Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 23:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 kwi 2014, o 21:44 
Użytkownik

Witam.
Kończę po mału studia. Informatyka i czas na zrobienie pracy inżynierskiej. Większość robi portale www, coś we flash a ja postanowiłem połączyć hobby, studia i fakt zepsutego sterownika pieca CO u nas w domu. Wiec mój temat pracy to mikro"klockowy" sterownik pieca CO .
Wykonam prototyp który będę prezentował, PCB+Atmega8+transformator i parę bajerów.
Będę chciał wykorzystać bibliotekę Multi_LED z Mirkowej BB i umieścić tytuł książki w mojej bibliografii. Jak zdążę przeczytać zieloną to i ją.. Napisać również że korzystam z MKavr calculator.
Na początku biblioteki:
Kod:
/*
 * d_led.h
 *
 *  Created on: 2010-03-30
 *       Autor: Mirosław Kardaś
          Edycja:Łukasz Mikulak  (2014- 04- 16)
 */

No to do sedna..
Jak to wszystko wygląda z prawami autorskimi? Pan Mirek (może) zapewne nie będzie miał zastrzeżeń, ale prawo prawem i wolałbym nie mieć siary z tego powodu. I czy będę miał problem jak ktoś powie "on to przepisał z książki żywcem"? A tego kryć nie będę. W sumie to biblioteka, a z książki może będą cytaty. Przykładowo portale www można robić na gotowych cms-ach.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 kwi 2014, o 22:33 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Przeciez tylko skorzystasz z libsow do muli_led a rezte napiszesz sam.
Jest cos takiego jak przypisy i tam możesz to umieścić.
Po co masz wywazac otwarte drzwi...

wysłane z telefonu

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 22:49 
Użytkownik

zapewne mozesz jej uzyc ale nie do celow komercyjnych i nie udostepniac zrodel libsow gdzies o tym pisal/mowil a najlepiej niech sie wypowie mirek.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 08:14 
Użytkownik

wystarczy, żebyś napisał w pracy podczas odsyłaczy, ze kod napisany na podstawie [nr_mirka książki w bibliografii]. Po to właśnie masz na końcu bibliografie. Sam wiesz co robiłeś, ile sam wykonałeś, co z neta skopiowałeś i tyle. Nawet w pracy możesz zdjęcie dać z neta, ale trzeba zaznaczyć pod zdjęciem jako nr z bibliografii, że strona z neta.
Zreszta masz informatory i tam jest wszystko co i jak wygląda.

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 08:26 

Dokładnie j.w, przecież tematem pracy nie jest obsługa wyświetlacza LED, LCD, kod obsługi UARTa itd.

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 11:39 
Użytkownik

Czyli co do pracy inż nie ma problemu. Będę miał w nowym semestrze przedmiot związany z licencjami, prawami autorskimi itp. ale nie chce czekać.
A jak to się ma do komercyjnego wykorzystania?

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 11:47 
Moderator

lucas0091 napisał(a):
A jak to się ma do komercyjnego wykorzystania?

Panie lukas ... dość często i prawie wszędzie o tym piszę.

WSZYSTKIE kody z książek można używać w 100% nawet bez ŻADNYCH przeróbek do zastosowań NAWET komercyjnych - pod jednym warunkiem, bez prawa publikacji kodów źródłowych czy też przekazywania tych kodów źródłowych z książek innym osobom czy firmom. Jeśli ktoś zechce mieć te biblioteki - to może sobie przecież nabyć książkę prawda ? czy nie prawda ?

Jeśli zaś chodzi o prace magisterskie, inżynierskie itp .... gdzie zachodzi potrzeba użycia jednak kodów źródłowych z książki to wypadałoby przynajmniej zapytać o zgodę autora. Autor posiada swój mail, przypomnę jakby kolega nie wiedział: biuro@atnel.pl i tą drogą możesz się dowiedzieć jak to jest z wykorzystaniem źródeł w tego typu pracach.

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 12:19 

Sam miałem podobną sytuacje, robią koledze pracę dyplomową, zrobiłem dokładnie jak Mirek publikując coś na blogu, czyli biblioteki dołączone ale bez treści ;), czyli tylko nagłówki z wyjaśnieniem gdzie szukać reszty.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 15:49 
Użytkownik

Panie Mirku proszę bez nerwów bo ja po to założyłem ten temat aby dość do konsensusu, a poza tym uprzedziłem że będę miał do Pana sprawę http://forum.atnel.pl/topic6771.html.
Ja wiem, że Pan by się zgodził, ale oficjalnie jeszcze nie pytam bo nawet nie zrobiłem strony tytułowej tylko biorę się za zrobienie prototypu. No ale Pana zgoda to nie wszystko bo jest jeszcze prawo autorskie uregulowane z góry i o to pytam bardziej bo wiemy jak to zawiłe wszystko jest. A podkładka jako wiadomość email nie ma żadnej wartości prawnej i ktoś się może przyczepić na uczelni.
Cytuj:
bez prawa publikacji kodów źródłowych czy też przekazywania tych kodów źródłowych z książek innym osobom czy firmom.

to mi wyjaśnia wiele na temat komercyjnych zastosowań.
rezasurmar napisał(a):
Sam miałem podobną sytuacje, robią koledze pracę dyplomową, zrobiłem dokładnie jak Mirek publikując coś na blogu, czyli biblioteki dołączone ale bez treści ;), czyli tylko nagłówki z wyjaśnieniem gdzie szukać reszty.

