Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 19:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 kwi 2012, o 14:12 
Użytkownik

Pisałem już wcześniej, że odebranie pojedynczego znaku działa bez problemu i poprzez funkcję z noty katalogowej i poprzez uart_getc(); z płyty.

Natomiast przy programie który w pocie czoła w końcu stworzyłem i który u Pana działa, u mnie za cholerę nie chce się zwiększać zmienna flag w przerwaniu.
Dziwne jest też to, że jak odpalę putty na tym programie to nie mogę nic wysłać bo po prostu nie pojawia się w terminalu, tak jakby nie reagował na klawiaturę.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2012, o 14:42 
Moderator

Wiesz co? ... widzę że strasznie chyba nerwowo reagujesz ;) ....

.... i albo coś ja nie rozumiem z tego co piszesz albo coś pan kręcisz ;)

Piszesz że odpaliłeś PUTTY - to o czym ty piszesz że nic nie możesz wysłać bo nic się nie pojawia w terminalu - takie trochę masło maślane które prowadzi do nikąd....

Jeszcze raz - ale już ostatni powiem co możesz sprawdzić w krokach i tak samo odpisz:

1. prosta pętla w procku i wysyłanie napisu do terminala co sekundę - pojawia się w PUTTY ???
2. wpisywanie w terminalu PUTTY znaków - ale teraz odbieranie ich w procku za pomocą uart_getc() jak w książce. I tutaj nie ma nic się pojawiać w tym terminalu w tym punkcie. DZIAŁA ?????

bo coś mi się wydaje że ty nie rozumiesz co to znaczy ECHO w terminalach i we wszystkich ustawiasz sobie automatyczne powtarzanie wpisanego znaku - a potem ci się wszystko miesza jak w kotle

Poza tym jak coś opisujesz - to pisz jaśniej, że jak np coś wysyłasz to SKĄD - DOKĄD np z procka do termianala albo odwrotnie a nie - że coś tam wysyłam ale nic mi się nie pokazuje. I skąd ja albo ktoś tutaj ma wiedzieć co ty wysyłasz i gdzie ci się nie pokazuje ?

PostNapisane: 12 kwi 2012, o 15:58 
Użytkownik

Nie, nie, nie reaguję nerwowo:) Jeśli tak to zabrzmiało, to przepraszam:)
Ciezko sie gniewac na kogos kto tak dobrze pomaga, nie irytujac sie przy tym i nie poddajac:)
Opiszę jeszcze raz moje przygody:)

terminal - terminal v1.9b by bray++
putty - putty

Najprostsza obsługa UART czyli kod z noty katalogowej i zwykły polling:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
powoduje wyświetlenie znaku tak w terminalu jak i putty.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
powoduje wyświetlenie w terminalu/putty znaku który wyślę przez terminal/putty do Uc.

język c
powoduje zapalanie/gaszenie się diody przy wysłaniu znaku 'a' przez terminal/putty do Uc.

Teraz korzystanie z bibliotek z książki:
język c
powoduje wyświetlenie znaku tak w terminalu jak i putty.

język c
powoduje wyświetlenie w terminalu/putty znaku który wyślę przez terminal/putty do Uc.

język c
powoduje zapalanie/gaszenie się diody przy wysłaniu znaku 'a' przez terminal/putty do Uc.

język c
powoduje wyświetlenie stringa w terminalu/putty.

Teraz korzystanie z programu który napisałem z Pana pomocą do wyświetlania stringów wysłanych z terminala/putty do Uc ponownie w terminalu/putty:

W terminalu(terminal v1.9b by bray++) wpisuję tekst do ramki i klikam "send" w górny okienku (czyli okienku odbioru z Uc) nic się nie pojawia.
W putty miga jedynie kursor i nic się nie da wpisać.

PostNapisane: 12 kwi 2012, o 17:45 
Moderator

mlekorlz napisał(a):
W putty miga jedynie kursor i nic się nie da wpisać.

Może to głupie pytanie - ale klikasz klawisz ENTER po wpisaniu tego tekstu ? (i oczywista sprawa że w PUTTY nie będzie widać niczego w trakcie wpisywania tekstu - dopiero po kliknięciu ENTER procesor zareaguje na flagę...

