Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 20:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 maja 2014, o 20:10 
Użytkownik

Mam takie pytanie jedno.
Zacznę od tego że jakiś czas temu zakupiłem transmiter FM bo moje radio w aucie nie posiada możliwości odtwarzania MP3. Oczywiście jakość dźwięku przesyłana przez taki transmiter jest co najmniej wątpliwa, żeby nie użyć słów "do dupy", ale auto to nie sala kinowa żeby się upajać dźwiękiem THX. Zwykle jadąc gdzieś dalej zabieram rodzinę więc i jakość dźwięku nie gra takiej roli, ale do rzeczy.

Jak już napisałem zakupiłem transmiter fm, jest to taki transmiter:

Obrazek

ale wyświetlacz w nim daje wiele do życzenia i nie widać na nim zbyt dużo. Jest tam mały wyświetlacz ciekłokrystaliczny i tu dochodzimy do sedna sprawy czyli do mojego pytania a w zasadzie pytań.
Jak sterowany jest taki wyświetlacz, chodzi o to jakimi sygnałami ?
Czy podając sygnały (bezpośrednio) na wejścia procesora dam radę to "przekonwertować" na wyświetlacz oparty o sterownik HD44780 ?
Nie chodzi o samą możliwość napisania softu a raczej o to czy są tam sygnały akceptowalne przez procesor.
Czy powinienem podawać sygnały bezpośrednio na procek skoro ów transmiter zasilany jest prosto z napięcia instalacji auta a tam jak wiadomo mamy nawet 14,4V a procesor max co przyjmuje to 5V + kilka %.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2014, o 21:33 
Użytkownik

To zależy jaki to wyświetlacz i jak jest podłączony.
Czy ma własny sterownik (nie koniecznie hd44780), czy wyświetlacz jest sterowany bezpośrednio z procesora.

Jeśli chodzi o sam wyświetlacz to jest on sterowany w sposób dość skomplikowany. Zmienna polaryzacja sygnałów plus często multipleksowanie, przy czym poziomy napięć są około 1V.

PostNapisane: 13 maja 2014, o 21:40 
Użytkownik

No dlatego pytam czy da radę to ogarnąć? Wyświetlacz jest na pewno multiplexowany bo ma tylko 12 pionów do sterowania trzema sekcjami 7seg. plus znaki specjalne jak znaczek karty sd itp.

Chodzi tylko o to czy da radę to wykonać i czy procesor poprawnie zidentyfikuje sygnały podawane normalnie na wyświetlacz fabryczny.

Jeśli chodzi o sam wyświetlacz to swojego procka nie ma bo to tylko kawałek szkła.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 13 maja 2014, o 22:26 
Nowy

Szczerze to nie do końca rozumiem jaki jest Twój cel.

Jak sq8dsr wspomniał wyświetlacze dedykowane "custom" są sterowane w specyficzny sposób i nie każdy procesor to potrafi. No może inaczej - nie każdy ma do tego dedykowany hardware.
Zobacz notę do Atmega169 - tam jest wbudowany sterownik LCD. Są przykładowe przebiegi.

Z tego co rozumiem chciałbyś zastąpić ten oryginalny jakimiś innym. Tak?
Czy da się coś takiego zrobić? Zapewne tak ale szczerze nie widzę w tym sensu.
Musiał byś dekodować sygnały sterujące tym oryginalnym wyświetlaczem, żeby się przekonać, że to nie jest trywialne zajrzyj do wyżej wspomnianej noty i obejrzyj przebiegi sterujące.

PostNapisane: 13 maja 2014, o 22:57 
Użytkownik

Nawet prosty wyświetlacz 7seg LCD nie jest łatwy do sterowania "na piechotę". Dlatego, że wymaga podawania przemiennych sygnałów, poprawnie może należy to określić przesuniętych w fazie.
LCD nie ma wsp. katody czy anody, tylko tzw elektrodę COM. Oprócz niej są elektrody segmentów. Na COM i elektrodę segmentu podawane są sygnały o przeciwnych fazach, co oznacza również, że zamieniające się w czasie polaryzacją kilkaset razy na sekundę. Oczywiście prąd stały również spowoduje zadziałanie LCD, ale bardzo szybko uszkodzi wyświetlacz.

Być może na płytce Twojego urządzenia, oprócz procesora, jest jakiś sterownik LCD. Są takie sterowniki, które podłącza się do procesora przez SPI, I2C itd, pozwalają na sterowanie w zasadzie dowolnych wyświetlaczy. Ale wątpię by tak było. W takim urządzeniu procesorem jest raczej ASIC. Czyli coś totalnie dedykowanego.

PostNapisane: 14 maja 2014, o 05:40 
Użytkownik

Właśnie chciałem podmienić ten fabryczny ciekłokrystaliczny na zwykły lcd ze sterownikiem HD44780, ale zdaje się że nie warte to zachodu. Jeśli na pinach takiego dedykowanego lcd były by logiczne stany 0 i 1 to pewnie kłopotu by nie było, ale skoro są tam przebiegi to kiszka.

No i nie ma tam raczej żadnych linii sterujących. Jest dedykowany, zalany w czarną kropkę procesor i tyle. Dziękuję za odpowiedzi.

Widzę że jednak gra nie warta świeczki.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 14 maja 2014, o 11:10 
Użytkownik

Mozna za to pomyslec o wymianie samego wyświetlacza.
Dobrać jakiś podobny, tylko wtedy nie będzie wszystkich ikon i specjalnych znakow.
Można też pomyslec nad poprawą kontrastu przez odklejenie tylnego polaryzatora i naklejenie innego na przyklad takiego który umozliwia danie podswietlenia.
Można też spróbować zmienic rezystorem poziom sygnału na COM. Wtedy zmieni się kąt pod którym najlepiej widać znaki.
Ale to raczej działania eksperymentalne o nie przewidywalnym skutku.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Strefa czasowa: UTC + 1