Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 08:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 09:54 
Moderator

wspaniali ludzie ... ale zobaczcie sami - zapraszam

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 11:45 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Ostatnimi czasy Mirek tylko imprezuje ;-)

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 11:49 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Ostatnimi czasy Mirek tylko imprezuje ;-)

No teraz koniec sezonu imprez - czas na ostrą robotę .... ;)

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 11:58 

http://www.kakofonia.pl/PL/PLsmisja/noladnec.wav

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 12:06 
Moderator

tak tak ... dla mnie np cacuszko to był ten mały zegarek na wyświetlaczu matrycowym ;)

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 20:25 
Użytkownik

Super, pozazdrościć, że udało się komuś takie miejsce stworzyć. Nie dość że kuźnia, to na pewno prawdziwa kopalnia świetnych pomysłów...

No i muszę o to spytać - gdzie można dostać przepis na ten tort? :D wygląda bajecznie!

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 20:34 
Moderator

kurys napisał(a):
No i muszę o to spytać - gdzie można dostać przepis na ten tort? wygląda bajecznie!

a jak ! smakuje !!! .... no niebo w gębie

sam chyba będę musiał poprosić o jakiś namiar telefoniczny na szanowną małżonkę kolegi Bartka ;) bo to ona jest autorką tego dzieła sztuki .... chyba że Bartek się podpyta i nam tu przekaże ... o ile to nie tajemnica kucharska ;) ...

ja dla takiego tortu - gotów byłbym ... nawet zacząć uczyć się sztuki gotowania czy pieczenia - bo na razie w tej dziedzinie to hmmm ledwo co umiem wodę zagotować - niestety mam do tego dwie lewe ręce :lol: ....

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 21:00 
Użytkownik

O widzę krótkofalowca :) z modemikiem do RTTY :)

pozdrawiam :)

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 21:42 
Użytkownik

Korzystajac z okazji chcialbym oficjalnie na lamach forum podziekowac za wspaniale spedzony czas i goscine. Mam nadzieje, ze wkrotce sie znow spotkamy.

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 22:08 
Użytkownik

Mirku aż ciężko mi napisać komentarz po tak wspaniałych słowach wstępu i świetnym reportażu.
Przede wszystkim ogromnie cieszę się wraz z resztą ekipy z przyjętego przez Was zaproszenia i Waszej wizyty.
Spotkanie na żywo potwierdziło, że jesteś osobą bardzo skromną, kreatywną i z poczuciem humoru. Posiadasz ogromną wiedzę, masz wspaniały dar przekazywania jej innym a co najważniejsze dzielisz się nią a nie skrywasz dla siebie.

Jedno jest dla nas pewne - to nie mogło być pierwsze i ostatnie nasze spotkanie. Wiemy, że każdy z nas ma dużo pracy i mało czasu, ale gdybyś kiedykolwiek zdecydował się na pokonanie dzielących nas 100km to wiedz, że wrota kuźni ZAWSZE są dla Ciebie otwarte. Wierzymy, że skromne progi kuźni gościć będą jeszcze nie raz tak zacnych gości.

Życzymy aby nie zabrakło Ci zapału, pomysłów i sił na pisanie książek, wydawanie poradników i robienie wielu innych rzeczy, z których zarówno my na kuźni jak i wszyscy Twoi "uczniowie" korzystamy.

Aha już niedługo wrzucimy na forum dokumentację fotograficzną - jak powstawał zegarek matrycowy 3D :) a może również inne konstrukcje.

PS. Moja żona w całości obejrzała reportaż i bardzo się cieszy, że smakował nam tort :) Jak dostanę autoryzację na przepis to wrzucę na forum w dziale "KULINARIA" :P
Mam nadzieję, że Twoja żona nie była zła, że spotkanie przeciągnęło się do wczesnych godzin porannych :)

Pozdrawiamy całe Forum ATNEL

Bartek z ekipą

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 22:14 
Użytkownik

Kuźnia napisał(a):

Pozdrawiamy całe Forum ATNEL

Bartek z ekipą

my również pozdrawiamy :)

jaki znak QTH macie ? / masz ? :)

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 22:59 
Moderator

Kuźnia napisał(a):
Jedno jest dla nas pewne - to nie mogło być pierwsze i ostatnie nasze spotkanie. Wiemy, że każdy z nas ma dużo pracy i mało czasu, ale gdybyś kiedykolwiek zdecydował się na pokonanie dzielących nas 100km

Jeśli to dla Was nie będzie kłopot - to z wielką przyjemnością kiedyś was odwiedzę - ale może już w lato jakoś ... tyle że chciałbym tak na Kuźnię już przyjechać i podziałać z Wami ... nie tam że jakiś zlot - ot tak - jakby incognito ;) ... może się do czegoś przydam ... ?

