Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 sty 2025, o 18:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 maja 2014, o 08:52 
Nowy

Witam

Potrzebuje zdalnego sterowania do bramy garażowej zwykłe on/off.Jako że trochę
negatywnych rzeczy naczytałem się o transmisji 433Mhz (łatwo dostępne moduły) i postanowiłem zainwestować w nadajnik odbiornik 868Mhz.
Z tańszych jaki znalazłem jest taki:

http://www.conrad.pl/Transceiver-radiow ... 1=tablink2

Pytanie mam jedno jak przygotować soft by dołączony mikrokontroler wysłał dane?
Czy są jakieś gotowe biblioteki np. dla Bascoma (w którym trochę programowałem)
A może macie ciekawsze moduły do polecenia?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 maja 2014, o 09:27 
Użytkownik

Robię sterownik do bramy wjazdowej i zastosowałem taki pilot i odbiornik od razu do niego : http://www.soselectronic.pl/?str=371&ar ... -codeaurel
http://www.soselectronic.pl/?str=371&ar ... l-rx-4mhcs
Prosta sprawa bo obsługuje się jak zwykłe przyciski ten odbiornik a transmisja jest kodowana przy pomocy keeloq dzięki czemu każdy wysłany sygnał z pilota ma unikalny kod który nigdy się nie powtórzy. Według mnie bardzo dobre, niezawodne zabezpieczenie i względnie tanie

PostNapisane: 8 maja 2014, o 10:27 
Nowy

Czy tanie to bym nie powiedział. Z tym moim modułem ze wszystkim pewnie w 50 zł się zmieszczę a tam jest dwa razy tyle + wysyłka.

PostNapisane: 8 maja 2014, o 10:50 
Użytkownik

tak wiem, ja to w pracy inżynierskiej robię to zainwestowałem :D zabezpieczenie jest w miarę pewne przed osobami niepowoływanymi

PostNapisane: 8 maja 2014, o 14:43 
Nowy

Może teraz zadziała
http://www.conrad.pl/Transceiver-radiow ... 64_2401030

Pytanie takie jak najprościej wysyłać po przez mikrokontroler do drugiego mikrokontrolera(odbiornika) by odczytał sygnał.Oczywiście jak to zrobić w Bascomie i czy
przy takim zestawie jest to możliwe?

PostNapisane: 9 maja 2014, o 10:10 
Nowy

A jakiś przykład bo google na nic konkretnego mnie nie naprowadziło

PostNapisane: 9 maja 2014, o 12:43 
Użytkownik

A nie lepiej przejść na C i wykorzystać moduły RFM73 o takie http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/RFM73/60

i od razu masz książkę http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/KSIAZKA-II-DVD/36

kod, bibliotekę, opis jak to włączyć - bez stresu tak za rączkę

W odbiorniku definiujesz kod na który czeka z nadajnika i nie trzeba nic kombinować wiele.

Sam próbowałem zestawić komunikacje radiową w Bascom swego czasu i poległem - on się chyba nie za bardzo do tego nadaje.
Po wyrwaniu wielu włosów z głowy by odpalić taką sensowną komunikacje to nauczenie się podstaw C by odpalić takie nadajniki było szybsze, prostsze a z książkami Mirka to nawet przyjemnie :lol:

PostNapisane: 9 maja 2014, o 14:45 
Użytkownik

Niveasoft napisał(a):
Najlepiej poczytaj o Keeloq. Są gotowe rozwiazania a nie wyważa się otwartych drzwi.

Może i są ale tylko na uC Microchipa :)

Ale tak jak kuż kolega Niveasoft napisał nie ma znaczenia jaka będzie częstotliwość, ważne jest jak zabezpieczysz przesyłane dane aby osoby niepowołane nie mogły ich użyć.
Pasmo 868MHz jest w w tej chwili zdecydowanie mniej 'zaśmiecone'.

PostNapisane: 10 maja 2014, o 09:29 
Nowy

Niveasoft dzięki wielkie za informacje.
Język angielski nie stanowi dla mnie problemu ale być może nie trafiłem na odpowiednie strony.
Co do samej transmisji to nie musi być kodowana czy ostro zabezpieczana. Sterowanie ma być pod drzwi garażowe na wsi i sterowanie włącz/wyłącz podajnikiem trocin do pieca C.O.
Wybrałem tą częstotliwość z uwagi na mniejsze zakłócenia niż w 433Mhz (sporo przeciwników tej nośnej jet i negatywnych głosów na ten temat jest.Pytanie czy słusznie?)
Dzsiaj wieczorem porzeźbię coś zobaczymy co sie urodzi:)