PostNapisane: 12 kwi 2012, o 21:15 
Użytkownik

Tak, wciskam ENTER;)
Dzisiaj juz nie sprawdze ukladu bo nie mam jak ale jutro bede walczyl dalej;)

PostNapisane: 12 kwi 2012, o 22:30 
Moderator

Podeślij mi jeszcze raz na maila ten sam projekt co masz - jeszcze raz sprawdzę - bo w sumie to ty ręcznie wprowadzałeś poprawki a może coś przeoczyłeś albo ja jeszcze o czymś zapomniałem ?

Jak u mnie zadziała no to wtedy trudno - musisz szukać sam przyczyny dalej ;)

PostNapisane: 13 kwi 2012, o 18:10 
Użytkownik

JEST!
Wymieniłem kwarc, co prawda nie mam pojęcia jak to mogło wpłynąć na transmisję ale działa.
Tzn działa to powiedziane trochę na wyrost bo nadal terminal v1.9b ani wspomniany tu na forum herkules nie wyświetlają wysłanego stringa, ale przynajmniej PUTTY hula, nie mam już siły dalej nad tym siedzieć więc przechodzę do wyświetlacza LCD. A Pan, Panie Mirku niech zobaczy u siebie jak zachowuje się program na innych terminalach skoro podesłałem już kod i napisze czy działa:)

Ja tymczasem tak jak napisałem przechodzę do LCD więc pewnie jeszcze dzisiaj napiszę posta o nietypowym problemie jak to mam w zwyczaju:)

PostNapisane: 13 kwi 2012, o 18:48 
Moderator

No widzisz nałożyły ci się dwa problemy - i dlatego miałeś ZONKA. JEDEN - to chyba zła konfiguracja przez ciebie tych terminali (Bray i Hrculeś) ... Bo żelazny PUTTY działa ;) ..... DWA - to kwarc - mówiłem że będzie czeski błąd ? ;)

Ale ja nie sprawdzę na innych terminalach bo ich nie mam - korzystam jak na razie z ulubionego PUTTY ;)

cieszę, się że poszło - no i oczywiście śmiało pytaj dalej - widzę, że lecisz przez książkę jak prawdziwy radziecki TRAKTOR (nie obrażaj się za to porównanie proszę - bo to bardziej komplement z mojej strony) ;) .... podoba mi się takie podejście do rozgryzania tematów - poważnie.

PostNapisane: 13 kwi 2012, o 18:59 
Użytkownik

Prawda jest taka, że na obronę pracy inż muszę podpiąć kamerę MCA-25 i 2 silniki krokowe pod AVT-1443 i Atmegę, no i oczywiście stos TCP/IP i stronka www w Uc:) Więc daleka droga przede mną;)

PostNapisane: 13 kwi 2012, o 19:24 
Użytkownik

pozostaje tylko współczuć kolego mlekorlz --- uważaj na MCA-25 niektóre wersje są strasznie upierdliwe :)
a z AVT no cóż pozostawię bez komentarza .... ta konstrukcja lubi sprawiać problemy pewnie dlatego że AVT
osobiście wybrałbym Wizneta lub nieśmiertelny ENC28J60 Microchipa :)

:)

PostNapisane: 13 kwi 2012, o 19:30 
Użytkownik

Zawsze mogę zmienić sprzęt używany do projektu więc dobrze wiedzieć, że AVT może być do niczego:)

PostNapisane: 13 kwi 2012, o 19:37 
Użytkownik

Winety są dobre zwykle używałem nm7010a - są drogawe , ale nie ma problemów
natomiast chyba najlepsze i dobrze sprawdzone i w sumie najtańsze są moduły na ENC28J60

ja teraz męczę taka mała zabawkę :)

Obrazek

właśnie z ENC28J60 widoczny po prawej
a po lewej procesor PIC 24FJ64

To już drugi taki mały serwerek WWW ze stroną ładowana z karty SD jak wreszcie skończę
to zapodam opis na forum :)

PostNapisane: 11 cze 2012, o 00:21 
Użytkownik

mlekorlz napisał(a):
... działa to powiedziane trochę na wyrost bo nadal terminal v1.9b ani wspomniany tu na forum herkules nie wyświetlają wysłanego stringa, ale przynajmniej PUTTY hula, nie mam już siły dalej nad tym siedzieć więc przechodzę do wyświetlacza LCD....