Kuźnia napisał(a):
Jak dostanę autoryzację na przepis to wrzucę na forum w dziale "KULINARIA"

Poważnie, czekam na ten przepis jeśli to nie będzie tajemnica ;) ... jak widać nie tylko ja ...

Kuźnia napisał(a):
Mam nadzieję, że Twoja żona nie była zła, że spotkanie przeciągnęło się do wczesnych godzin porannych

Moja żona obudziła się jak wszedłem do pokoju i zamiast spać - to przepytywała mnie jak tam było ;) czy było fajnie ... itp ;) Macie również od niej pozdrowienia ... Jak obejrzała ten filmik to stwierdziła że to miłe jest gdy się tylu zapaleńców elektroniki naraz spotyka ... coś w tym jest ;)

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 06:04 
Użytkownik

Mirku, Bartek zawarł w swej wypowiedzi wszystko to, co i ja chciałbym powiedzieć. Ze swojej strony dodam tylko, że bardzo się cieszę i serdeczne dziękuję za przyjęcie zaproszenia i poświęcenie nam chwili uwagi :)

majster napisał(a):
jaki znak QTH macie ? / masz ? :)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale lokator QTH to JO73DU, a znaki nasze to:
Bartek sq1jgb
Andrzej sq1mnb

Pozdrawiam
Andrzej

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 08:10 
Użytkownik

Obejrzałem relację z wizyty i tak samo jak Mirek jestem pod wrażeniem tego wyświetlacza z zegarkiem. Szczególnie konstrukcja pająka robi wrażenie. Popełniłem w życiu kilak takich pająków, ale żaden z nich nawet metr od tego zegarka nie mógłby leżeć. Naprawdę przemyślana konstrukcja, wyrazy uznania dla konstruktora.

Poza tym, bardzo fajne miejsce, że nie wspomnę o jednej bardzo ważnej funkcji takiej grupy: wspólna motywacja do działania i nauki. Pozazdrościć tylko takiej zgranej ekipy.

Co do tortu, to domyślam się, że Mirek chce przepis, żeby wprowadzić do jadłospisu na stałe w lochu. Trzeba zatem talerzyki zakupić :D

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 08:12 
Moderator

Endriusza napisał(a):
Ze swojej strony dodam tylko, że bardzo się cieszę i serdeczne dziękuję za przyjęcie zaproszenia i poświęcenie nam chwili uwagi

Cała przyjemność po mojej stronie ;) ...

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

worner napisał(a):
Co do tortu, to domyślam się, że Mirek chce przepis, żeby wprowadzić do jadłospisu na stałe w lochu. Trzeba zatem talerzyki zakupić

To już ja zakupię ... a potępieńcy w Lochach będą musieli że tak powiem przygotować torta ... tylko mi tam łapki umyć ! :lol:

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 08:20 

Z miłą chęcią sam bym poczynił kroki do stworzenia takiego miejsca, jak by tylko były warunki i chętni ;).

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 08:27 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Z miłą chęcią sam bym poczynił kroki do stworzenia takiego miejsca, jak by tylko były warunki i chętni ;).

Ja po tej Kuźni też mam wciąż takie same myśli ... eeeeh ;) no pozazdrościć naszym forumowym kowalom

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 09:45 
Użytkownik

Co tutaj dużo pisać, siła jest w teamie sam widzę po tym co u mnie w pracy wyrabiają na bazie wejściowej impulsów ottosekundowych. Niektórych hobby tutaj przygoniło, niektórych na studiach liczne przedmioty z mikro-kontrolerami, a wy pokazujecie jak się można świetnie bawić mając to all co ja mam przed sobą za plecami ( w sensie mijania przeszkód). Spoko. fajny kierunek na stan po ukończeniu studiów, no gratuluje pomysłu.

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 04:37 
Użytkownik

Szkoda ze z bydzi takiegoz długiego reportażu nie było ;) ale w sumie... Może to i lepiej ;)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 19:21 
Użytkownik

Panowie!!!! To co wy tam poczynacie w kuźni jest naprawdę wyładowaniem pomyslow . Swietna organizacja , nietypowe konstrukcje i przede wszystkim dużo serca włożonego w to co robicie. To jest wręcz piękne.

