Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 17:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 gru 2013, o 19:58 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Oo, o tym Chińskim dostawcy zapomniałem

:lol: :lol: :lol: :lol: ching cziong huang siu fon sang

hahaha tylko tyle ci powiem :lol:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2014, o 16:22 
Użytkownik

Po wstępnym obejrzeniu filmu szkoleniowego o tym arcyciekawym szlaczku RTC DS3231SN zabieram się do przygotowania sobie pomocy naukowej w postaci no nazwałbym to "Shildu" podłączanego np. do ATB czyli coś na wzór takiego jak ma Mirek na filmie tylko wersja "stand alone" poza płytka stykową. Moją wersję wzbogaciłem o dołączane rezystory za pomocą DIP4 oraz złącze dla baterii 3,3V. Jak wiadomo w ATB takowe występują dla I2C ale może np. wystąpić ochota bądź potrzeba podłączenia do płytki, która takowych nie posiada. Dodałem również kondensatory filtrujące zasilanie dla układu ale nie wiem czy z baterii nie jest już przesadą, a może nawet i będą przeszkadzały (np. zużywały szybciej baterie, zakłócały prace układu) tu już bym poprosił o opinie osób, które się na tym znają. Zastanawiam się nad zastosowaniem w docelowym układzie kondensatora żelowego takiego jak w ATB ale pytanie czy on się ładuje będąc podłączony do złącza VBAT scalaka czy jednak trzeba mu podać zasilanie przez np. diodę z całego układu.
W załącznikach prezentuję schemat do waszej oceny oraz sprawdzenia jak i a i załączam wzór płytki PCB do druku oraz bibliotekę układu w Eaglu, gdyż może się to komuś przydać.
Jestem też ciekaw czy dobrze dobrałem wartości rezystorów - układ ten jak również docelowy chcę zasilać z 5V.

Obrazek

Obrazek

Finalnie dodam jeszcze zdjęcia zrobionego Shield`a :)

Załącznik:
DS3231.pdf

Załącznik:
ds3231_shield_sch.pdf

Załącznik:
ds3231_shield_PCB.pdf

Załącznik:
ds3231_shield_druk.pdf

Załącznik:
DS3231.zip

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 8 lut 2014, o 16:41 
Użytkownik

Intre, wiem że może nie jesteś już taki początkujący, ale po tym :
Intre napisał(a):
Dodałem również kondensatory filtrujące zasilanie dla układu ale nie wiem czy z baterii nie jest już przesadą

może warto by było się zapoznać z tym :

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/fi ... wazne.html

Jeśli się dokładnie przeczyta to wiele może się wyjaśnić :)

Poza tym bardzo mi się podoba, zwłaszcza ten widok 3D. Tak trzymać.

PostNapisane: 8 lut 2014, o 16:51 
Użytkownik

No powiem Ci że oczywiście znam ten temat z Mirka bloga i dokładnie go przerobiłem ale rozmawiałem w wczoraj wieczorem z Xbary`m na ten temat i zdania były moje i jego podzielone, on jest zdania iż bateria jest dobrym układem do takiego potrzymania i nie trzeba ich tym bardziej, że nie ma ich na oryginalnym schemacie producenta, a kondensatory filtrujące mogą jak to Mirek powiedział wesoło w jednym z filmów "kraść prądzik" :) I stwierdziliśmy że damy temat do takiego rozważenia mądrzejszym od nas.

Chcę też po wykonaniu PCB przeprowadzić badania oscyloskopem najpierw bez a potem z kondensatorami przy zasilaniu z takiej baterii 3,3v, dla własnej ciekawości.
Dodam jeszcze że w przypadku PCF8583P zasilanie idzie przez kondensatory filtrujące też z baterii. Mi chodzi o przypadek tego omawianego scalaka, który ma takowe złącze specjalizowane.