Też mam problem z terminal v1.9 :(

Może troszkę nie na temat - ale za mały wątek aby zakładać nowy. Testuję program opisany w ostatnim rozdziale (nr 10) książki nr 2 - "UART wysyłanie komend AT". Wszystko ładnie mi chodzi w programie TesterAT.exe w PUTTY również wszystko ładnie mi chodzi(wysyłanie komend z PC oraz odbiór). Natomiast w Terminalu v1.9 (z którego zawsze korzystałem) chodzi mi jedynie odbieranie komed. Nie mogę z niego wysłać komendy do uP. Wydaje mi się, że parametry transmisji mam dobrze ustawione ponieważ prawidłowo odbieram komendy AT (zapal, zgaś LCD).
Wydaje mi się, że błąd jest z wysyłaniem znaku <CR> z terminal v1.9. Próbowałem następujących rzeczy, zaznaczałem check box [CR], w linii gdzie wysyła się znaki na końcu łańcucha wstawiałem <CR>... i nic :( Nie udało wysłać komendy AT do uP z PC.

Nie chcę się przerzucać na PUTTY, ponieważ uważam, że terminal v1.9 jest o wiele lepszy. Chodź z tego co czytałem wyżej to chyba tylko ja tak uważam. Dla mnie, ma lepszy interfejs użytkownika, można pisać krótkie makra, widać jaki ciąg znaków się wysyła!
Największa wadą PUTTY, jak dla mnie jest brak widoku tekstu (znaków ASCII) jaki się wysyła!!! Chyba, że ja coś źle robię - Session->Serial->Open. Wyswietla mi się okienko w którym widzę komendy przychodzące z uP. Jak ja wpiszę komende AT (jak wpisuję to jej nie widzę) i nacisnę Enter to leci ona do uP - można jakoś ustawić PUTTY aby były widoczne komendy wysyłane do uP?
hehe ...a zaletą to to, że działa ;)

Moje pytanie jest takie, czy ja gdzieś popełniam błąd czy terminal v1.9 źle wystawia znak <CR> (Carriage Return) ?

ps. muszę przyznać, że biblioteki do obsługi UART (AT), są napisane bardzo starannie i panuje w nich wielki porządek! Bardzo łatwo jest je, rozbudować o swoje komendy AT.

PostNapisane: 11 cze 2012, o 02:29 
Moderator

Nie chodzi o to że putty jest lepszy czy nie lepszy - tylko panowie macie problemy ze skonfigurowaniem kobyłki jaką jest ten terminal v1.9. A największym waszym problemem jest to co tu widzę tzn....

kolega pisze że w putty nie widzi tego co wpisuje .... i dobrze - bo tak ma być - chyba że sobie echo zrobisz w procku - wystarczy po odczycie UDR zapisać od razu do niego to samo

tymczasem wy włączacie sobie sztuczne echo w programie terminal cośtam 1.9 a może jeszcze jakichś innych rzeczy nie włączacie a inne niepotrzebnie włączacie no i później takie efekty.

Ja wcale nie będę mówił że putty jest lepszy bo pewnie że nie ma tylu opcji - tylko jedno jest dla mnie ważne - jest mały i bez zbędnych gadżetów - od razu i zawsze działa - a i konfiguracja jest prosta bo mniej fiuczerów niż inne terminale.

-- dodano 11 cze 2012, o 01:30 --

IUVOit napisał(a):
Największa wadą PUTTY, jak dla mnie jest brak widoku tekstu (znaków ASCII) jaki się wysyła!!! Chyba, że ja coś źle robię .

no właśnie to źle robisz co wyżej opisałem - chcesz na siłę włączyć sztuczne echo z samego programu.

PostNapisane: 11 cze 2012, o 09:42 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
kolega pisze że w putty nie widzi tego co wpisuje .... i dobrze - bo tak ma być - chyba że sobie echo zrobisz w procku - wystarczy po odczycie UDR zapisać od razu do niego to samo

W Terminal są dwa okienka, jedno do wpisywania znaków(to nie jest ECHO z uP), drugie do obserwacji co dzieje się na magistrali. Czasami testuje się urządzenia, których my nie programowaliśmy i nie możemy dodać sobie echa. W PUTTY jest jedno okienko - tylko to co dzieje się na magistrali, a żeby zaobserwować co się wpisało trzeba dodać echo w kodzie programu.

Terminal v1.9 wcale też nie jest jakąś kobyłkom- dlatego zastanawiałem się co w nim źle konfigurowałem. Nie mówię, że PUTTY jest zły, jest fajnym programem intuicyjnym, łatwym w obsłudze i konfiguracji. Tylko jak dla mnie brakuje mu malutkiego szczegółu: brak informacji o tym jaki znak się wysłało. Jeżeli testuje się swój program w którym można zrobić ECHO to nie widzę problemu ale jeżeli testuje się jakieś gotowe urządzenie, to dla mnie jest to mała wada, jak nie widzę jakie znaki wysłałem na magistralę.

