Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 09:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 mar 2014, o 21:42 
Użytkownik

Witam

Jak Powinno wyglądać uruchomienie timera w ATmega8A

chodzi mi o to jak zastępować timerem

_delay_ms();

żeby migać diodą na porcie PC5
i drugą z innym czasem na PD5

i inne zastosowania

Czy może mi ktoś w skrócie objaśnić co i jak czytam już drugi raz blue booka ale timera jeszcze nie potrafię stosować a dopiero teraz trenuje w praktyce na ATmega8A-PU

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 mar 2014, o 21:58 
Użytkownik

Poczytaj o timerach programowych. Strona 406 BB.

PostNapisane: 12 mar 2014, o 22:07 
Użytkownik

Bedi napisał(a):
Czy może mi ktoś w skrócie objaśnić co i jak czytam już drugi raz blue booka ale timera jeszcze nie potrafię stosować

Otwórz BlueBook-a rozdział 5.4 Multipleksowanie led - przerwania to powinno rozjaśnić temat.

PostNapisane: 13 mar 2014, o 15:41 
Użytkownik

Przeanalizowałem

Blue Booka i kod z podobnego programu jaki znalazłem >> topic4366.html

Jednak nadal nie zrozumiałem tych Timerów ślęczę i próbuję w oparciu o inne kody jednak nadal nic nie wychodzi

Doszedłem za to jak zrobić przycisk NC proszę sprawdzić czy tak jest poprawnie

Jeszcze jedno testuje wszystko na ATmega8A-PU czy na tym Procku w Timer0 nie ma trybu CTC czy nie zaważyłem w PDF

wykorzystałem Timer2 czyli 8bitowy

Głównym celem jest to aby regulować czas potencjometrem np od 30sek do 15min ale na początek muszę chociaż zrozumieć jak obchodzić się z tym Timerem

Prosił bym o poprawienie kodu z stosownym komentarzem

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 13 mar 2014, o 16:04 
Moderator

Jeśli zależy ci na razie na prostej, nieskomplikowanej ale za to nieblokującej i dobrej metodzie obsługi klawiszy - to proponuję zaglądaj częściej na mojego bloga a w tym przypadku konkretnym polecam ci to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... w-cd2.html

sprawdź proszę

PostNapisane: 13 mar 2014, o 16:53 
Użytkownik

Bedi napisał(a):
OCR2 = 312;             // podział przez 312 rejestru porownaia   31250/312= około 100Hz a to odpowiada 10ms

//przy OCR2= 312; pojawia sie żółty znaczek z informacją >> large integer implicitly truncated to unsigned type

Jako, że timer jest 8 bitowy to taka też musi być wartość wpisana do rejestru porównania czyli 0-255.

PostNapisane: 14 mar 2014, o 11:44 
Użytkownik

P.Mirku przejrzałem podany link widziałem wcześniej cześć I nie spostrzegłem że już są następne pewnie dlatego że skupiłem się na czytaniu książki czytam już drugi raz, za pierwszym razem już po 230stronie chciałem programować ale stwierdziłem że za szybko się rzucam teraz zakupiłem trochę sprzętu parę mikro kontrolerów i coś tam skubie ale utknąłem na timerach może nie tyle jak je włączyć ale jak je później wykorzystać zamiast "_delay_ms()" .

A w programie faktycznie zapomniałem o drganiu styków. Zaznaczam że nie będę korzystał z microswitch a zwykłych wyłączników 230v bistabilny (ON/OFF) i wydaje mi się żeby nie stosować _delay_ms() drgania rozwiąże sprzętowo. Co Pan o tym sądzi ?

Testując Pana program z Części II O drganiu styków faktycznie działa ale nie na takich klawiszach bistabilnych jedynie na monostabilnych (typu dzwonkowego) lub po prostu microswitch i od razu pytanie czemu w programie nie było ustawienia PORTx gdzie podłączamy klawisz nie był ustawiany jako wejście ? Tylko od razu podciągany do VCC .