PostNapisane: 10 maja 2014, o 19:07 
Użytkownik

868 może mieć lepszy zasięg niż 433 ale może być podatne na pasmo gsm900.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 15 maja 2014, o 10:01 
Nowy

A znacie jakieś proste rozwiązania na 433Mhz z uzyciem AVRów
Trochę czas mnie goni i nie mam go na zabawę w eksperymenty tylko potrzebuje gotowe projekty.
Ten co podał Niveasoft jest na prockach których nie mogę dostać.A wsad jest niestety tylko w hex

PostNapisane: 15 maja 2014, o 12:15 
Użytkownik

MICHALUS napisał(a):
A znacie jakieś proste rozwiązania na 433Mhz z uzyciem AVRów
Trochę czas mnie goni i nie mam go na zabawę w eksperymenty tylko potrzebuje gotowe projekty.
Ten co podał Niveasoft jest na prockach których nie mogę dostać.A wsad jest niestety tylko w hex

Chyba prostszego i szybszego z komunikacją radiową i AVR w polsce nie ma:

http://www.atnel.pl/jezyk-c-pasja-programowania.html

I jeszcze masz wybór jakie moduły chcesz. Polecam

PostNapisane: 15 maja 2014, o 13:38 
Nowy

Tak wszystko pieknie ale zanim opanuje podstawy C i przyjdzie zamówiona książka
to trochę minie czasu,którego tak wiele nie posiadam.Dlatego może trafiły wam sie jakieś sprawdzone rozwiązania takiej transmisji.

PostNapisane: 15 maja 2014, o 16:02 
Użytkownik

Matko, zamiast tak kombinować to kup najtańszy odbiornik radiowy na 433 i do tego najtańszego pilota.
W najtańszej wersji wyjdzie Ci za radio 108zł i za 47 pilot. Chcesz taniej? Proszę bardzo

http://www.allegromat.pl/aukcja159852

Całość w cenie 60zł za dwa piloty i odbiornik.

PostNapisane: 15 maja 2014, o 20:17 
Nowy

Dlaczego kombinować i po co mam tyle wydawać.Mam gotowe moduły 433Mhz
i chce podpiąć pod jednego mikrokontroler i drugiego.Szukam softu albo projektu
i całości się mogę zamknąć z zasilaniem w 30zł i mam frajdę z poskładania tego do kupy.Na razie nie mam czasu na
zabawę w programowanie samemu tego wiec można powiedzieć, że szukam gotowca.Jak kogoś irytuje ten temat to oczywiście nie
musi się tu udzielać na siłę z dobrymi radami, o które mi nie chodzi typu kup książkę, poszukaj w google lub kub zestaw za milion pięćset sto dziewięćset.
Widzę większość forów ma ludzików którzy mają manierę "nie wiem ale się wypowiem" nie czytając uważnie o co ktoś pyta.

PostNapisane: 15 maja 2014, o 21:28 
Użytkownik

MICHALUS napisał(a):
Jak kogoś irytuje ten temat to oczywiście nie
musi się tu udzielać na siłę z dobrymi radami, o które mi nie chodzi typu kup książkę, poszukaj w google lub kub zestaw za milion pięćset sto dziewięćset.
Widzę większość forów ma ludzików którzy mają manierę "nie wiem ale się wypowiem" nie czytając uważnie o co ktoś pyta.

Czy z Tobą jest coś nie halo kolego? W tzw. Y się poprzewracało przypadkiem? Wypraszam sobie takie obrażanie mnie i kolegów z forum. Nie podoba Ci się to mam filmik dla Ciebie

https://www.youtube.com/watch?v=IDiiU_sHCYw

Tak zapytałeś w 1 poście:

MICHALUS napisał(a):
Czy są jakieś gotowe biblioteki np. dla Bascoma (w którym trochę programowałem)

Wyraźne napisałeś np. (na przykład w Bascomie!!!!!) czyli może być w też innym języku skoro np. i dostałeś wiele podpowiedzi.

Potem chciałeś coś prostego pójścia na łatwiznę dostałeś kupę podpowiedzi, a że jesteś leń i malkontent to nie moja ani niczyja wina że Ci się nie chce uczyć. Dostałeś rozwiązanie na tacy, wystarczy wsadzie wgrać do procka bibliotekę koniec. Ale się nawet nie raczyłeś zainteresować tematem 0 inicjatywy i jeszcze sadzisz na ludzi.

Może w ogóle ktoś ma za Ciebie wszystko zrobić i Ci przywieść itd. Zastanów się nad swoim postępowaniem bo tak to raczej pomocy na żadnym forum nie otrzymasz.