Czyli PUTTY zawsze na końcu przyklej, do łańcucha wysyłanych znaków, znak <CR>? <RAMKA1><CR> ? To chyba za pomocą jednej linijki nie dało by się wysłać <RAMKA1><CR><RAMKA2><CR> w PUTTY?

Tak na przyszłość się zastanawiam w jaki sposób gotowe komponenty umieszczone w programach (DELPHI, C#, Android....) wysyłają ciąg znaków. Czy do każdego ciągu na końcu doklejają z automatu <CR> czy może coś innego? Bo jeżeli doklejają coś innego to mogą wyjść duże problemy podczas uruchamiania swoich programów. Ale to będzie kolejny krok wtajemniczenia, na razie jestem na etapie próby zrozumienia kodu z rozdziału 10 ;)

PostNapisane: 11 cze 2012, o 11:54 
Użytkownik

To może ja coś powiem ....., i masz rację że jest błąd w wysyłaniu CR. Po prawej stronie wiersza do wpisywania komend zaznacz "ptaszkiem" CR i używaj przycisku send :)

Na obrazku masz moje ustawienia z którymi działa bez problemu
Obrazek

PostNapisane: 11 cze 2012, o 12:05 
Użytkownik

Malutki_27 napisał(a):
To może ja coś powiem ....., i masz rację że jest błąd w wysyłaniu CR. Po prawej stronie wiersza do wpisywania komend zaznacz "ptaszkiem" CR i używaj przycisku send :)

To między innymi dlatego ja używam terminala zawartego w Herculesie, z Terminala v1.9 już dawno się wyleczyłem :)

PostNapisane: 11 cze 2012, o 12:11 
Moderator

No właśnie ja się dziwię - tzn może przesadzam - ale po co takie opcje że coś tam:

<RAMKA1><CR><RAMKA2><CR>

a czym to się różni od wysłania tego tak:

<RAMKA1><CR>

<RAMKA2><CR>

czyli wpisuję sobie ręcznie ramkę i enter i drugi raz to samo

owszem będzie inaczej gdy sobie zorganizujemy wysyłanie jakoś tam inaczej .... wtedy jasna sprawa

nie mniej jednak - wszystko zależy od programisty. Ja polecam zawsze żeby nie wyważać głową muru i podpatrywać jak robią to od wielu lat firmy produkujące modemy. Przecież tam zawsze jest ten sam standard komunikacji za pomocą komend AT.

Skąd to się wzięło ? przecież nie tak sobie. Po prostu ma to być wygodne do debugowania czyli gdy człowiek ręcznie chce się komunikować i nie potrzeba do tego żadnych wymyślnych terminali z super opcjami ramek itp

tylko nie odbierz mnie źle, wcale nie mam zamiaru się tu wymądrzać bo przecież każdy swój projekt robi wg indywidualnych potrzeb i nie musi tak samo jak inni czy coś

ale generalnie - jak ja mam robić jakąś komunikację przez RS232 to właśnie tak żebym mógł alternatywnie łatwo i szybko sprawdzać każdy jej element z ręki z nawet najprostszego Hyperterminala windowsowego

kolejna rzecz - ten przykład z książki jak widzisz przyjmuje także za standard w komunikacji to co w modemach - czyli zawsze koniec linii to znak CR (enter)

i jeśli się samemu pisze programy w C#, delphi czy czymkolwiek innym to zależy też przecież od programisty jak to zostanie wysłane. Przecież kompilator każdego z tych języków sam nie wybiera sobie w jaki sposób ma kończyć linię

-- dodano 11 cze 2012, o 11:12 --

eeee no i koledzy wyżej już chyba wykryli tajemniczą przyczynę niemocy terminala v1.9 ;) ... może teraz już koledze wszystko ruszy z kopyta

PostNapisane: 11 cze 2012, o 14:02 
Użytkownik

Malutki_27 napisał(a):
To może ja coś powiem ....., i masz rację że jest błąd w
wysyłaniu CR. Po prawej stronie wiersza do wpisywania komend zaznacz "ptaszkiem" CR i
używaj przycisku send :)

