Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lut 2025, o 18:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 maja 2014, o 21:34 
Moderator

Zapraszam na hmmm dość nietypowy poradnik dla początkujących ;) ... dlaczego nietypowy ? - zaraz się okaże

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2014, o 21:49 
Użytkownik

Leśny poradnik :)
Super :)

PostNapisane: 4 maja 2014, o 22:01 
Użytkownik

bardzo fajny pomysł na poradnik, gratulacje :D mam nadzieję, że powstanie więcej takich luźnych, dywagacji na temat języka C

PostNapisane: 4 maja 2014, o 22:13 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Mirek fajny pomysł na poradnik na łonie natury:)
No jeszcze Atb w reke i jak Makłowicz w podróży.
Taka fajna odskocznia od wszystkiego.
Natura to najlepsze miejsce na inspiracje.

Ty to chyba bez kamery nigdzie się nie ruszasz:)

Pozdrawiam.

wysłane z telefonu

PostNapisane: 4 maja 2014, o 22:16 
Moderator

Dzięki za te pierwsze opinie ;)

bogdanc napisał(a):
Ty to chyba bez kamery nigdzie się nie ruszasz

Dokładnie ;) ....

PostNapisane: 4 maja 2014, o 22:17 
Użytkownik

Myślałem że ten poradnik jest żeby wszystkich wciągnąć do lasu a tu wręcz przeciwnie :)

...wyprowadzasz z lasu :)

Dziękuję :)

PostNapisane: 4 maja 2014, o 22:33 
Użytkownik

Ja się zastanawiam... jak to możliwe, że Mirek ma na stopach moje buty, które leżą jeszcze w szafie ! :D

PostNapisane: 5 maja 2014, o 13:05 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Cytuj:
jak to możliwe, że Mirek ma na stopach moje buty, które leżą jeszcze w szafie

Przesłał przez RS232 ;-)

PostNapisane: 5 maja 2014, o 13:27 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Przesłał przez RS232

:lol:

a tak nawiasem Jagi to co ty tak te BANANY rozdajesz automatycznie :lol: ..... palec cię nie boli od wciskania tego klawisza ? :lol: czego to ludzie nie wymyślą, klawiatura z banem :lol:

PostNapisane: 5 maja 2014, o 14:15 
Użytkownik

Normalnie jak AVR-owe Sensacje XXI Wieku :lol:
Super.

PostNapisane: 5 maja 2014, o 14:49 
Moderator

phill2k napisał(a):
Normalnie jak AVR-owe Sensacje XXI Wieku :lol:
Super.

Dzięki :lol: no na takie porównanie to bym nie wpadł .... ale fajne :lol:

PostNapisane: 5 maja 2014, o 14:57 
Użytkownik

Koncepcja poradnika świetna. Często chodzę do lasu i faktycznie w takich warunkach można wiele przemyśleć, na wiele rzeczy wpaść. Algorymika to bardzo wazna sprawa, kluczowa. Myślę, że to właśnie problemy algorytmiczne są głównym powodem niepowodzeń w programowaniu. Znajomość języka to nie wszystko, bez obmyślenia jak, co, do czego, co po czym i co przed czym, nic się nie zrobi.

Oglądając poradnik przyszły mi do głowy dwie rzeczy:
- Na takie plenerowe produkcje, fajnie by było mieć ruchomego operatora kamery ;)
- Poradnik nastraja do myślenia o koncepcji zlotu ;)

PostNapisane: 5 maja 2014, o 15:16 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
Myślę, że to właśnie problemy algorytmiczne są głównym powodem niepowodzeń w programowaniu. Znajomość języka to nie wszystko, bez obmyślenia jak, co, do czego, co po czym i co przed czym

PODPISUJĘ SIĘ POD TYM ZDANIEM NOGAMI I RĘKAMI... dlatego sorki za duże litery - ale to akurat bardzo trafne spostrzeżenie.

sq8dsr napisał(a):
- Na takie plenerowe produkcje, fajnie by było mieć ruchomego operatora kamery

święta racja - ale na razie ciężko mi takiego znaleźć - żona za szybko się nudzi ;) ... nie mniej jednak jak się uda tzn jak zmontuję i uznam że to też ma jakąś potencjalną wartość to zaproponuję jeszcze jeden tego typu poradnik z urlopu - ale zrobiony w konwencji spaceru ;) ... zobaczymy jak wyjdzie, a też będzie dotyczył pewnego drobiazgu ;)

sq8dsr napisał(a):
- Poradnik nastraja do myślenia o koncepcji zlotu

eeeeeeh ;) .... poważnie ... dokładnie bardzo często wręcz w trakcie tego poradnika o tym myślałem ...

