Sprawa jest banalnie prosta kolego
Halotron to po prostu czujnik magnetyczny mierzący zjawisko HALA stad jego nazwa
--- tak w uproszczeniu
Jak go użyłem
Banalnie jako że moje auto posiada mechaniczny licznik prędkości i drogi nie mam możliwości
pobrania sobie sygnału VSS z impulsatora więc trzeba było go zbudować
Zasada działania mechanicznego licznika jest prosta : Linka napędza miseczke która jest wyłozona od wewnątrz taka guma z opiłkami magnesowymi (jak w wentylatorach od zasilaczy PC) a druga mniejsza
miseczka wewnątrz też i teraz wirująca dosyć szybko miseczka przy pomocy pola magnetycznego zaczyna obracac nieco wolniej wewnetrzna co przenosi się na system przekładni licznika kilometrów i sprężynkę napędzającą wskazówkę prędkościomierza.
Więc trzeba jakoś teraz to przechwycić i tu z pomocą przychodzi halotron:)
ale się okazało że w moim układzie pole jest zbyt słabe i halotronek głupieje , wiec zastosowałem
prostą sztuczkę mianowicie dokleiłem 4 nalutkie magnesiki neodymowe na zewnęwtrznej stronie miseczki niejako dzieląc obwód na 4 części , dzięki czemu po odpowiednim umieszczeniu względem nich czoła halotronu uzyskałem 4 impulsy na obrót
co odpowiada typowemu impulsatorowi który
tez generuje od 4 do 6 impulsów na obrót
i na tej podstawie wyliczam VSS
VSS jest po prostu ilościa impulsów na obrót koła
więc by wyskalować należy zmierzyć
obwód koła i policzyć ilosc impulsów wtym czasie
można też inaczej zmierzyć ilość impulsów na
przejechanym dystansie np 10m
na jedno wyjdzie
Proste i banalne prawda ?? Tylko dlatego że ilosc impulsów na obrot koła bedzie zawsze taki sam
niezależnie od predkości
a żeby wyliczyć prędkosc wystarczy mierzyć czas przejazdu danego odcinka np 10m. Na podstawie ilości impulsów VSS i czasu przejazdu 10m znamy prędkość
sprawdzałem to z GPS i GTechem i mój pomiar szybkości jest z nimi zgodny -- w stosunku do GTecha
pokazuje mniejszą o 1km/h ale licznik fabryczny w każdym aucie podaje niższą o 10km/h
Sprawdź sam nawet z GPS im szybciej tym wieksza różnica prędkości
Ale to celowe działania
producentów samochodowych