Dzięki, o to mi chodziło :) Wieczorkiem przetestuje :)

Mam starszą wersję terminala i nie ma u mnie tego checkbox.
Obrazek

Dziś ściągam nowy Terminal, w tej wersji co ma, Malutki_27 (20112306) :) Jeżeli Terminal mi nie będzie chodził, to przeżucam się na inny programik :)

mirekk36 napisał(a):
No właśnie ja się dziwię - tzn może przesadzam - ale po co takie
opcje że coś tam:
<RAMKA1><CR><RAMKA2><CR>
a czym to się różni od wysłania tego tak:
<RAMKA1><CR>
<RAMKA2><CR>
czyli wpisuję sobie ręcznie ramkę i enter i drugi raz to samo

Moje doświadczenie z wysyłąniem komend, AT jest kilkudniowe, ale wydawało mi się że wysłanie kilku ramek na raz ma jakiś sens. Na chwilę obecną nie wiam jaki ale wydaje mi się, że ma jakiś sens.
mirekk36 napisał(a):
...nie mniej jednak - wszystko zależy od programisty. Ja polecam zawsze żeby nie wyważać głową muru i podpatrywać jak robią to od wielu lat firmy produkujące modemy. Przecież tam zawsze jest ten sam standard komunikacji za pomocą komend AT.

Zgadzam się, ale to wynika jedynie z braku mojego doświadczenia :) Dlatego zadaje pytania w stylu jak otworzyć otwarte drzwi ;)
mirekk36 napisał(a):
...i jeśli się samemu pisze programy w C#, delphi czy czymkolwiek innym to zależy też przecież od programisty jak to zostanie wysłane. Przecież kompilator każdego z tych języków sam nie wybiera sobie w jaki sposób ma kończyć linię

Nigdy nie pisałem programu do komunikacji poprzez RS232. Po prostu się zastanawiałem jak ma się jakieś gotowe komponenty do obsługi portu RS232, czy one też standardowo przyjmują jako znak końca lini <CR> i dopisują go nieświadomie za programistę. Jeżeli pisze się od podstaw to jest oczywiste, że można wysyłać co się zechce. Ta wątpliwość narodziła mi się po tym jak Terminal v1.9 nie wysyłał mi znaku <CR>.

PostNapisane: 11 cze 2012, o 14:03 
Moderator

A! ;) ... no to mam nadzieję, że po przeczytaniu i przećwiczeniu ostatniego rozdziału - sporo się rozjaśni ;)

PostNapisane: 11 cze 2012, o 20:58 
Użytkownik

Po długich próbach... udało mi się uruchomić wysyłanie komend AT na Terminalu v1.9. Może fanom Terminala v1.9 się te informacje przydadzą ;)
Okazuje się, że aby wysłać jakiś kod ASCII należy wpisać #(numer kodu ASCII)
Przykłady:
<CR> -> #013
<LF> -> #010
itd
przykładowa komenda AT -> AT+LED=1#013

Aby wysłać kilka komend AT do uP (np przesłanie parametrów konfiguracyjnych). Może skorzystać z prostych makr.
Obrazek
Mamy możliwość ustawiania częstotliwości wysyłanych komend według programu z dokładnością do 1us. Dzięki czamu możemy sprawdzić czy bufory nam się zatykają... W analizowanym programie p. Mirka bardzo fajnie to było widać, kiedy następował Restart uP.

Dzięki sekwencyjnemu wysyłaniu komend AT możemy np skonfigurować jakieś swoje urządzenie aby to samo zrobić w PUTTY musimy się dobrze na klikać eneterem oraz troszkę popisać. Wysłanie przykładowo 10 komend konfiguracyjnych w określonych odstępach czasu nie stanowi najmniejszego problemu dla Terminala.
Okazuje się, że w Terminalu można wysyłać dowolne znaki ASCII i nie muszą być zakończone <CR> ;)

Zabieram się do dalszej analizy rozdziału 10.
Postęp UART AT=[|||..........]% ;)

PostNapisane: 11 cze 2012, o 21:06 
Użytkownik

Ale w Terminalu to zawsze tak było :) sharp + ascii
mi odpowiada bardzo funkcja makr jest bardzo przydatna :)

PostNapisane: 19 sie 2012, o 08:40 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

IUVOit napisał(a):
Terminal v1.9 wcale też nie jest jakąś kobyłkom- dlatego zastanawiałem się co w nim źle konfigurowałem. Nie mówię, że PUTTY jest zły, jest fajnym programem intuicyjnym, łatwym w obsłudze i konfiguracji. Tylko jak dla mnie brakuje mu malutkiego szczegółu: brak informacji o tym jaki znak się wysłało.

