Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 sty 2025, o 06:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 09:20 
Użytkownik

Czy jest na forum specjalista od programu EXCEL? Używając zestawu ATB stworzyłem dataloger zapisujący plik na karcie SD: datę, czas oraz temperatury rozdzielone średnikiem. Z zebranych danych tworzę wykres. Jako argumenty funkcji zaznaczam dane z dwóch kolumn DATA, CZAS a wartości funkcji wybrana Temperatura. Problem tkwi w tym że w opisie osi X występują same 00:00:00 i nie wiem jak to przestawić, żeby pojawił się poprawny opis. Próbowałem z formatowaniem osi (liczby), ale bez efektu. Dzięki za wskazówki.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 09:58 
Nowy

Te "same zera" w opisie osi X to pewnie punkty godziny "00:00:00" występujące w tych momentach odczytu temperatury. W oknie formatowania osi X jest dostępna opcja "Interwał pomiędzy etykietami". Domyślnie ustawiany na "Automatycznie". Możesz tu ręcznie ustawić co która wartość z osi będzie na niej wyświetlana. W ten sposób powinno pojawić się więcej etykiet.
Co do wyświetlania danych z kolumny Data ... czy jesteś pewien, że ta kolumna jest brana pod uwagę jako dane do wykresu ? Gdy zaznaczysz wykres - w arkuszu podświetlane zostają wszystkie dane na podstawie, których jest on rysowany. Czy ta kolumna też jest zaznaczona ?

PostNapisane: 24 kwi 2014, o 11:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Załącz plik excela z tabelką coś napewno pomożemy.

PostNapisane: 24 kwi 2014, o 11:49 
Użytkownik

Kolumna data i czas przy zaznaczeniu ich razem jako argumentów działa. Gdyby tak nie było, a robiłem już tak wcześniej zakres X byłby od 00:00 do 00:00 i dane by się nakładały na siebie. Tutaj pomiary z kolejnych dni następują po sobie na jednym wykresie. Chodzi tylko o sformatowanie opisów na osi z którym sobie nie radzę :). Myślałem że lepszy jestem w excelu :oops:, albo to jakieś zaćmienie. Załączam plik z wynikami (półtora dnia pomiarów) Pierwsza kolumna data, druga czas, a 4 następne to temperatury kolektora i wody w zbiorniku. Zależy mi na tym, żeby wyświetlić na wykresie np. wyniki z całego miesiąca i porównać osiągi. Dzięki.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 24 kwi 2014, o 12:24 
Nowy

Nie wiem czy o to dokładnie chodzi. Ale sprawdź. Na końcu arkusza (po wszystkich danych) dodałem wykres. Jest na nim porównanie wyników (pomiarów) z trzech kolejnych kolumn (po dacie i czasie).
A jaka jest różnica w porównaniu z Twoim wykresem ? Inny rodzaj wykresu. Do takich zastosowań najlepiej wykorzystać zwykły Liniowy 2-W. Lekko skorygowałem też ustawienia wyświetlania osi X.

Autor postu otrzymał pochwałę

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 24 kwi 2014, o 13:04 
Użytkownik

Dokładnie o to chodziło żeby można zorientować się kiedy i jak mocno słońce świeciło. Jeszcze raz dzięki.

PostNapisane: 24 kwi 2014, o 13:09 
Nowy

Nie ma sprawy ;)

Warto jeszcze dodać nagłówki do kolumn danych wtedy z automatu w legendzie na wykresie dostaniesz informację, który kolor wykresu dotyczy jakich danych.

Strefa czasowa: UTC + 1