PostNapisane: 5 maja 2014, o 15:27 
Użytkownik

Jak oglądam te Twoje poradniki to mnie coś korci, żeby samemu coś nakręcić. Np. o fotografii, ale takiej starej fotochemicznej jeszcze.
Zresztą, jak się uda, to znowu powrócę trochę do tych tematów, nawet buduję sobie procesorowy zegar ciemniowy. ;)

PostNapisane: 5 maja 2014, o 16:24 
Nowy

Temat wspaniały i nietylko okolica. Chyba zaczynam rozumiec calość programu. Bo miałem to wszystko po urywane i muszę to skleić

Klawisz wyślij naciskamy tylko raz ;). Rezasurmar

PostNapisane: 5 maja 2014, o 18:43 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
Np. o fotografii, ale takiej starej fotochemicznej jeszcze.
Zresztą, jak się uda, to znowu powrócę trochę do tych tematów, nawet buduję sobie procesorowy zegar ciemniowy

fajny temat poradników i fajny cel ;) zegar ciemniowy

PostNapisane: 5 maja 2014, o 19:05 
Użytkownik

Zegarem się pochwalę, jak będzie skończony. Choć PCB już jest zrobione. Oczywiście dzięki kursowi Eagla :)
Oj jak on się przydaje. ;)

Mam też pomysł na którki poradnik który może być użyty przy okazji zlotu :lol:

PostNapisane: 5 maja 2014, o 19:37 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
Mam też pomysł na którki poradnik który może być użyty przy okazji zlotu

No super - na to bym liczył, że znajdą się chętne osoby, które wpiszą się na listę tych co dadzą jakieś wykłady ;) poza mną ... ja też bym chciał troszkę posłuchać na takim zlocie i się czegoś nauczyć nowego .... a jest jeszcze TYYYYLE rzeczy do poznania ;)

PostNapisane: 5 maja 2014, o 20:06 
Użytkownik

Ciepło się robi trzeba myśleć o zlocie ;)
Ja się na pewno pisze na taki zlot. Trzeba tylko ustalić, wynegocjować, obliczyć (wszystkie wymienione metody będą zapewne potrzebne) jego miejsce i czas. :)

Niedaleko od Ciebie Mirku odbywa się co roku bardzo fajny zlot. "Tama" Jest to w Bornym Sulinowie. Zlot dotyczy głównie krótkofalowców, zajmujących się rzezcami cyfrowymi, szczególnie APRSem. (system oparty na datagramach AX25/X25 służacy do telemetrii). Swoją drogą właśnie na tej imprezie pierwszy raz zetknąłem się bezpośrednio z tematyką amatorskiego używania MCU. W tej dziedzinie jest to podstawa. Impreza odbywa się co roku. Byłem na niej raz (11 lat temu) ze znajomymi.
W tym roku chyba się wybiorę.
Impreza jest poważna, 3 dniowa, dobrze zorganizowana. Oczywiście jej tradycje wieloletnie i ilość uczestników powodouje jej obszerność i stopień organizacji. Ale można z niej czerpać jakieś wzorce.

PostNapisane: 5 maja 2014, o 22:24 
Użytkownik

Dziekuje mirku za poradnik dzieki niemu i twoich przemysleniach w nim zawartych udalo sie napisac malutka lecz dzialajaca biblioteke do wyswietlacza vfd 16 segmentowego na sterowniku OKI MSC1937-01 wyświetlacz posiada symbol VFM161LSA1

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 6 maja 2014, o 12:00 
Użytkownik

Panie, Mirku chyba takie poradniki najbardziej wchodzą do głowy - przynajmniej mi. To lepsze niż siedzenie nad kartką, czy tabletem - ale rozumiem ze pomoce dydatkyczne tez potrzebne. Bardzo fajnie i prosto wyjaśnione.

