Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 23:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 mar 2014, o 09:54 
Użytkownik

Witam czytając Zieloną Książkę zainspirowałem się podczerwienią, mianowicie pada mi pilot od aparatu fotograficznego który ma 8 klawiszy.

Pilot ledwo co działa ale udało mi się odczytać jego czasy dla poszczególnych klawiszy.
Nie mniej kombinuję z odbiorem tego pilota w zestawie ATB po czym chciałbym zająć się budową takiego pilota.

No ale cóż po 5h próbach nie mogę zmusić kodu do odbioru prawidłowych ramek.
Próbuję dorobić kolejny pilot do uniwersalnej biblioteki IR z zielonej książki.

Poniżej czasy dla klawiszy.
Może ktoś coś podpowie jak to najlepiej ugryźć. Jak widać ramki różnią się od siebie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 mar 2014, o 11:41 
Moderator

Niestety często tak bywa - ja też to zaobserwowałem, że niektóre piloty od aparatów czy innych urządzeń posiadających po kilka klawiszy wcale nie nadają w jakimś tam znanym standardzie. Ba! w żadnym standardzie jak tu też widać ;)

dlatego próba zdekodowania takich sygnałów to spora dłubanina i nie uda się tego zrobić standardową wprost metodą opisaną w książce. Trzeba wręcz przygotować analizator konkretnie takich stanów i już ...

nie wiem tylko za bardzo po co się męczysz z robieniem odbiornika - skoro celem głównym jest zrobienie własnego pilota. Bo zrobienie pilota jest o 1000000x prostsze przecież ;)

mając te czasy - z tych wykresów a tym bardziej, że jeden klawisz wysyła tak mało impulsów - co za problem dorobić tablicę z czasami dla każdego klawisza i emitować je tak jak w przykładzie pilota z Bluebooka ? to akurat jest bardzo proste zadanie. A dekodowanie to już - jak mówiłem wyżej zabawa na dłużej

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Mi kiedyś ktoś przyniósł jakiś padający i ledwo zipiący pilot z dwoma klawiszami .... też były dwie różne ramki ....

Odtworzenie go i tych ramek - czyli zbudowanie nowego pilota było najmniejszym problemem. Ja nawet nie wiedziałem do czego ten pilot jest. Ot po prostu nowym prockiem generowałem te dwie dziwne ramki, a klient mi potem powiedział - że wszystko ładnie mu śmiga, gra i buczy ;)

PostNapisane: 11 mar 2014, o 12:47 
Użytkownik

Chciałem zrobić pilotka na zapas :) bo ten już umiera działa w 40% wciskam klawisz i za którymś razem zadziała i to nie wina klawiszy.

Ale też chciałem go dekodować by opierać na małym pilocie swoje próbne układy :) ale cóż jak ciężko to ciężko mam jeszcze pilocika od radia samochodowego małego.

Zrobię pilotka do aparatu a później pobawię się 2gim pilotem by go dekodować do projektów.

PostNapisane: 15 mar 2014, o 19:32 
Użytkownik

Panowie posiadam pilota cienkiego z uszkodzonego radia DALCO i dla testow chcialem napisac swojego libsa do tegoz pilota

program prawie dziala ... prawie dlatego ze np wciskam przycisk ON/OFF i podaje mi adres: 255 kod 9 nastepne wcisniecie to adres:78 kod 19

kilka wcisniec trzyma 1 adres i kod ale co ktorys raz wskakuje inny dlaczego tak moze byc ?

Strefa czasowa: UTC + 1