Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lut 2025, o 16:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2014, o 08:53 
Nowy

Witam, w najbliższym czasie(po 10 kwietnia 2014) planuję rozpoczęcie prac nad frezarką cnc o konstrukcji drewnianej(docelowo prawdopodobnie poliwęglanowej) do zastosowań modelarskich i nie tylko.

Siedzibą projektu będzie Modelarnia w Tychach
Przybliżony czas realizacji - do końca czerwca 2014
Budżet - do skutku
Zastosowanie - obróbka drewna, wycinanie i nawiercanie laminatu PCB itp.

Konstrukcja wykonana będzie ze sklejki 10mm(docelowo poliwęglan) przez stolarza W budowie mechanizmów napędowych pomoże tokarz.

Wytyczne;
Projekt realizowany jako open source hardware/software
Powierzchnia robocza frezarki formatu A4
Zasilanie z zasilacza/zasilaczy PC ATX 300W/350W(ewentualnie czym innym)
Osie napędzane silnikami krokowymi(ewentualnie serwami)
Sterownik w formie płytki podłączanej pod Arduino(Ewentualnie samowystarczalny układ[MAKSYMALNY rozmiar płytki format A5])
miało by to działać mniej więcej tak http://www.youtube.com/watch?v=56YIwNz4QYM
(ogólnie http://pl.wikipedia.org/wiki/G_code)
Preferowane sterowanie silnikami za pomocą http://www.st.com/web/en/catalog/sense_ ... 498/LN1724
3 osie + opcjonalnie silnik do obracania elementem obrabianym
za wrzeciono posłuży szlifierko-wiertarka Proxxon FBS 240/E (ewentualnie dremel lub coś w tym stylu)

Poszukujemy;
Osoby/osób które zasugerują silniki, zaprojektują i napiszą niezbędne oprogramowanie do sterownika oraz pomogą w razie trudności z uruchomieniem

Oferujemy(po 10 kwietnia);
Wykonanie płytek PCB(z dostarczonego pliku .JPG .png ogólnie z obrazka do wydrukowania) przy użyciu folii UV(dwustronne z nawiercaniem bez metalizacji maksymalny rozmiar A5)
Wykonanie drobnych elementów na tokarce(części do robotów itp.)
Wykonanie drobnych elementów drewnianych na frezarce do drewna(elementy modeli itp.)

Najbardziej zaangażowane osoby które w największym stopniu przyczynią się do realizacji projektu(maksymalnie 3) otrzymają gotowy sterownik oraz komplet elementów konstrukcyjnych(bez silników, zasilaczy, wrzeciona)

dodatkową korzyść stanowi możliwość wpisania sobie do CV pracy nad projektem tego typu.

WSZELKA pomoc mile widziana(nawet konstruktywna krytyka)

Ostatnio edytowano 3 kwi 2014, o 13:34 przez Samuel, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2014, o 17:51 
Użytkownik

Witam
Kolego może coś podpowiem:
http://soki-cnc.blogspot.com/search?upd ... -results=5
można tutaj podglądnąć taką budowę. Uważam że sklejka 10 mm to troszkę za cienka, no chyba że będą to dwie "10" sklejone razem.
Pozdrawiam augustyn1

PostNapisane: 28 mar 2014, o 18:53 
Nowy

Koncepcja podobna tyle że myślę o trochę mniejszej skali
ma to być bardziej prototyp/zabawka edukacyjna (przy mozliwie najlepszym stosunku ceny do funkcjonalnosci)

co do sterownika to inspirowałbym się czymś takim tylko pod arduino z uzyciem easySPiN L6474
http://smoothieware.org/smoothieboard
(tylko bez internetow kart pamieci i innych wodotryskow poprostu absolutne minimum)
a silniki to coś w tym stylu
http://allegro.pl/silnik-krokowy-do-dru ... 20754.html
(Silnik krokowy 42BHH52-150A)
tylko preferowałbym jakieś powszechnie dostępne i najlepiej nie z chin.

PostNapisane: 30 mar 2014, o 03:41 
Nowy

No to robicie coś co mi się marzy o dawna.
Na ten moment raczej wiele nie pomogę bo w elektronice potrafię tylko trochę więcej niż miganie diodami :) Ale pilnie się uczę w miarę możliwości czasowych.