Do podglądu co dzieje się na porcie jest fajny programik: free serial port monitor
Można go wykorzystać, gdy sami piszemy jakiś program do sterowania czymś przez port szeregowy.

PostNapisane: 20 sie 2012, o 21:25 

Nie trudź się pod Win 7 64 bit nie ruszy :(

Ostatnio edytowano 25 sie 2012, o 19:13 przez Krauser, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 sie 2012, o 19:12 

Robiłeś jakieś sztuczki? Czy z marszu ruszył? W sumie to mi nie odpalił się na Win7 64bit. Już zmieniam mój wcześniejszy post. Producent pisze, że program działa na Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP and Windows 2003 Server.

PostNapisane: 26 paź 2012, o 17:15 
Nowy

Witam wszystkich,
może zadam pytanie które dla Was jest oczywiste ale nie mogę sobie poradzić z puttym :) otóż jest jakaś opcja która umożliwia wysyłanie danych po naciśnięciu klawisza enter? U mnie działa to tak że w terminalu gdy naciskam jakiś klawisz jest on automatycznie wysyłany do uP o czym świadczy migająca dioda RxD. Drugie pytanie to dlaczego normalne znaki dostaje w uP tylko wtedy gdy znaki wpisuje trzymając wciśnięty lewy klawisz Alt?
Dziękuje z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam

PostNapisane: 26 paź 2012, o 18:40 
Moderator

To normalne że gdy w terminalu klikasz jakiś znak to jest on od razu i natychmiast wysyłany do RS232, tak ma być i to pożądana opcja.

To że są programy, które pod oknem terminala mają linię do której można sobie naklepać znaków ile wlezie i wtedy kliknąć dopiero jakiś klawisz SEND albo ENTER po czym cała ta paczka zostanie wysłana - to po prostu dodatkowa opcja

Dlaczego dostajesz normalne znaki dopiero gdy wciśniesz ALT ? to już tylko ty sam możesz wiedzieć - albo źle napisałeś program odbioru, albo ustawiłeś złe parametry transmisji albo, przestawiłeś jakieś opcje w terminalu albo licho wie co jeszcze :(

Jak widzisz możliwości jest dużo a 99% z nich to najczęściej błąd użytkownika - czyli twój. Ja i wielu ludzi od lat używa Putty i nikt nigdy nie miewa takich kłopotów o ile sam coś nie namiesza.

To co piszę wcale nie oznacza że Putty to jakiś najlepszy program (terminal) .... jest dużo takich programów i każdy zwykle wybiera ten jaki mu bardziej pasuje.

Pokaż więc może np swój kod na odbieranie tych znaków w procku - to wtedy będzie można ci jakoś konkretnie pomóc ok?

PostNapisane: 26 paź 2012, o 22:04 
Nowy

Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem czemu ale z wypowiedzi innych użytkowników powyżej wywnioskowałem iż można wysyłać teksty znakiem enter. Ale jeśli nie to wszystko ok.
Moja funkcja odbierająca jest bardzo prosta i wygląda jak poniżej:
język c

Pewnie jest to błędnie napisany program zwłaszcza że gdy długo przytrzymam jakiś klawisz bez ALT to widać jak próbuje on się wyświetlić ale znika za jakimś krzakiem. Gdy wciskam klawisze z użyciem ALT wszystko działa tak jak bym chciał..

PostNapisane: 26 paź 2012, o 23:12 
Moderator

daj spokój tym klawiszom ALT ;) bo one pewnie generują jakieś kody niedrukowalne ASCII a przynajmniej takie że na wyświetlaczu dostajesz chaszcze ;)

rozumiem że chcesz tylko przetestować ? to przede wszystkim zapomnij o tej kociej funkcji lcd_home();

język c

i jak będziesz klikał normalne litery w terminalu to powinny się pojawiać na LCD w pozycji 0,0

PostNapisane: 26 paź 2012, o 23:24 
Nowy

Tak to tylko testy. Właśnie problem w tym że jak używam klawisza ALT to jest ok a jak nie to mam krzaczki :) może to kwestia źle skonfigurowanego puttego, ale przejrzałem wszystkie opcje i nic mi tam nie pasuje..

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1