Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lis 2024, o 14:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 maja 2014, o 09:51 
Użytkownik

Mam takie myślę ciekawe pytanie.
Ostatnio chciałem się dowiedzieć czegoś więcej na temat systemu zabezpieczeń keeloq firmy Microchip, tylko tak bardziej od strony programowania.
Naczytałem się że sam keeloq jako taki dostępny jest za darmo, żeby zaprogramować procesor HCS200 trzeba dysponować kodem manufaktury oraz kluczem producenta. Wiadomo że kluczy tych nikt (FAAC, Nice czy Beninca) nie udostępni, ale co jeśli chciałbym sam sobie zrobić własnego pilota opartego o keeloq i mój wymyślony kod manufaktury i mój wymyślony klucz producenta?
Jak przygotować plik gotowy do wgrania w układ HCS200 ?
Czym skompilować ?
Skąd wziąć czysty keeloq pod HCS'a ?

Firma bodajże Modernsoft (nie reklamuję jej tylko u nich znalazłem) ma w swojej ofercie programator HCS:

http://www.modernsoft.pl/upload/Programator200.pdf

Czy tym programatorem kompleksowo zaprogramuję pilota opartego o HCS200 ?

Pisząc ten temat wpadła mi do głowy taka myśl że keeloq wpisany jest w dany programator (w PIC'a danego programatora) stąd nie mogę znaleźć czystego keeloq dedykowanego właśnie dla HCS200.

Czy dobrze myślę że to co poniżej jest keeloq'iem właśnie wpisanym w PIC16f84A który to jest użyty jako programator ?
Podanie kodu manufaktury i klucza producenta następuje w sekcji MODIFYABLE PROGRAMMING DEFINE co zresztą napisane jest na początku tego programu.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język asm
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2014, o 10:50 
Użytkownik

matrix napisał(a):
Mam takie myślę ciekawe pytanie.
Ostatnio chciałem się dowiedzieć czegoś więcej na temat systemu zabezpieczeń keeloq firmy Microchip, tylko tak bardziej od strony programowania.
Naczytałem się że sam keeloq jako taki dostępny jest za darmo, żeby zaprogramować procesor HCS200 trzeba dysponować kodem manufaktury oraz kluczem producenta.

Kod manufaktry i klucz producenta to jest to samo.
Do zaprogramowania HCS (200,300, 301) potrzebujesz 'wbić' do niego numer seryjny, klucz producenta i jeszcze kilka parametrów (np. timingi transmisji, tryb pracy SIMPLE lub NORMAL itp), to właśnie parametry z sekcji MODIFYABLE PROGRAMMING DEFINE.

Klucz producenta jest zawsze stały. Jeżeli analizowałeś cały kod programatora HCS'ów na PIC16F84a to pewnie zauważyłeś że serial jest zwiększany po każdym zaprogramowaniu i zapisywany w eeprom PIC'a programatora.

matrix napisał(a):
Wiadomo że kluczy tych nikt (FAAC, Nice czy Beninca) nie udostępni, ale co jeśli chciałbym sam sobie zrobić własnego pilota opartego o keeloq i mój wymyślony kod manufaktury i mój wymyślony klucz producenta?
Jak przygotować plik gotowy do wgrania w układ HCS200 ?
Czym skompilować ?
Skąd wziąć czysty keeloq pod HCS'a ?

Nie przygotowujesz żadnego pliku. Kupujesz HCS200 i programujesz mu parametry opisane powyżej.
w HCS'ach jest zaszyty program, a Ty programujesz tylko jego parametry, które są przechowywane w eeprom.

Najsensowniej jest kupić gotowy pilot na 433MHZ lub 868MHz (zależy jaki odbiornik zastosujesz) z układem HCS na pokładzie i zaprogramować go swoim danymi.
Ten kod asm który podałeś, jest to program do PIC16F84A który służy jako programator HCS'ów w takim układzie:

Obrazek

matrix napisał(a):
Firma bodajże Modernsoft (nie reklamuję jej tylko u nich znalazłem) ma w swojej ofercie programator HCS:

http://www.modernsoft.pl/upload/Programator200.pdf

Czy tym programatorem kompleksowo zaprogramuję pilota opartego o HCS200 ?