Przyznam sie ze walczyłem z I2C, żeby obsłużyć RTC, zawsze mi sie wydawało ze to trudne, masakra - pewnie ze miałem BB ale no jakoś chciałem sam załapać- otworzyłem pdf z Atmegi, i czytam: po kolei wszystkie funkcje napisane na start, stop, odczyt, zapis. Fajnie jest samemu coś zrozumieć - i dlatego momentalnie załapałem "ramkę" I2C i powstała własna biblioteka. Jedynie co, to właśnie funkcje odczytu i zapisu z bufora nie rozumiałem, ale tez doszłem powoli do tego co i jak - i rzeczywiście tak jak Pan pisał w BB są baardzo użyteczne i bardzo ułatwiają. A dzis patrze - poradnik i widze podobna składnię - jakoś nie załapałem - nie przyszło mi do głowy ze to jest właśnie pomysł na przesyłanie kilku bajtów w każdej transmisji, mimo ze dokładnie widziałem co ta funkcja robi w przypadku I2C ;). Jedyny niedosyt, dotyczy jednej rzeczy:
Jak "automatycznie określić długość/ilość bajtów? i zapisać do zmiennej "len". Jak Pan opowiadał o przesyłaniu stringu to ja już sie zgłaszałem do odp. ze wystarczy uzyc np. ifa sprawdzając czy nie natrafiliśmy na znak "NULL". Tylko jesli mamy przesłać np 5 bajtów to jak to automatycznie do zmiennej len taką długość przypisywać? W głowie mi powstaje mysl ze trzeba by było stworzyć funkcje która "liczy" poszczególne znaki.
Mozemy uzyc ifa i sprawdzać czy natrafiliśmy na pustą wartość w naszym buforze, ale co jesli to "0" to tez jest wartosc dla nas istotna? i za nią na kolejnych iejscach w tablicy są jakies inne wartosci?
Mamy taką tablicę:
{23,45,0,3,2,56,0,4}
Jeśli sprawdzać ifem czy mamy "0" to odczyt bufora skończy na pierwszym "0". Oczywiście ze możemy wpisać wartość "7" i wtedy cały bufor zostanie odczytany, ale co jeśli rozmiar tablicy nam się dynamicznie zmienia? Potrzebna byłaby jakaś funkcja która np. sprawdza ilość elementów w tablicy.

PostNapisane: 6 maja 2014, o 12:23 
Użytkownik

Atmegowiec napisał(a):
Jak "automatycznie określić długość/ilość bajtów? i zapisać do zmiennej "len".

Jest taki operator:
sizeof()
;)

PostNapisane: 6 maja 2014, o 12:30 
Moderator

Atmegowiec ---> jak zwykle stawiasz problem od tyłu ;) no bo ....

Atmegowiec napisał(a):
Jeśli sprawdzać ifem czy mamy "0" to odczyt bufora skończy na pierwszym "0". Oczywiście ze możemy wpisać wartość "7" i wtedy cały bufor zostanie odczytany,

jak przesyłasz DANE BINARNE (zrozum to) a nie ŁAŃCUCHY TEKSTOWE (ASCII) to nie masz wyraźnego końca ramki. Więc żadne tam 0 ani 7 czy co innego nie wchodzi w grę

Atmegowiec napisał(a):
ale co jeśli rozmiar tablicy nam się dynamicznie zmienia?

i to jest właśnie to "OD TYŁU"

dlaczego ? ... ano dlatego że ty zadając pytanie idziesz tzn podchodzisz do problemu OD TYŁU gdyż nie rozpatrujesz tego co miałoby się zdarzyć wcześniej... pisząc - że coś się tam będzie DYNAMICZNIE zmieniać ... i to jest twój największy problem. Stawiasz sobie sztuczny problem. A wygląda to tak jakby coś tam się gdzieś .... działo poza tobą, jakbyś ty w ogóle nie wiedział co twój program robi .... i NAGLE!

