje" żarówkę... https://www.youtube.com/watch?v=FanX2LR6fbI

PostNapisane: 21 maja 2014, o 18:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zakupiłem taki dławiczek, mam nadzieje że będzie się nadawał? Jego indukcyjność i prąd pracy są wyższe od wymaganaych więc powinno być ok... chyba :)

http://www.tme.eu/pl/details/coil0810-0.47/dlawiki-pionowe/ferrocore/#

Producent napisał w nocie do dławika że nadaje się do "Switching mode power suplies" więc myślę że będzie ok. Powinien wytrzymać te
325V. Kiedyś badaliśmy wytrzymałość dławików z emaliowanego drutu i wyniosła z tego co pamiętam kilka kilowoltów, ale były też próżniowo "impregnowane", zobaczymy.

Kupiłem rezystory bezpiecznikowe z TME 47 ohmów i myślałem żeby dać dwa równolegle ( wtedy rezystancja wypadkowa wyniesie około 23,5 Ohma ), czy może tak być?
Nie mieli na stanie tych 21 ani nic, schemat rysowałem jak myślałem jeszcze że mogę zwykłe zastosować.

Postaram się złożyć ten zasilacz jakoś w najbliższym czasie i zobaczymy, najwyżej jak się rozwali to pomyślę nad czymś innym. Nie mam kondków w SMD bo poczatkującym jestem i to moja trzecia płytka drukowana będzie. Dam THT kondek i dwa elektrolity po 100uF. Nie mam warystorów, ale być może do docelowego układu zakupie, warto mieć jakąś ochronę przed przepięciami, zależy mi na niezawodności układu.

Mam takie pytanie z innej beczki. Standardowo puszki podtynkowe mają średnice 6 cm? Bo gdzieś to wyczytałem i patrzyłem po katalogach i by się to zgadzało w sumie.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Cytuj:
Tu masz testy pseudo rezystora bezpiecznikowego który powinien zadziałać, moc dwa waty, 21 omów, potraktowany napięciem 24V- skutki sam widzisz, zamiast przerwać obwód "udaje" żarówkę... https://www.youtube.com/watch?v=FanX2LR6fbI

heheh, można by z takich lampki na choinke zrobić ;) (o ile byłaby nie palna);)

PostNapisane: 21 maja 2014, o 19:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Mam takie pytanie z innej beczki. Standardowo puszki podtynkowe mają średnice 6 cm? Bo gdzieś to wyczytałem i patrzyłem po katalogach i by się to zgadzało w sumie.

instalacyjna fi 60, łączeniowa fi 80

Nefarious19 napisał(a):
Kupiłem rezystory bezpiecznikowe z TME 47 ohmów i myślałem żeby dać dwa równolegle ( wtedy rezystancja wypadkowa wyniesie około 23,5 Ohma ), czy może tak być?

To już lepiej wstaw jeden 47R

PostNapisane: 21 maja 2014, o 20:38 
Użytkownik

Z puszkami podtynkowymi to różnie bywa w zależności od
producenta . Najlepiej jakbyś sobie zakupił parę i pomierzył
dla pewności (czasami to dopiero można się zdziwić nie wszystkie są walcem :) )

PostNapisane: 21 maja 2014, o 21:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zaba napisał(a):
Z puszkami podtynkowymi to różnie bywa w zależności od
producenta .
No proszę, sugerujesz że w zależności od puszki musimy dobierać odpowiedni osprzęt elektryczny? :)

PostNapisane: 21 maja 2014, o 22:33 
Użytkownik

Nie niczego nie sugeruje ale rzeczywistość sama to prostuje :D

Poprostu jak robiłem u siebie remont to zdarzyło się parę takich ,że wpadały do
płyt G-K i odwrotnie nie wchodziły, pomimo używania jednej otwornicy.

Przy segregacji wyszło ,że odchyłki +/- 2mm to nie była rzadkość .
Gniazdko czy inny osprzęt ma dużą tolerancję (jest mniejszy niż otwór w pusce) a jeśli
kolega autor nie przewidzi tego w wielkości płytki to może być zonk.

PostNapisane: 12 cze 2015, o 17:43 
Użytkownik

Stary temat ale wydaje sie ciekawy. @Nefarious19 wyszla Ci ta plytka bez problemow ? Masz moze jakies porady / zdjecia / schematy :D ktorymi moglbys sie podzielic ?

PostNapisane: 12 cze 2015, o 18:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Niestety nie mam nic, wykonałem tylko jeden egzemplarz i leży w puszcze w mieszkaniu które kiedyś wynajmowałem. Przetwornica nie jest skomplikowana w budowie, trzeba tylko odpowiednie odstępy zachować ;) weź układ lnk306 bo ma większą wydajność prądową. Musiałem tylko zmniejszyć plytke w stosunku do tego co widać w tamtym temacie.

PostNapisane: 12 cze 2015, o 18:48 
Użytkownik

No to bede za tym ogladac. Bo chcialbym u siebie do gniazdka takie malenstwo wmontowac zeby zasilic mikroKlocka.

Dzieki za info

Strefa czasowa: UTC + 1