Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lut 2025, o 18:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 maja 2014, o 11:58 
Użytkownik

Czy podciąganie pinu reset do zasilania jest konieczne zawsze czy tylko w przypadku konieczności programowania?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 maja 2014, o 12:07 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Jak nie dasz podciągania do plusa to będziesz miał stany nieustalone na wejściu i procek będzie się resetować.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 1 maja 2014, o 14:09 
Użytkownik

Moim zdaniem absolutnie konieczne. Dodatkowo włączam kondensator elektrolityczny o wartości 10uF pomiędzy nóżkę reset a masę układu ale DOPIERO PO ZAPROGRAMOWANIU UKŁADU. W przeciwnym razie mogłoby to uniemożliwić programowanie a w skrajnych przypadkach uszkodzić programator. W pewnym układzie miałem problem że po włączeniu zasilania czasami pracował jakby z częstotliwością taktowania połowę niższą niż ustawiona. widać było to na wyświetlaczu LCD kiedy zmienna zwiększała się czasem dwa razy wolniej. Dziwny efekt ale kondensator przy nóżce reset załatwił sprawę elegancko :)

PostNapisane: 1 maja 2014, o 15:11 
Moderator

Jarecki napisał(a):
Dodatkowo włączam kondensator elektrolityczny o wartości 10uF

Przykro mi ale to niestety totalne nieporozumienie, jeśli już kondensator pomiędzy Reset a GND to 100nF ..... ale nie żaden elektrolit :( ....

Jarecki napisał(a):
W pewnym układzie miałem problem że po włączeniu zasilania czasami pracował jakby z częstotliwością taktowania połowę niższą niż ustawiona.

a to z kolei pewnie kwestia niezrozumienia .... co to jest taktowanie, jak działają fusebity i jak się deklaruje taktowanie w trakcie piania kodu :(

Jarecki napisał(a):
Dziwny efekt ale kondensator przy nóżce reset załatwił sprawę elegancko

i efektem tego są właśnie takie domysły ....

zapraszam kolegę do poczytania np tego:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

tu jest i o zasilaniu i o kondensatorach oraz gdzie i jak je podłączać

PostNapisane: 1 maja 2014, o 20:55 
Użytkownik

Cytuj:
Przykro mi ale to niestety totalne nieporozumienie, jeśli już kondensator pomiędzy Reset a GND to 100nF ..... ale nie żaden elektrolit :( ....

Panie Mirku ale to nie jest mój jakiś tam wymysł tylko postępowałem według książki Hadam Paweł "Projektowanie systemów mikroprocesorowych" BTC, Warszawa str 41.

Cytuj:
Jarecki napisał(a):
W pewnym układzie miałem problem że po włączeniu zasilania czasami pracował jakby z częstotliwością taktowania połowę niższą niż ustawiona.

a to z kolei pewnie kwestia niezrozumienia .... co to jest taktowanie, jak działają fusebity i jak się deklaruje taktowanie w trakcie piania kodu :(

Może niezbyt dokładnie to napisałem. Do mikrokontrolera podłączony był wyświetlacz LCD. Program banalnie prosty-w nieskończonej pętli inkrementowanie zmiennej z uzyciem polecenia _delay_ms(1000) i wyświetlanie tej zmiennej co około 1s. Częstotliwość oscylatora RC ustawiana przy pomocy BASCOM-a na 4MHz. Włączam układ i wszystko pięknie działa. zmienna jest zwiększana co około 1s. wyłączam zasilanie, włączam ponownie i znowu wszystko dobrze działa. Wyłączam zasilanie, włączam ponownie i nagle zmienne inkrementuje się dwa razy szybciej. Ponownie wyłączam i włączam zasilanie i znów wszystko dobrze działa. I tak w koło. po dodaniu kondensatora efekt zniknął....więc nie tam lezy przyczyna tego zjawiska? filtracja zasilania oczywiście była jak w Pana poradnikach :)

Strefa czasowa: UTC + 1