NAGLE BACH! ... dostajesz jakieś dynamicznie zmieniające się dane - i nie wiesz niby o co chodzi

STOP!.... halo halo .... stop ;)

wróć do POCZĄTKU i odpowiedz sobie na KILKA PODSTAWOWYCH PYTAŃ, albo ... albo ROZPISZ ALGORYTM działania twojego programu od początku - ROZUMIESZ ? ;) .... jak rozpiszesz algorytm to NIGDY nie wpadniesz na pomysł zadania takiego pytania - powtórzę:

Atmegowiec napisał(a):
ale co jeśli rozmiar tablicy nam się dynamicznie zmienia?

bo rozmiar tablicy PO PIERWSZE - nie zmienia się dynamicznie w C, jest ZAWSZE stały ten rozmiar. Za to może się zmieniać rozmiar tzw RAMKI w takich buforze - czyli jakiś obszar danych które chcemy przesłać. Prościej mówiąc jeśli masz bufor na 500 bajtów to np raz możesz mieć do pobrania z niego czy tam wrzucenia do niego np 200 bajtów a innym razem np 145 bajtów

i jeśli JUŻ - to tobie o to może chodzić a nie o zmieniający się bufor

Więc IDĄC OD POCZĄTKU, skoro długość tzw ramek może się zmieniać .... to panie kochany, SAMA TA DŁUGOŚĆ się nie będzie zmieniać ;) to TY w innej części programu - np tej, która wrzuca dane do bufora, która przygotowuje ramkę - jak myślisz - MOŻE NIE WIEDZIEĆ ile danych wrzuca ?

wyobrażasz sobie wysłać do bufora tzw RANDOMA ;) jak to mawia mój syn ? no to chyba żart ....

jak coś wrzucam do bufora to ZAWSZE chyba ja - jako programista wiem ile bajtów wrzucam tak czy nie ? proste pytanie

odpowiedź jest TAK - WIEM, a więc skoro wiem - to łatwo mogę tę ilość bajtów później przekazać do procedury która ma WYSŁAĆ mi tą ramkę

---------------------------------------------------------

chyba że ..... chyba że TY MYŚLISZ tutaj o jakimś BUFOROWANIU dynamicznym, np cyklicznym tak jak opisanym przy RS232 w bluebooku - ale WYRAŹNIE mówiłem w książce że to sposób opisany TYLKO dla kodów ASCII, ŁAŃCUCHÓW TEKSTOWYCH, bo buforowanie danych BINARNYCH to CAŁKIEM INNE ZAGADNIENIE.

przy binarnym kodowaniu często nie są istotne długości ramek .... masz taką PIWNICĘ do której ktoś ci wrzuca węgiel przez okienko z przyczepy tak ? ;) ..... a w piwnicy siedzi gostek co to łopatą naparza ten węgiel do pieca .... i widzisz ? czy któryś z nich przejmuje się ile wsypał albo ile wybrał łopatą ?

-------------------------------------------------

owszem może być buforowanie ramek binarnych o różnej ale specyficznej długości - ale tu wkraczasz na grzązki grunt - nie tylko dlatego że to już trudniej zrobić programowo - ale dlatego - że NAJPIERW to trzeba by mieć potrzebę na prawdę żeby coś takiego robić ... a zapewniam cię że to jest rzadka potrzeba i można wszystko zorganizować tak jak opisywałem wyżej

i nawet bez buforowania

---------------------

REASUMUJĄC - myśl pan o KONKRETNYM rozwiązaniu i programie i wtedy zadawaj sobie przede wszystkim pytania - a nie strzelasz nimi jak z karabinu ;) bo jak widzisz - jeśli wszystko po kolei OPISAĆ jak to wyżej zrobiłem - albo przemyśleć na spacerze w lesie jak zrobiłem to w poradniku - to WSZYSTKO wymyślisz - ale konkretnie i od początku a nie od tyłu ;) ok?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Cytuj:
Jest taki operator:
sizeof()

tylko zależy o czym myśli atmegowiec ;) bo poczytaj wyżej on wspominał na końcu o rzekomym dynamicznym nawet zmienianiu się rozmiaru bufora. Wyjaśniłem mu że o to nawet nie mogło mu chodzić - a przy różnych ramkach - to sizeof() owszem spełni zadanie - ale właśnie! ... ;) przed wrzuceniem do bufora ... i wtedy proszę mamy wiedzę ile bajtów do wysłania

PostNapisane: 6 maja 2014, o 12:57 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
sizeof() owszem spełni zadanie - ale właśnie! ... przed wrzuceniem do bufora

No właśnie, na tym etapie możemy sobie te wiedzę, uzyskaną z sizeof(), przekazać do zmiennej która będzie użyta w funkcji wysyłającej jako "napęd" do pętli for.