I ja jestem baaardzo początkujący codziennie się dowiaduję że jeszcze mniej wiem niż wiedziałem dnia poprzedniego i cały czas coś odkrywam :)

Ostatnio edytowano 8 lut 2014, o 16:59 przez Intre, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 lut 2014, o 16:57 
Użytkownik

Intre, wybacz być może źle doczytałem ....
Przy podtrzymaniu to rzeczywiście nie ma ich w nocie i raczej nie są potrzebne ....
Ja pomyślałem o zasilaniu całego układu z baterii.

PostNapisane: 8 lut 2014, o 17:03 
Użytkownik

No luz, dlatego dodatkowo dopisałem jeszcze by doprecyzować o co chodzi :)

PostNapisane: 8 lut 2014, o 17:03 
Moderator

Intre napisał(a):
a kondensatory filtrujące mogą jak to Mirek powiedział wesoło w jednym z filmów "kraść prądzik"

Słusznie - ale to się tyczy tylko kondków elektrolitycznych szczególnie większej pojemności, które mają na dodatek sporą upływność ...

100nF nie będzie kradł prądziku w żadnym wypadku ....

ale ostatecznie - brak kondków w tym przypadku na zasilaniu (wejściu) typu Backup do tego scalaka, rzeczywiście nie musi być.

Tzn 100nF na pewno nie spowodowałby żadnej szkody, ale i dużo by pewnie nie pomógł . Zaś elektrolityczny już mógłby troszkę swoją upływnością być może nadwyrężać baterię - ale to też w czasie gdy jej żywot dobiegałby już schyłku.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

acid3 napisał(a):
Ja pomyślałem o zasilaniu całego układu z baterii.

ale jeśli chodzi o wejście zasilania scalaka - to absolutnie dodałbym 100nF a najlepiej nawet ceramiczny 1uF (te nowe SMD ) i bez elektrolita żadnego też byłoby dobrze.

PostNapisane: 8 lut 2014, o 17:11 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ale jeśli chodzi o wejście zasilania scalaka - to absolutnie dodałbym 100nF a najlepiej nawet ceramiczny 1uF (te nowe SMD ) i bez elektrolita żadnego też byłoby dobrze.

No dlatego dodałem elektrolit 47uF i 100nF, a mam jeszcze coś takiego jak Tantal 10uF SMD byłby ok? dołożony za elektrolitem przed 100nf, czy może jednak za 100nF? Czy pojemność jednak za duża.
Nowych ceramicznych 1uF nie mam jeszcze ale się dowiem co to za one i nabędę, ha i znów się czegoś nowego dowiedziałem :)

A Mirku jeszcze sprawa tego kondensatora żelowego, on się będzie ładował podczas pracy układu z tego złącza VBAT? Uhm pewnie w nocie napisane, muszę poczytać ale pytam bo może wiesz.

PostNapisane: 8 lut 2014, o 17:21 
Moderator

Intre napisał(a):
No dlatego dodałem elektrolit 47uF i 100nF, a mam jeszcze coś takiego jak Tantal 10uF SMD byłby ok?

Moim zdaniem ZDECYDOWANIE za duże pojemności elektrolitów typu 47uF czy nawet 10uF przy takim scalaczku ... naprawdę wystarczyłby w tej parze jeden elektrolit o pojemności 1uF a nawet jakby był tylko ceramik 100nF to też byłoby dobrze. (100nF zawsze jak najbliżej nóg zasilania - to za nim raczej można dawać elektrolita jeśli już)

Intre napisał(a):
Nowych ceramicznych 1uF nie mam jeszcze ale się dowiem co to za one i nabędę, ha i znów się czegoś nowego dowiedziałem

Dokładnie - to są kondesnatory stosunkowo nowe i tak duża pojemność (można kupić nawet 2,2uF, 4,7uF a nawet 10uF !!! ) ceramiczny SMD - to wtedy taki JEDEN nowy kondek może zastąpić tradycyjną parę (elektrolit + ceramik) w bardzo wielu sytuacjach ;)

http://www.tme.eu/pl/details/0805yc475k ... 0805/avx/#

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Intre napisał(a):
A Mirku jeszcze sprawa tego kondensatora żelowego, on się będzie ładował podczas pracy układu z tego złącza VBAT? Uhm pewnie w nocie napisane, muszę poczytać ale pytam bo może wiesz.