Odzywam się tylko dlatego, że projekt poleci w moim mieście i dotyczy tematu który również chciałbym kiedyś zrealizować. Tak więc piszcie jak idzie, będę was śledził. A może akurat znajdzie się temat w którym będę pomocny :)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

PostNapisane: 2 kwi 2014, o 19:22 
Użytkownik

Bardzo szeroki temat.
Bardzo podoba mi się jasne określenie wymagań.
Maszyna CNC jest połączeniem mechaniki precyzyjnej, elektroniki, napędów, informatyki i penie paru innych.
W specyfikacji (lub założeniach projektowych) zabrakło mi spodziewanej dokładności. Moim zdaniem rozsądnym kompromisem jest dokładność 0,1mm. Lepsza dokładność mocno podnosi koszty, mniejsza dokładność powoduje konieczność dodatkowej obróbki wykonanego detalu.
Warto zastanowić się nad napędem - nie tylko silnikiem, ale też czy ma być to śruba pociągowa (jaka) czy może pasek zębaty lub inne rozwiązanie.

Ze swojej strony radziłbym maksymalne wykorzystanie elementów gotowych. Można np. wykorzystać prowadnice i napęd (silnik + paski) ze starego plotera. W ten sposób po niewielkich przeróbkach mamy gotowe osie x i y. Napęd osi z może wymagać większego momentu niż ten oferowany przez silnik ze skanera.

I parę pytań:
Czy ma to być konstrukcja bramowa? Z ruchomym czy nieruchomym stołem?
Czy też ma być ze stołem krzyżowym?
Jakie prowadnice?

PostNapisane: 2 kwi 2014, o 20:25 
Użytkownik

Witam
Ja tylko nadmienię, że do określenia pozycji narzędzia ( punkt obrabiany w XYZ ) dobrze jest zastosować liniał. Pomiar taki w porównaniu z liczeniem obrotów śruby jest łatwiejszy do opanowania ze względu na brak potrzeby kompensacji luzów.

Pozdr.

PostNapisane: 3 kwi 2014, o 06:46 
Użytkownik

Koncepcja bardzo fajna. A jak chcesz rozwiaz
ac komunikacje z pc ? Tez myslie nad budową. Obrabiarki cnc tyle ze u mnie od strony sterowania zajmie sie atmega 128 . Do tego jakiś lcd cos w stylu 4x20 znakow a kod przesylany do procka na bierząco przez btm-222.

PostNapisane: 3 kwi 2014, o 13:05 
Nowy

Witam wszystkich zainteresowanych.
Jeżeli mówimy o napędzie to na początek chcemy poeksperymentować z użyciem standardowego gwintu M10
konstrukcja prawdopodobnie docelowo wykonana będzie z poliwęglanu 10mm a za prowadnice posłużą pręty aluminiowe fi 10mm
komunikacja z PC przez Arduino
na początek prawdopodobnie zbudujemy wersję prototypową z obszarem roboczym formatu A5 i frezarką do paznokci jako wrzeciono, stół ruchomy - brama nieruchoma(osie Y,Z w bramie oś X w stole).
Do obróbki plastiku itp powinno już wystarczyć, po zdobyciu doświadczenia pokombinujemy z czymś "poważniejszym"
co do precyzji jakie będzie takie będzie ma to służyć głównie jako zabawka edukacyjna/inspirująca.

PostNapisane: 3 kwi 2014, o 17:01 
Użytkownik

Samuel napisał(a):
konstrukcja prawdopodobnie docelowo wykonana będzie z poliwęglanu 10mm a za prowadnice posłużą pręty aluminiowe fi 10mm

I aluminium i poliwęglan nie są najlepszymi materiałami.
Aluminium jest miękkie i łatwo się wyciera, chyba, że mówimy o stopie np. PA6. Nadal nie jest rozwiązane łożyskowanie osi, rozumiem, że będą to wózki na łożyskach kulkowych. Do prób wystarczy, ale docelowo należałoby zastosować szlifowane walki stalowe.
Poliwęglan potrafi "płynąć" pod obciążeniem, co spowoduje koniczność wielokrotnego ustawiania i regulacji, ale do prób wystarczy, docelowo zalecałbym PA6.
Jako wrzeciono frezarka do paznokci, to dobry pomysł, bo jest bardzo lekka i nie trzeba będzie kompensować jej ciężaru w osi z.
Jako sterowanie polecałbym PC-ta z programem np. turboCNC lub MACH2 lub 3, zwłaszcza do prób. Arduino, to prawdziwe wyzwanie. W klonie frezarki CNC KOSY, który robiłem, był procesor Siemens rodziny 51 i 128kB kodu.

