Witam!
Zgłębiam aktualnie odmęty podczerwieni
I mam parę pytań.
Korzystam z bluebooka i widze, ze kazda ramka rc5 jest 14bitowa :
2 start bity, Toggle**, 5 bitow adresu i 6 komendy.
Pilot, jakiego postanowiłem użyć (akurat jego mam względnie 'wolnego') to
http://lirc.sourceforge.net/remotes/thomson/RC111TA1Gten model.
** Do czego on wlasciwie sluzy? Bo w kodzie z bluebooka nie widze jaka role tam odgrywa.
To, czego nie rozumiem i nie umiem znaleźć odpowiedzi to :
pre_data_bits 4
toggle_bit 5
bits 8
pre_data 0xC czyli 1100
Nie potrafię tego zinterpretować. Jako pre_data bym rozumiał to, co stoi przed adresem i komenda, ale co to w takim razie jest? Tyle bitów startu ? Czy " bits 8" oznacza, ze ramka ma 8 bitów? Dziwne, bo tu juz niektore adresy tyle maja.
Nie wiem jak sie do tego zabrać, a nie umiem znalezc potrzebnych informacji. Gdzieś wyczytałem, że ten pilot nadaje w standardzie RC4. Czy to prawda?
Druga sprawa, bardziej jako ciekawostka dla mnie :
W ramach debugowania zrobiłem sobie pomocniczą diodkę. Jako, że z programowaniem miałem niejednokrotnie do czynienia to brak jakiejś takiej fizycznej możliwości sprawdzenia co się tam w środku dzieje z tymi moimi zmiennymi sprawia, że bywam bezradny. Wymyśliłem sobie, że w ramach breakpointów będę zapalał diodki(jestem bardzo dumny z tego pomysłu!
) I tutaj mam zonka. Chcąc sprawdzić (tak przynajmniej śladowo) czy dobrze podłączyłem odbiornik (schemat z bluebooka) zrobiłem zapalanie diodki (zaraz na poczatku przerwania). I tu ciekawe (przynajmniej dla mnie) - jak robie to zwyklym ORem to dioda swieci, ale bardzo slabo. O co chodzi? Dioda podpieta anoda do uC i rezystorem do masy.
Załączam zdjecia plytki.
Z góry dziękuję za poświęcony czas i przepraszam za trywialne pytania
Ta czerwona diodka to 'breakpoint', zolta ma sie zaswiecac po wcisnieciu odpowiedniego guzika.
W ogóle to zauwazylem, ze jak przypadkiem zwarlem nozke zoltego leda do rezystora ktory go podciaga pod mase to 'breakpoint' zaswieca sie. (To akurat juz po zmianie kodu, zamiast ORa mam XORa)