Oj - tam musi być chyba TYLKO bakteria - a nie żelowiec :(

PostNapisane: 8 lut 2014, o 17:26 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Oj - tam musi być chyba TYLKO bakteria - a nie żelowiec

No a jakby dać diodkę do ładowania go z układu a po odcięciu zasilania by nie było prądu wstecznego? czyli tak jak w przypadku PCF? To chyba by to poszło czy się mylę?

Uhm oni wsumie piszą w nocie tak:

Cytuj:
Backup Power-Supply Input. When using the device with the VBAT input as the primary power source, this
pin should be decoupled using a 0.1μF to 1.0μF low-leakage capacitor. When using the device with the
VBAT input as the backup power source, the capacitor is not required. If VBAT is not used, connect to ground.
The device is UL recognized to ensure against reverse charging when used with a primary lithium battery.

Nowe wartości do schematów niedługo wprowadzę. Ale własnie wpadłem na pomysł że jak zmontuję układ się na nim poczuczę to potem zrobię eksperymenty z żelkiem i jakby się nie ładował z VBAT a wydaje mi się że nie będzie gdyż zapewne w układzie siedzi dioda/diody by prąd wsteczny nie leciał więc pokombinuje z zasilaniem go z VCC przez własna diodę, no co się może stać najwyżej mały siwy dym, oby to 1-raz :lol:

Uzupełniłem i poprawiłem schemat oraz zdjęcia z pracy układu żeby nie dublować w tym poście:
http://forum.atnel.pl/post77100.html#p77100

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 09:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sprawdzał ktoś z was działanie DS'a z baterią 3.6V ? (Wg. noty ,ds powinien współpracować z napięciem baterii do 5V)

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 09:44 
Użytkownik

No ja go trzymam od miesiąca na 3V baterii na tzw. podtrzymaniu. A zasilam go z 5V jak odczytuje. Wydaje mi się że nie powinno mu zaszkodzić 3,6 na złączu v-bat.

PostNapisane: 7 maja 2014, o 16:45 
Użytkownik

Witam,

Kupiłem właśnie moduł zegara RTC DS3231, jednak brak jest wyprowadzenia INT. Jest tylko SDA, SCL, VCC i GND.
Czy mogę sobie poradzić bez tej końcówki generując sygnał co 1s w inny sposób? Na przykład timer programowy? Może podpowiecie mi jeszcze inny sposób, bez utraty timera do tego celu?

PostNapisane: 7 maja 2014, o 18:11 
Moderator

Jak to nie ma int ;) ?????

PostNapisane: 7 maja 2014, o 18:17 
Użytkownik

Jest scalak wlutowany na małej płytce i wyprowadzone są sygnały na 4 goldpidny : VCC, GND, SDA i SCL. Ale nie jest wyprowadzony na goldpin sygnał INT tego scalaka

PostNapisane: 7 maja 2014, o 19:03 
Moderator

No tak pewnie to modul do arduino ...

Wez kynar w lapki i dolutuj sobie do pinu ... ;)

PostNapisane: 7 maja 2014, o 19:12 
Użytkownik

Chciałem ostatnio kupić taki moduł i właśnie rozmyśliłem się. Płytka ładna z maską, malutka. Tylko nie ma wyprowadzonego pinu SQW.
A to jest, że tak powiem dość kluczowy pin ;)

PostNapisane: 7 maja 2014, o 19:45 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
Chciałem ostatnio kupić taki moduł i właśnie rozmyśliłem się. Płytka ładna z maską, malutka. Tylko nie ma wyprowadzonego pinu SQW.
A to jest, że tak powiem dość kluczowy pin ;)

Niestety - sporo jest tych różnych chińskich modułów do arduino ale niewiele z nich jest dobrze przemyślanych :(

PostNapisane: 7 maja 2014, o 22:36 
Użytkownik

Dlatego kupię sam scalak bo i tak będzie lutowany w układzie. Zwłaszcza, że staram się opanować technologię SMD :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1