Obróbka plastiku wcale nie jest taka łatwa, bo wymaga grubych wiórów (co oznacza dużą moc wrzeciona i duże momenty napędów osi) inaczej plastik się topi i zalepia frez.

PostNapisane: 3 kwi 2014, o 18:13 
Użytkownik

Jeśli chodzi o prowadzenie wiele można ciekawych podzespołów do budowy znaleźć na stronie http://www.abcnc.pl

Ostatnio edytowano 3 kwi 2014, o 19:52 przez driver0207, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 kwi 2014, o 18:37 
Użytkownik

Chyba link nie działa.

PostNapisane: 3 kwi 2014, o 18:40 
Użytkownik

Chyba o to chodziło http://www.abcnc.pl/

PostNapisane: 3 kwi 2014, o 19:53 
Użytkownik

Zgadza się mała literówka.

PostNapisane: 7 kwi 2014, o 03:07 
Nowy

Do poniedziałku 14/4/14 planujemy już mieć wersje demonstracyjną działania jednej z osi.
(powinno to unaocznić rozwiązanie prowadnic/łożyskowania osi)
Arduino jako sterowanie było bardziej pomysłem "uniwersalizującym" całość, ale nie jest to oczywiście jedyny możliwy wybór
poza tym kupno arduino + elementów sterownika specjalnie do sterowania cnc może być nieekonomiczne w porównaniu z pojedynczymi "klockami"
(Arduino UNO akurat mam pod ręką więc na tym będzie demo)
Silnik jak na razie krokowy(sterownik+soft pod arduino)
a co do wrzeciona rozważamy jeszcze opcję w stylu :
Szlifierka pneumatyczna PALCOWA KPL AT-010K
pod kompresor z aerografu.

ewentualnie jakiś silnik modelarski z dobrym momentem + przekładnia
a frezy to na początek próby grawerowania miedzi z laminatu pod PCB.

PostNapisane: 9 kwi 2014, o 22:43 
Użytkownik

Najlepiej zastosować elektrowrzeciono. Koszt takiego tańszego około 900 zł dużo ale efekt jest o wiele lepszy.

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 03:10 
Nowy

Witam ponownie wszystkich zainteresowanych obiecałem że coś wrzucę więc wrzucam, niestety kolega tokarz miał inne sprawy do załatwienia więc wszystko robiłem sam(z małą pomocą) na oko i od ręki niestety(jestem po technikum informatycznym i był to mój pierwszy kontakt z tokarką)
dlatego będą tylko zdjęcia a filmik następnym razem.
ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 18:09 
Użytkownik

Z tokarką czy frezarką? ;) z tokarki wychodzą okrągłe elementy, np pręty mocujące (chociaż stawiam, że są kupne) z kolei na frezarce jest pełna dowolność i rzeźbimy w elementach płaskich (tak jak w plexi na zdjęciach, wycięcie otworów i formy prostokątnej). Nie chodzi mi o czepianie się tylko ewentualną poprawę autora :)

Rozumiem, że to jest element prowadnicy osi? Nie będzie się zacierać? Czy to tylko do testów wykonane?

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 19:43 
Nowy

Jak ja to mówię używaj narzędzi niezgodnie z przeznaczeniem a uzyskasz dodatkową funkcjonalność albo zepsujesz ale napewno nauczysz się czegoś nowego(otwór w pręcie był robiony na tokarce, to nie plexi tylko poliwęglan) a to co na zdjęciach to nazwałbym to raczej atrapą niż gotowym elementem osi ale od czegoś zacząć muszę.

PostNapisane: 28 kwi 2014, o 02:15 
Nowy

Mały Update:
z uwagi na to że życie zawodowe/prywatne nie pozwala mi poświęcać wystarczającej ilości czasu na realizację projektu, wszystko będzie odbywać się bardzo małymi krokami(tiptopami) ale mam nadzieję że na końcu uda się stworzyć coś interesującego, a na dzień dzisiejszy sytuacja wygląda następująco:

projekt wersji prototypowej będzie inspirowany tym artykułem

http://www.edw.com.pl/pdf/W05_01/72_054.pdf
(do sterowania wykorzystany zostanie port LPT i program Mach3)

większość materiałów niezbędnych do budowy oraz ogólny zarys konstrukcji już mam teraz jestem na etapie "przysiąść i złożyć"(maj/czerwiec)

w wersji docelowej prawdopodobnie wykorzystany zostanie ten pomysł

http://serwis.avt.pl/manuals/AVT5358.pdf
(ale to już kwestia okolic lipiec/sierpień lub dłużej)

Strefa czasowa: UTC + 1