Gratuluje jeszcze tak utrzymanego porządku w kuźni . U mnie w pracowni chyba nigdy tak nie będzie.
Jeszcze jedno pytanie. Z kąd pomyśl by nazwac swoje centrum wiedzy kuźnią?
Co mnie rozbawiło to jeszcze czas kuźniański. No rewelacja. Naprawdę rewelacja.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 19:48 
Moderator

driver0207 napisał(a):
Panowie!!!! To co wy tam poczynacie w kuźni jest naprawdę wyładowaniem pomyslow

Super określenie :lol:

driver0207 napisał(a):
Co mnie rozbawiło to jeszcze czas kuźniański.

Ja się dzięki tym innym jednostkom czasowym - czułem tam jak na innej planecie wręcz ;)

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 21:09 
Użytkownik

Witam Kolegów i Koleżanki

Nie spodziewaliśmy się takiego poruszenia na temat naszego warsztatu :)

Przedstawię Wam po krótce historię powstania naszego miejsca działań oraz jego tajemniczej nazwy.
Wszystko zaczęło się w okolicach roku 2002 - 2003, wtedy to Krzychu i ja (Bartek) posiadając już spory zasób urządzeń i części elektronicznych zainicjowaliśmy pomysł powstania tego miejsca. De facto pomysłodawcą stworzenia takiego warsztatu do wspólnych działań był Krzychu ale to u mnie znalazło się pomieszczenie i tak się zaczęło.
W szkole podstawowej i średniej wykazywałem wstręt do przedmiotów humanistycznych, jednak z
jednej z lekcji języka polskiego w szkole średniej zapadła mi w pamięć następująca nazwa - KUŹNICA KOŁŁĄTAJOWSKA (miejsce spotkań pisarzy i poetów) i to właśnie ta nazwa była prekursorem nadania nazwy naszego warsztatu. Kuźnia - brzmi siermiężnie ale spod rąk kowali
wychodziły istne arcydzieła. Generalnie spodobała się nam i "wpadała w ucho".Pierwotnie warsztat mieścił się w niezamieszkałym i nieogrzewanym budynku obok, ale wizja trzymania tam urządzeń elektronicznych na dłuższą metę nie podobała się nam i wtedy to zapadła
decyzja o adaptacji pomieszczenia w domu, w którym wtedy mieszkałem na potrzeby warsztatu elektronicznego naszych marzeń :)
Doprowadzone zostało 3-fazowe zasilanie i rozdzielone tak, że uruchamiane urządzenia podłącza się do jednej z faz więc nawet jak coś nie "pykło" to mieliśmy zasilone pozostałe urządzenia i zapewnione oświetlenie. Ok nie wdaję się już w szczegóły. Wyposażyliśmy warsztat w miejsca robocze (stoły i biurka) na całej długości ściany oraz wykonaliśmy solidne oświetlenie miejsc pracy.Rok później kolega z mojej pracy zaraził mnie krótkofalarstwem i razem zdaliśmy egzamin i otrzymaliśmy znaki. Mój znak jak już wcześniej pisaliśmy to SQ1JGB.
Przez kilka lat na kuźni głównie przeprowadzaliśmy naprawy urządzeń, jednak po jakimś czasie stwierdziliśmy, że konstruowanie własnych "zabawek" daje większą frajdę.
Kuźnia w swej historii przeżyła dwa zalania spowodowanie wysokim poziomem wód gruntowych (tak warsztat znajduje się w piwnicy). Pierwsze zalanie udało się przejść bez ewakuowania sprzętów z pomieszczenia jednak parkiet nie wytrzymał. Drugie zalanie w było w 2008 roku i wtedy
zmuszeni już byliśmy wynosić WSZYSTKIE nasze graty (wtedy dopiero okazało się ile tego jest) :) Po tym wydarzeniu podłoga w całej piwnicy została podniesiona około 10 cm i ponowna adaptacja pomieszczenia na warsztat.
Mniej więcej w tym samym czasie Tymek spotkał się ze mną i Krzychem i powiedział, żebyśmy podpowiedzieli mu od czego zacząć, bo chciałby się zająć elektroniką. Ponieważ zawsze byłem nogą z elektroniki cyfrowej, ale już kiełkowało coś na temat AVR-ów odpowiedziałem Tymkowi
trochę na odczepnego, żeby nauczył się programować mikrokontrolery to przyda się ktoś z takimi umiejętnościami w naszej grupie. Aha z Tymkiem znałem się już kilka lat ale on głównie kojarzył mi się ze świetnym graniem na gitarze basowej i perkusji. Potem Tymek jakby się
zapadł pod ziemię :)
Tymczasem ja będąc krótkofalowcem i spotykając się z kolegami w klubie i na wypadach poznałem Andrzeja SQ1MNB, który to bardzo żywiołowo zareagował na chęć pobawienia się elektroniką jak również AVR-ami. Wtedy jednak w dziedzinie AVR-ów był to słomiany zapał a nawet tylko luźne gadanie.
Dopiero w 2012 roku pojawił się Tymek, który to jakby nigdy nic posiadał już sporą wiedzę na temat AVR-ów i programowania, posiadał płytkę uruchomieniową i mnóstwo książek, które w większości przeczytał. Pojawienie się Tymka było impulsem aby zaangażować Andrzeja i wspólnie
rozpocząć naukę języka C dla mikrokontrolerów. Od tego czasu kuźnia działa w takim składzie choć już pojawiają się kolejne osoby zainteresowane elektroniką.W naszej grupie najlepszym specjalistą od języka C i AVR-ów jest bezapelacyjnie Tymek, jednak
każdy z nas posiada inne umiejętności, w których "jest dobry" i przez to fajnie się uzupełniamy.