PostNapisane: 6 maja 2014, o 14:01 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
dlaczego ? ... ano dlatego że ty zadając pytanie idziesz tzn podchodzisz do problemu OD TYŁU gdyż nie rozpatrujesz tego co miałoby się zdarzyć wcześniej... pisząc - że coś się tam będzie DYNAMICZNIE zmieniać ... i to jest twój największy problem. Stawiasz sobie sztuczny problem. A wygląda to tak jakby coś tam się gdzieś .... działo poza tobą, jakbyś ty w ogóle nie wiedział co twój program robi .... i NAGLE!

NAGLE BACH! ... dostajesz jakieś dynamicznie zmieniające się dane - i nie wiesz niby o co chodzi

mirekk36 napisał(a):
bo rozmiar tablicy PO PIERWSZE - nie zmienia się dynamicznie w C, jest ZAWSZE stały ten rozmiar. Za to może się zmieniać rozmiar tzw RAMKI w takich buforze - czyli jakiś obszar danych które chcemy przesłać. Prościej mówiąc jeśli masz bufor na 500 bajtów to np raz możesz mieć do pobrania z niego czy tam wrzucenia do niego np 200 bajtów a innym razem np 145 bajtów

i jeśli JUŻ - to tobie o to może chodzić a nie o zmieniający się bufor

no dokładnie o to..... : / ciężko zdać odpowiednie pytanie... Pan Mirek nie dośc ze mysli w C to jeszcze sie domyśla co "autor chciał powiedzieć w tym utworze".

Tak chodziło mi o zmienianie się ilości wysyłanych elementów w już zdefiniowanej tablicy.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a czasem tak
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

lub
język c

No właśnie o taki rozmiar ramki mi chodziło jak go określać niejako automatycznie

PostNapisane: 6 maja 2014, o 14:09 
Moderator

Atmegowiec napisał(a):
No właśnie o taki rozmiar ramki mi chodziło jak go określać niejako automatycznie

nie ma automatycznie - no chyba sam produkujesz taką ramkę na pewnym etapie działania programu - kochany - więc wtedy też znasz ile ona waży przy urodzeniu ;) ....

PostNapisane: 14 maja 2014, o 19:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Zapraszam na hmmm dość nietypowy poradnik dla początkujących ;) ... dlaczego nietypowy ? - zaraz się okaże

Kurcze Mirek, ale o taką dewastację przyrody to bym Cię nie podejrzewał - wyciąć drzewo tylko po to aby gdzieś przycupnąć ;-).

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 14 maja 2014, o 19:34 
Moderator

Grzegorz... napisał(a):
wyciąć drzewo tylko po to aby gdzieś przycupnąć

:lol: .... aaaa miałem przy sobie nowy scyzoryk i chciałem przetestować :lol:

PostNapisane: 14 maja 2014, o 19:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Grzegorz... napisał(a):
wyciąć drzewo tylko po to aby gdzieś przycupnąć

:lol: .... aaaa miałem przy sobie nowy scyzoryk i chciałem przetestować :lol:

Oooo choinka a gdzie można takie scyzoryki nabyć - przydałby mi się taki do walki z klonami na mojej działce (toż to chwasty totalne i nie da się tego zwalczyć bez "drastycznych" metod).

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
Atmegowiec napisał(a):

nie ma automatycznie - no chyba sam produkujesz taką ramkę na pewnym etapie działania programu - kochany - więc wtedy też znasz ile ona waży przy urodzeniu ;) ....

Kurcze z tym określaniem wagi to po urodzeniu znasz, ale kiedy "produkujesz" to raczej ciężko przewidywać ;-P .

Przepraszam za OT ale mam dziś taki nastrój - muszę odreagować ciężki dzień.

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 14 maja 2014, o 21:14 
Moderator

Grzegorz... napisał(a):
"produkujesz" to raczej ciężko przewidywać ;-P

to fakt :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1