no bedę pmietał, tylko nie rozumeim czemu pojawia mi sie teraz warring"
Cytuj:
../pcf8563p.c:82:2: warning: implicit declaration of function 'lcd_str' [-Wimplicit-function-declaration]
../pcf8563p.c:83:2: warning: implicit declaration of function 'lcd_int' [-Wimplicit-function-declaration]
dzieje się to wtedy gdy w pliku main umieszcze te definicje:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
gdy w pliku main.c je zakomentuje to jest oki. Owszem w tych fukcjach sa w/w zmienne, tylko kurcze neiw eim dlaczego mi wyrzuce Eclipse warring.
Panie Mirku skoro Panu działo, a u mnie niebardzo, to hmm, moze to dlatego ze mamy inne scalaki?, nie wiem juz - szukzm dalej
----------------------------------------------
Co zrobiłem:
1. Wyrzuciłem wszystko z programu, zostawiłem tylko funkcję ustawiająca czas [18:59:30], pobrałem tylko adres odpowiedzialny za wyświetlanie godzin [0x04] (pominałem konwersje z bcd na dec) i wysłałem na LCD - wyświetliła sie liczba 24 -> co po Mirkowych poradnikach odnośnie konwersji BCD łatwo przetłumaczyć na binarne
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
-> co z koleji w BCD znaczy "18". Czyli prawidłowo. Gdy dochodzi do tego wspomnianego zakresu od 40s -59s to lcd pokazuje 88 co znaczy
język c
-> czyli w BCD "58".
Inny przykład:
Gdy ustawie godzinne [19.59.30] przed określonym zakresem sekundowym, wartosc godiznna na wyświetlaczu wynosi 25, co po "przeliczeniu" daje
język c
-> czyli w BCD "19" -OK. Gdy wejdzie w w/w zakres pojawia sie na LCD 89 czyli
język c
-> czyli dziesiętnie 137.
2. Wyrzuciłem ustawianie czasu, zresetowałem wszytsko, teoretycznie bity w RTC powinny sie wyzerowac, a ja pobrałem czas godzinny, i wyswietlania mi sie 131 czyli 0b10000011, dlaczego ? w nocie pdf jest zaznoczone rejestr godizn oznaczony jest jako "X" a ponizej informacja:
Kod:
Registers marked x are undefined at power-up and unchanged by subsequent resets.
Czemu po resecie bity są nieokreslone? jak ciagle mi sie coś pojawia, jedno i to samo [dziesiętne 131].
Obecnie w uC mam taki kod:
język c
Nie używam żadnej funkcji ustawiającej czas, ani pobierającej czas. Tylko pobranie jednej wartości z jednego adresu w RTC w formacie BCD. Nie używam żadnej konwersji i co ciekawe? Dalej się to zmienia..... z dziesiętnego 131 na 195 w tym przedziale czasu co mówimy...
Nie mam już pomysłu

. Została tylko funkcja do odczytu z RTC i ustawiająca szybkość transmisji. Czyżby to jakiś problem sprzętowy z tym scalakiem? albo czymś się różnią co wpływa na ta sytuację?... nie wiem czemu u Pana działało - na moim własnym kodzie. Zresztą, co to za kod... tez jest juz praktycznie wszytko wywalone i dalej coś nie tak... bo rozumiem ze funkcje wysyłające i odbierające z RTC miał Pan te moje? czy zmieniaj ja Pan jakoś?
3. Zmieniłem na inny egzemplarz tego RTC, łudziłem sie... ta sama sytuacja