Jeżeli chodzi o mnie to dzięki Mirkowi odważyłem się wkroczyć w świat elektroniki cyfrowej (za co po raz kolejny mu dziękuję) i chociaż orłem nie jestem, widzę ile rzeczy mogę zrobić terazłatwiej i prościej.

A wspomniane pomysły - tak rzadko wpada się na dobre pomysły ale jak już są to stają się niesamowitym motywatorem do działania. Na chwilę obecną rekord posiedzenia kuźniowego nad fajnym pomysłem jest od 17:00 w piątek do 6:30 w sobotę :)

PS. Kuźnia żyje i zmienia się cały czas. Nie wszystkie przyrządy i urządzenia były od początku. Niedługo wrzucę kilka fotek z różnych epok istnienia kuźni
Aha za wspomniany porządek jestem osobiście odpowiedzialny - ale już się koledzy do tego przyzwyczaili ;)

Pozdrawiamy

PostNapisane: 17 kwi 2014, o 22:18 
Moderator

ŁAŁ! ... no teraz to FAJNE uzupełnienie wiedzy magicznej o Kuźni ;) ..... Dzięki Bartek za ten rys historyczny.

PostNapisane: 19 kwi 2014, o 13:08 
Użytkownik

Jak ten czas szybko leci. Wydaje sie, ze to dwa dni temu tam bylismy a to juz Kuznie temu ;)
Wesolych Swiat!

PostNapisane: 27 kwi 2014, o 12:58 
Użytkownik

Witam

Oto przepis na tort z Kuźni :)

http://www.mojewypieki.com/przepis/tort ... ---mietowy

Oczywiście moja żona wprowadziła w przepisie (listingu) drobne zmiany. Oto one:

- w funkcji >> Składniki na blaty czekoladowe: <<
zamiast "2/3 szklanki kakao" - użyte zostało 1/2 szklanki kakao

- w funkcji >> Krem miętowy: <<
zamiast "1 - 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (do smaku)" - użyte zostały 3 łyżeczki kropel miętowych (dostępnych w aptece)

- w funkcji >> Nasączenie tortu: <<
zamiast "1/4 szklanki likieru miętowego" - użyta została herbata miętowa ze słodkim syropem waniliowym

Dały one bardziej optymalny kod (w smaku) :)

Wszystkim którzy skompilują powyższy listing (przepis) i wgrają do procesora (żołądka) życzymy smacznego

Pozdrawiamy

PostNapisane: 27 kwi 2014, o 13:20 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Kuźnia napisał(a):
Wszystkim którzy skompilują powyższy listing (przepis)

Hm, a nie wyrzuci jakichś błędów? :lol:

PostNapisane: 27 kwi 2014, o 13:30 

Jak będziesz za często kompilować to wywali ci Bug w postaci odstającego elementu zabudowy z przodu organizmu ;).

PostNapisane: 27 kwi 2014, o 13:30 
Użytkownik

Do tej pory kompilowane było na różnych kompilatorach i wgrywane do wielu różnych procesorów i nigdy nie wyskoczyły błędy :)

PostNapisane: 27 kwi 2014, o 14:45 
Moderator

hmmm będę musiał porozmawiać z moim kompilatorem (żoną) :lol: .... zobaczę czy się uda skompilować ;)

przy okazji podziękowania za przepis no i jeszcze raz za tamten cudny tort

PostNapisane: 27 kwi 2014, o 18:46 
Użytkownik

Cała przyjemność po naszej stronie Mirku

A pomyśleć, że to już ponad dwie kuźnie temu ....

Jutro spotykamy się u Andrzeja i będziemy działali nad kolejna zabawką :)

Pozdrawiamy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1