Poprawiłem program >>>

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 14 mar 2014, o 12:10 
Moderator

Bedi napisał(a):
czemu w programie nie było ustawienia PORTx gdzie podłączamy klawisz nie był ustawiany jako wejście ?

A w książce piszę o tym wyraźnie ;) ... i w nocie PDF można zobaczyć - że wszystkie bity rejestrów DDRx są ustawione na ZERO po resecie - czyli co ? ... czyli wszystkie piny po resecie są i tak już wejściami dlatego nie trzeba jeszcze raz programowo tego ustawiać bo po co ? ;)

wystarczy już tylko podciągnąć do VCC ;)

PostNapisane: 14 mar 2014, o 12:19 
Użytkownik

Zapamiętałem że w kodzie było użyte na189str a nie pamiętałem że na 190str jest adnotacja że użył Pan tylko po to by było przejrzyściej.

PostNapisane: 14 mar 2014, o 12:43 
Użytkownik

Cytuj:
Jak Powinno wyglądać uruchomienie timera w ATmega8A?

Może przedstawię to na kodzie którego sam używam.

język c

1/ Do tego momentu masz wszystko dobrze.
2/ Hmm dlaczego w tej linijce w nawiasach wpisałeś "OCIE1A"? Jak on nawet nie należy do timera 8 bitowego tylko 16 bitowego.
Może nie uważnie czytałeś książkę, tego nie wiem. Ale otwórz ją na stronie 199, ostatni akapit, drugie zdanie. Jest tam jasno napisane:
"Zauważ, że część bitów przedstawiona jest na szaro. Oznacza to, że te bity nie dotyczą Timer0 (u nas to Timer2), który właśnie jest opisywany. Mamy zatem do dyspozycji tylko dwa bity - OCIE0 (u nas to OCIE2) oraz...".

Nie zauważyłem u Ciebie takiego fragmentu:
język c

To ten fragment odpowiada za tak "fajne" działanie przerwań. ;)
1/ Zmienna pomocnicza na której są wykonywane obliczenia
2/ Jeżeli gdzieś w programie (ale o tym później) przypiszesz tej zmiennej (Timer1) jakąś wartość to jest także oddawana zmiennej n.
3/ I tutaj jest warunek. Jeżeli zmienna n jest różna od zera wykonuje się działanie --n, czyli odejmowane jest 1 od zmiennej n i następnie przypisanie do Timer1.

A teraz kod który u Ciebie mógłby zmieniać stan diody LED na przeciwny co określony czas.
język c

1/ Tutaj sprawdzany jest warunek czy zmienna Timer1 jest równa 0, jeżeli tak to wykonają się następujące rzeczy.
LED_TOG; - dioda zmieni stan na przeciwny i
Timer1 = x; - do zmiennej Timer1 zostanie przypisana dowolna wartość (w miejsce x) wpisana przez Ciebie.

I później za każdym obiegiem programu jest sprawdzana ta wartość czy już osiągnęła 0, jeśli nie, nic się nie dzieje.

Aa i jeszcze jedno, z racji tego, że do przerwania dochodzi co 10ms (100Hz), to aby dioda migała co 1s w zmienną Timer1 trzeba wpisać 100.
100*10=1000ms = 1s

PostNapisane: 14 mar 2014, o 12:56 
Moderator

Japa;~) --> fajnie wyjaśnione , więc ja już nie będę pisał ... dzięki ;)

PostNapisane: 14 mar 2014, o 13:37 
Użytkownik

Dzięki bardzo Japa;~) że poświeciłeś swój czas żeby mi rozjaśnić sytuacje , ale zanim zobaczyłem twój post znalazłem
filmik P.Mirka pt. AVR - wskaźniki, struktury - część 1

I wzorując się na kodzie bo nawet ten sam timer był użyty udało mi się wreszcie uruchomić pierwszy Timer :D

Strefa czasowa: UTC + 1