Pisząc ten temat wpadła mi do głowy taka myśl że keeloq wpisany jest w dany programator (w PIC'a danego programatora) stąd nie mogę znaleźć czystego keeloq dedykowanego właśnie dla HCS200.

Czy dobrze myślę że to co poniżej jest keeloq'iem właśnie wpisanym w PIC16f84A który to jest użyty jako programator ?
Podanie kodu manufaktury i klucza producenta następuje w sekcji MODIFYABLE PROGRAMMING DEFINE co zresztą napisane jest na początku tego programu.

Jest to programator bazowany na tym kodzie który podałeś, ale rozszerzony o procedury odbiorcze i wyświetlanie informacji na LCD.
Tak czy inaczej zaprogramujesz nim HCS'y.
Jeżeli nie potrzebujesz 'bajerów', zmontuj układ który podałem wyżej :)

Na resztę pytań powinieneś znaleźć odpowiedź wyżej ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 16 maja 2014, o 11:03 
Użytkownik

Sądzę że dowiedziałem się wszystkiego co było mi potrzebne. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

A gdybym chciał samodzielnie wykonać programator na podstawie schematu który pokazany jest wyżej, to czym skompilować i wgrać wsad który przedstawiłem na początku ?

PostNapisane: 16 maja 2014, o 11:32 
Użytkownik

matrix napisał(a):
....A gdybym chciał samodzielnie wykonać programator na podstawie schematu który pokazany jest wyżej, to czym skompilować i wgrać wsad który przedstawiłem na początku ?

Na przykład MPLAB IDE od Microchipa, ostatnia wersja np. tutaj:

http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... E_8_92.zip

Teraz jest MPLABX IDE ale tego jakoś nie trawię....

PostNapisane: 16 maja 2014, o 11:35 
Użytkownik

Tak myślałem tylko jakoś nie potrafię tego ogarnąć. Ale z czasem może coś się uda zdziałać.

Pytanie dodatkowe, co to jest ?

Obrazek

PostNapisane: 16 maja 2014, o 11:40 
Użytkownik

Pierwszy raz widzę ten programik, podejrzewam że jakiś emulator HCS'a.
Podrzuć jakiegoś linka to zobaczę przy okazji :)

PostNapisane: 16 maja 2014, o 12:03 
Użytkownik

Nie pamiętam skąd mam ten programik. Jak ściągnąłem coś ze strony Microchip'a to się ściągnął ten program i kilkanaście pdf'ów z notami aplikacyjnymi i zdaje się kodami źródłowymi.
Całość zapisała się w program files jako C:\Program Files\Microchip\KeeLoq Decryption Software

PostNapisane: 16 maja 2014, o 13:03 
Użytkownik

No tak... nie ma to jak pytać o coś co mam pod nosem :lol:

Mój Program Files\Microchip:

Obrazek

Do KeeloqTool nigdy nie zaglądałem :)

:lol: :lol: :lol:

PostNapisane: 16 maja 2014, o 13:16 
Użytkownik

Z tego co zrozumiałem z helpa to keeloq tool służy do wygenerowania kodów do pilota jak i do odbiornika, żeby na podstawie kodu manufaktury stworzyć soft do odkodowywania klucza wysyłanego przez pilota podczas transmisji.
Tylko do czego na przykład jest seed ? Jest on też użyty w sofcie który przedstawiłem na początku,

PostNapisane: 16 maja 2014, o 13:31 
Użytkownik

Żeby niepotrzebnie się nie rozpisywać, polecam poczytać pdf'a który opisuje kod stały i zmienny, w tym dosyć dobrze KEELOQ'a.
Jakiś czas temu na stronie Proximy było o ile pamiętam.

Autor postu otrzymał pochwałę

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 16 maja 2014, o 13:54 
Użytkownik

Dzięki za niesamowite źródło wiedzy. Tyle już czytałem a jeszcze nie trafiłem w necie na ten artykuł.

Strefa czasowa: UTC + 1