Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 22:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 mar 2014, o 03:03 
Użytkownik

Witam,
Chciałbym zrealizować projekt, który będzie badał aktualny stan naładowania akumulatora. Układ będzie mierzył napięcie, natężenie i moc i wyświetlał te dane na wyświetlaczu LCD. Dodatkowo chcę wysyłać te dane do komputera za pomocą protokołu RS232 do komputera.
Chciałbym w tym wątku pytać Was w razie moich wątpliwości, a gotową wersję zamieścić w dziale "Projekty sprzętowe"

1.Moje pierwsze pytanie dotyczy pojemności. Załóżmy, że nie znam jego wartości. Jest jakiś inny sposób na zmierzenie tego niż naładowanie go do pełna, następnie podłączenie urządzeń o znanym poborze prądu i zmierzeniu czasu aż do pełnego rozładowania?

2. Przypuśćmy, że akumulator ma pojemność 50AH. Podłączam obciążenie 5A na 2h, następnie zmieniam na 20A i układ powinien pracować około 2h, bo 50=2*5+20*2, tak? Może znacie jakąś funkcję, która to lepiej ilustruje niż moje zależności typowo liniowe.

3. Docelowo mój układ ma mierzyć prąd i napięcie w układach prądu stałego o dużych wartościach (230V i ~50A) czy jest sens robić to na AVR?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 mar 2014, o 08:46 
Użytkownik

Co do tematu ładowania-rozładowywania akumulatorów polecam zapoznanie się z tą instrukcją.

http://www.elprog.com.pl/polski/zdjecia ... 215_pl.pdf

Ładnie wyjaśnia procesy ładowania, rozładowania jak i konkretne napięcia dla różnych typów ogniw.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 mar 2014, o 18:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

U mnie działa to tak: źródło prądowe rozładowuje akumulator do zadanego napięcia- zgodnie z dokumentacją producenta, w tym czasie jest zliczany czas. Pierwowzór jest tu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=9488

Wersja obecna jest już w c i w zasadzie zostało parę pierdółek do dopracowania, oraz inteligentna kontrola temperatury sztucznego obciążenia.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 mar 2014, o 21:19 
Użytkownik

@janeczqu
Dzięki, z pewnością coś z tego zaczerpnę.

Wyjaśniła się już jedna kwestia. Znalazłem wszystkie dane katalogowe akumulatora, które są mi potrzebne. Znam pojemność w apero-godzinach. Znalazłem też tabelę ile będzie trwało rozładowywanie w zależności od prądu np. dla 150A - 30sekund, dla 20A- 5h. Czyli można przyjąć, że moje rozmyślania w pytaniu nr 2 to brednie :)

Pewnie wkrótce znów się odezwę.

PostNapisane: 14 mar 2014, o 21:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

150A? Ciężko będzie, chyba że radiator wsadzisz do jakieś wartkiej rzeczki ;)

Ogólnie jak to ma służyć do pomiaru pojemności akumulatora to najważniejsza jest stabilność prądu obciążenia względem malejącego napięcia na akumulatorze.

Co do pomiaru przy 230V; przydało by się True RMS no i zmierzyć cos fi aby znać moc czynną pobieraną przez układ.

PostNapisane: 14 mar 2014, o 21:47 
Użytkownik

Nie jestem takim kozakiem żeby na tak szybko rozładowywać ;) Będę korzystał z 3 lub 5 godzinnego trybu, czyli po 20A. Radiator będzie przy nagrzewnicach, które będą rozładowywały te ogniwa.

PostNapisane: 14 mar 2014, o 21:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jeżeli to kwasowy to większość producentów podaje pojemność nominalną przy prądzie rozładowania Q/10, pamiętaj o tym.

BTW jakie masz nagrzewnice? Ja moc wytrącam na tranzystorach i boczniku.

PostNapisane: 14 mar 2014, o 22:09 
Użytkownik

Wiem o tym. Odnośnie nagrzewnic to odpowiedź masz na pw.

PostNapisane: 23 mar 2014, o 02:05 
Użytkownik

Warunki:
- 30A ( z dokładnością do 0.5A)
-230V DC ( z dokładnością do 1V)

A więc po kolei:
Odnośnie pomiaru prądu to przymierzam się do kupna gotowego modułu. Po dość długim przeczesywaniu internetu najlepszy wydał mi się ACS712 30A. Sprawdziłem w datasheet'cie, że wytrzymuje 354V dla VDC, więc powinien wytrzymać.
Wydaje Wam się, że to dobry wybór? Może polecacie jakieś inny? Nie będzie problemów z obsługą go z atmegą8?

Odnośnie pomiaru napięcia mam jeszcze większe wątpliwości co do mojego pomysłu.
Zbudowałem już woltomierz na przetworniku ADC wbudowanym w atmegę8. Wtedy mierzyłem napięcia 0-5V. Czy zadziała to dla tak dużych zakresów jak 230V? Wyliczyłem sobie, że bocznik musiałby mieć wartość 910k Ohmów i powinno wszystko teoretycznie działać. Wiem, że niedokładności pomiaru będą wtedy b.duże, ale 1V w tą czy w tamtą w moim wypadku to nie jest problem. Bardziej obawiam się tego, czy to w ogóle zadziała. Co o tym sądzicie?

Strefa czasowa: UTC + 1