Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 01:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 14:28 
Użytkownik

Mam dwa pytania związane z czujnikiem temperatury i wilgotności DHT11
1) Czy mogę zamontować czujnik wewnątrz obudowy urządzenia, jeśli obudowa nie jest szczelna (np. obudowa na szybę DIN z licznymi przepustami na kable i otworami zacisków śrubowych) a wewnątrz nie ma szczególnie grzejących się elementów? Czy obudowa nie spowoduje przekłamywania wyniku pomiaru? Mam tutaj na myśli szczególnie wilgotność.
2) Jak wygląda kwestia zasilania takiego modułu? Dokumentacja podaje, że minimalne napięcie to 3,5V. Nie mogę więc zasilić go 3,3V. Na płytce mam 5V, jednak cała elektronika pracuje z 3,3V. Jak będzie wyglądała kwestia poziomów napięć?
Dobrze mi się wydaje, że pin DATA w tym układzie to otwarty kolektor? Czujnik nigdy nie wystawia na nim własnego VCC? Jeśli podciągnę go do 3,3V wszystko będzie w porządku? Układ będzie działał i nic się nie spali?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2014, o 23:00 
Użytkownik

Ad1). Jeśli chcesz być dokładny to nie. Obudowa zawsze będzie zakłamywać odczyty bo w końcu staje się swego rodzaju układem zamkniętym, który się jednak troszkę grzeje od środka.

Ad2) Zasilanie wg. noty aplikacyjnej musi być przynajmniej 3,5V i tyle musi być. Poniżej będzie klapa.

PostNapisane: 5 maja 2014, o 10:29 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
Ad1). Jeśli chcesz być dokładny to nie. Obudowa zawsze będzie zakłamywać odczyty bo w końcu staje się swego rodzaju układem zamkniętym, który się jednak troszkę grzeje od środka.

Wydaje mi się, że w przypadku obudowy na szynę DIN nie powinno być tak źle. Obudowa ma dwie podłużne szczeliny u góry i u dołu (przepusty na kable). Projektując płytkę czujniki umieściłem wzdłuż dolnej szczeliny, natomiast wszystkie potencjalnie grzejące się elementy znajdują się nieco wyżej. Ciepłe powietrze unosi się do góry, a więc powinien tworzyć się efekt kominowy - cieplejsze powietrze będzie uciekało górną szczeliną, natomiast na jego miejsce od dołu będzie napływało powietrze z zewnątrz, omiatając czujniki.

Cytuj:
Ad2) Zasilanie wg. noty aplikacyjnej musi być przynajmniej 3,5V i tyle musi być. Poniżej będzie klapa.

No i właśnie to jest nie do końca jasna kwestia. Nie wszystkie noty podają 3,5V. W niektórych jest mowa o 3V.
Zobacz np TUTAJ
Widziałem też tutoriale opisujące wykorzystanie tego czujnika z Raspberry Pi, w których użyta została linia VCC 3,3V.

PostNapisane: 5 maja 2014, o 22:39 
Użytkownik

A widzisz. Wszystkie noty jakie widziałem miały 3,5V stąd tak napisałem. A tu rzeczywiście taki numer :cry:

A co do obudowy to nie wiem jaką masz. Jeśli byłaby szczelnie zamknięta to będą przekłamania, jeśli jest "szparzasta" to przekłamań może nie będzie. Zwłaszcza, że DHT11 nie jest zbyt dokładny. Wielokrotnie bardzo dokładne termometry pokazywały temperaturę o jakieś 3-4C niższą niż DHT, których używałem (mam ich 4 sztuki).

A próba na pająku?

PostNapisane: 6 maja 2014, o 14:01 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
A próba na pająku?

Jeśli chodzi o kwestię napięcia zasilania, to dopiero czekam na przesyłkę z czujnikami. Oczywiście spróbuję DHT11 do RasPi albo jednej z moich płytek prototypowych zasilanych 3,3V. Jednak to, że czujnik ruszy i będzie pokazywał prawdopodobną temperaturę nie gwarantuje mi przecież stabilnego działania.
Dziwi mnie ta rozbieżność w datasheetach. Zwłaszcza, że z tego co widzę niektóre egzemplarze mają nawet naklejkę z parametrami, gdzie wymieniona jest dolna granica 3,5V...

PostNapisane: 7 maja 2014, o 08:20 
Użytkownik

Przesyłka z czujnikami dotarła do mnie wczoraj. Te egzemplarze mają na obudowach podane napięcie zasilania w granicach 3.3 do 5.5V...

PostNapisane: 12 maja 2014, o 22:22 
Użytkownik

No to teraz próba na pająku i będziesz wiedział czy działa zanim zlutujesz

Strefa czasowa: UTC + 1