Witam, pozwolę sobie założyć tutaj temat, z racji że w ostatnim z moich postów podpiąłem się pod niewłaściwy temat i podałem zbyt małą ilość informacji.
Podłączyłem DS18B20 do atmegi32 i wyświetliłem temperatury na wyświetlaczu. Do obsługi DSa korzystam z bibliotek Mirka, wszystko mi ładnie działa. Chce dokonywać sterowania przekaźniczkami za pomocą temperatury czytanej z dsa i tu zaczynają sie schody. Zaglądałem do bluebooka i jeżeli wszystko dobrze zrozumiałem to jedno-bajtowa zmienna cel przetrzymuje dziesiętna część temp. która jest wyświetlana na LCD po konwersji liczby całk. na string. Próbuję za pomocą prostej instrukcji warunkowej if ( cel > 30) PK1_ON; ustawić stan wysoki na jednym z portów aby zadziałał przekaźnik,jednak powyżej temperatury 30c nic sie nie dzieje. Początkowo myślałem że może źle coś podpiąłem, więc żeby się upewnić pod pin PD7 podpiąłem diodę anodą z rezystorem 1k i wpiąłem katodą do masy. Jednak nadal bez rezultatu dioda się nie zapala po przekroczeniu 30c na DSie. Poniżej zamieszczam kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
jak widać jedyne co dodałem to :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
ale wygląda to na zbyt proste żeby działało

. Bardzo proszę o pomoc, jak rozwiązać ten pewnie dla większości błahy problem, pozdrawiam.