I tak pewnie zrobię w tym konkretnym przypadku aby nie denerwować Pana Mirka :)
Albo sam zkoduję bibliotekę dzięki wiedzy nabytej w BB.

Dla ciekawostki: pewien Dr robił habilitacje ale ktoś znalazł w jego pracy doktorskiej że wykorzystał zdjęcia bez zgody autora i nie ma doktora i habilitacji. Wiec tu nie ma żartów.
Nie chcę aby Pan dostrzegał mnie za cwaniaka, albo złodziejaszka :|

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

No ok, a jak to się ma gdy ktoś będzie chciał edytować bibliotekę i coś mu nie wyjdzie? Wklei kod TU na forum aby ktoś to mógł sprawdzić i
Cytuj:
bez prawa publikacji kodów źródłowych..
Sam Pan widzi że to takie proste nie jest. Wydawnictwo Atnel-może gdyby na tej stronie zrobić zakładkę odnośnie praw autorskich i byłoby na czym się opierać.

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 15:59 
Moderator

lucas0091 napisał(a):
Nie chcę aby Pan dostrzegał mnie za cwaniaka, albo złodziejaszka

absolutnie tak nie podszedłem do twoich pytań

lucas0091 napisał(a):
Panie Mirku proszę bez nerwów

Takie stwierdzenia zawsze mnie najbardziej dziwią - skąd ludzie domyślają się, że ja się denerwuję ? podczas gdy się wcale nie denerwuję tylko staram się rzeczowo wyjaśnić

lucas0091 napisał(a):
A podkładka jako wiadomość email nie ma żadnej wartości prawnej i ktoś się może przyczepić na uczelni

Proponuję jednak lepiej zapoznać się z prawem, a po to mówię o kontakcie bezpośrednim bo takie rzeczy można nawet na piśmie uzgodnić jeśli ktoś potrzebuje. Nie wszystko da się i można wyjaśniać na forum. Między innymi bez sensu są takie dyskusje co jest zgodne z prawem a co nie ... Od tego są prawnicy i kancelarie prawne, a nie fora żeby jeden drugiego przekonywał co jest zgodne a co nie. W tym rzecz.

lucas0091 napisał(a):
, ale dla czego nie napisał Pan tego w książce abym mógł to zacytować.

Bo książka nie jest o prawach autorskich tylko o nauce języka C i technik programowania - tak mógłbym w skrócie odpowiedzieć na to pytanie, ale pewnie znowu uznałbyś że się denerwuję więc odpowiem dalej ... takich rzeczy nie napisałem i co więcej nie napiszę w książce, i jeszcze dodam, że to nie jest dyskusja na forum - żeby już była pełna jasność. Dlatego dziwię, się że to problem dla ciebie skontaktować się ze mną osobiście dowolną drogą, ja nie stronię od kontaktów i pomocy tego typu kanałami wsparcia z mojej hmm naszej strony, zawsze serdecznie zapraszam do kontaktu, rozmowy itp .. ja nie gryzę ;) ... Za to jeśli ktoś na siłę tego unika no to ja już nic nie poradzę - przykro mi.

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 19:31 
Użytkownik

Ta rozmowa zmierza naprawdę w złym kierunku ja nie chcę mistrza w tej dziedzinie (poważnie) pouczać. A co do prawa to ja jestem podobnie zielony w tej dziedzinie jak Pan i to raczej naturalne. Już piszę email na atnel ale nie wiem co to nam da, bo ja wiem że nic nie mogę wykorzystać żywcem z BB bez zgody, a cwaniakować nie chcę. Chciałem się dowiedzieć jak to wygląda od prawa autorskiego, jak to załatwić w takim czy podobnie innym przypadku. Nic za plecami. A potem konkretnie poprosić o zgodę na wykorzystanie, ale to jeszcze nie jest ta faza moich prac :)

rezasurmar napisał(a):

To jest przydatna mi uwaga, dziękuje rezasurmar.

Idą święta odkładam BB M. Kardasia i biorę do ręki BB trzeciego tysiąclecia bo nie doczytałem:) Mam kilka filmów nieobejrzanych mn. Hobbit. W święta balet i podam sobie na pin reset masę %% a jutro wyciągam turbinę z auta bo mi się zacięła :)
ten temat można zamknąć bo nie ma sensu go ciągnąć
Smacznego jajka i po świętach wracam :)

Strefa czasowa: UTC + 1