PostNapisane: 15 maja 2014, o 21:39 

J.w nic dodać nic ująć.

W sumie nawet nie ma co komentować.

PostNapisane: 16 maja 2014, o 07:32 
Nowy

Wrażliwi użytkownicy forum nikogo nie obrażałem i nie miałem takiego zamiaru.
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że generalnie kuleje trochę czytanie ze zrozumieniem.
Przykład Intre dostałem gotowca i podziękowałem oraz co napisałem?? że nie mam dostępu do tych mikrokontrolerów
i nie chodziło tu o lenistwo.
Cenne rady z filmiku biorę sobie do serca i zamykam temat gdyż sam znalazłem projekt o jaki mi chodziło z softem i schematem ( kit AVT-1520 )

PostNapisane: 16 maja 2014, o 08:31 
Moderator

MICHALUS napisał(a):
Wrażliwi użytkownicy forum nikogo nie obrażałem i nie miałem takiego zamiaru.

to moje pierwsze i ostatnie ostrzeżenie na forum za taki mało wrażliwy wybryk:

MICHALUS napisał(a):
Jak kogoś irytuje ten temat to oczywiście nie

NAJPIERW to trzeba umieć ZADAĆ prawidłowo pytanie.

Jak ja obserwowałem wątek to KAŻDY starał się podpowiadać jak mógł .... a co to za grzech polecić komuś książkę, albo jakieś rozwiązanie gotowe z XXX złotych ..... ??? skoro w pierwszym poście WIDAĆ jak BYK:

MICHALUS napisał(a):

albo:

MICHALUS napisał(a):

no to polecają ludzie różne rozwiązania bo nikt nie ma pojęcia że szanownemu "wrażliwemu inaczej" autorowi chodzi o wszystko za 30zł, gotowe, skompletowane i zaprogramowane pod niego, że szanowny "wrażliwy inaczej" autor nie ma czasu się uczyć programować - chociaż powyższe wypowiedzi w pierwszym poście mogłyby wskazywać, że jednak może i o to chodzić ....

Nie opowiadaj więc BZDUR o tym że jakieś fora i jakieś ludziki mają dziwną manierę - bo sam ją posiadasz i to mega dziwną ....

Nie odpowiada ci przyjazna atmosfera jaka tu panuje ? .... zapraszam na 1000 różnych innych forów i blogów jakie są w internecie ....

my nawet regulaminów forum nie potrzebujemy żeby się zrozumieć. A jeśli tobie potrzebny bat nad głową żeby umieć się dostosować do forum to proszę bardzo - pierwsze lepsze: elektroda.pl

chyba że zrozumiesz zasady jakie tu panują .... wtedy zapraszamy .... ale kulturalnie i bez tego typu tekstów i postaw roszczeniowych proszę ....

PostNapisane: 16 maja 2014, o 08:34 

Widzisz, chodzi o wykazanie odrobiny własnej inwencji, jeżeli nawet ktoś coś ci radzi co nie jest po twojej myśli to doceń to. Na tym forum staramy się czerpać z każdej strony, nawet jeżeli w danym momencie tobie dana rada nie jest potrzebna, może się przydać innym razem, albo komuś innemu.

A, że polecamy Książki czy rozwiązania Mirka, no to chyba już zupełnie nie jest dziwne, skoro to forum atnel, a nie evb, czy elektroda.
Ogólnie sporo osób pracuje tutaj na rozwiązaniach Mirkowych i to nawet w przemyśle (ja sam np.) dlatego polecamy to co działa i to co sprawdzone.
Że ceny są jakie są, no cóż, za dobre trzeba zapłacić. Chcesz rzeźbić od zera, czy męczyć się z kitami AVT twoja sprawa ;).

No i Mirek mnie ubiegł.

PostNapisane: 16 maja 2014, o 08:49 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
No i Mirek mnie ubiegł.

Może i ubiegł ale .... poruszyłeś ważną kwestię:

rezasurmar napisał(a):
Na tym forum staramy się czerpać z każdej strony, nawet jeżeli w danym momencie tobie dana rada nie jest potrzebna, może się przydać innym razem, albo komuś innemu.

a co do książek, to przecież w wielu innych wątkach ludzie polecają różne książki nie tylko moje - ja nie widzę w tym NIGDY problemu .... za to nie rozumiem jakiegoś wstrętu do książek jak to niektórzy mają .... Dla mnie akurat książki to PODSTAWA PODSTAW, sam mam ich sporo szczególnie mówię o technicznych z różnych dziedzin, których się wciąż uczę i uczę

Strefa czasowa: UTC + 1