Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 21:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lut 2013, o 16:13 
Użytkownik

Widząc Wasze zmagania i problemy z pozbywaniem się papieru z płytki po wykonanym termotransferze, postanowiłem pokrótce pokazać metodę którą z powodzeniem stosuję i taki problem nie występuje.
Jako że nie mam zdolności do pisania artykułów (jak co niektórzy :D ), postaram się to zrobić przyjemniejszą metodą obrazkową ;).

Na początek chciałem wyjaśnić, że jedyna różnica to zastosowany papier.

Nie jest to papier kredowy, gazetowy itp, jest to dosłownie odpad z etykiet samoprzylepnych.
Ja stosuję kartki A4 z etykiet listów przewozowych.
Chodzi dokładnie o pozostałą część ze śliską i gładką powierzchnią.

Wydruk standardową drukarką laserową, w tym wypadku HP P2015. Najlepsze efekty uzyskuję przy zastosowaniu oryginalnego tonera.
Wydruk robimy na tej stronie gdzie poprzednio przyklejona była etykieta, trzecia fotka - mała kontrola jakości :)

ObrazekObrazekObrazek

Po wydrukowaniu mocujemy papier do przygotowanego wcześniej kawałka laminatu.
Z doświadczenia polecam przetrzeć delikatnie laminat papierem ściernym, o odtłuszczeniu nie muszę chyba wspominać :)

ObrazekObrazek

Sam termotransfer przeprowadzam na laminarce GBC H312 której jedyną przeróbką było usunięcie części obudowy.
W zależności od wielkości płytki robię 10-15 'przejazdów'.

ObrazekObrazekObrazek

Tutaj następuje najlepsza część całej operacji.... po około 30 sekundach od ostatniego przejazdu zdejmujemy papier.... i sprawdzamy czy się udało...

ObrazekObrazekObrazek

Chyba się udało.... a że rybka lubi pływać to do akwarium ją :D

ObrazekObrazekObrazek

Po około 15 minutach możemy sprawdzić jak poszło.... jeszcze bez zmywania tonera....

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Wygląda na to że wszystko w porządku. Toner zmywamy acetonem i możemy się cieszyć kolejną udaną płytką.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Trochę przesadziłem ze ścieżkami 5 milsów ale 10 milsów jak widać śmiało można używać.
Pad o wielkości 10 milsów również pozostał ;).
Dolne napisy są wielkości odpowiednio 60 i 40 milsów.

Mam nadzieję że pokazana metoda pomoże niektórym z Was uniknąć niepotrzebnych kombinacji z usuwaniem pozostałości papieru :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 16:19 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Wszystko pięknie tylko że na takim papierze nie za bardzo chciał toner się trzymać.

A dokładniej mówiąc zamiast na papierze to w niektórych miejscach powrócił na "bęben". :)

PostNapisane: 13 lut 2013, o 17:26 
Użytkownik

Bo trzeba w opcjach na folię ustawić ;)

PostNapisane: 14 lut 2013, o 13:49 
Użytkownik

Lepszym być może rozwiązaniem będzie ustawienie drukarki tak, aby wydruk wysłała w linii prostej, o ile ma takie możliwości. Np moja HP LJ 1320 ma taką możliwość (odkryta notabene przez przypadek). Kiedyś próbowałem na tym papierze z normalną drukarką i niestety porażka.
Mam jednak pytanie, skąd kolega czerpie zasoby tego papieru, znaczy się odpadu? Z jakiejś firmy kurierskiej?

PostNapisane: 14 lut 2013, o 13:59 
Użytkownik

worner napisał(a):
Lepszym być może rozwiązaniem będzie ustawienie drukarki tak, aby wydruk wysłała w linii prostej, o ile ma takie możliwości. Np moja HP LJ 1320 ma taką możliwość (odkryta notabene przez przypadek). Kiedyś próbowałem na tym papierze z normalną drukarką i niestety porażka.
Mam jednak pytanie, skąd kolega czerpie zasoby tego papieru, znaczy się odpadu? Z jakiejś firmy kurierskiej?

Akurat ten model drukarki też pozwala na wyrzucanie wydruków z tyłu, ale nie miałem takiej potrzeby.

Papieru mam dziennie kilka kartek, wysyłamy sporo paczek kurierem ;) .

PostNapisane: 14 lut 2013, o 14:06 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

PawelGaj napisał(a):
Bo trzeba w opcjach na folię ustawić ;)

Faktycznie, rysunek ładnie się wydrukował.

Niestety z tego co widzę po przeniesieniu na laminat to mam słabe krycie tonera.

Mam zamiennik, w pracy widzę wydruk z oryginalnego HP i prawie ideał.

Jakimi drukujecie do płytek - zamienniki czy oryginały??

PostNapisane: 14 lut 2013, o 14:19 
Użytkownik

do dyspozycji posiadam hp P1006 i zamiennik z pryzmata.

PostNapisane: 14 lut 2013, o 14:33 
Użytkownik

Pisał chyba, że na oryginalnym tonerze. Sonix, a powiedz, czy te wydruki Ci się nie rozsypują i czy papier się nie marszczy w drukarce? Jak pisałem, zrobiłem kiedyś próbę na takim papierku i niestety papier zwijał się w rulon, a jak już się udało wydrukować, to po przechyleniu kartki wszystko prawie zjechało. Wtedy drukowałem na Lexmarku i toner był orginał.

PostNapisane: 14 lut 2013, o 14:49 
Użytkownik

worner napisał(a):
Pisał chyba, że na oryginalnym tonerze. Sonix, a powiedz, czy te wydruki Ci się nie rozsypują i czy papier się nie marszczy w drukarce? Jak pisałem, zrobiłem kiedyś próbę na takim papierku i niestety papier zwijał się w rulon, a jak już się udało wydrukować, to po przechyleniu kartki wszystko prawie zjechało. Wtedy drukowałem na Lexmarku i toner był orginał.

Nic się nie rozsypuje, jedyne co ustawiam to jakość wydruku na ProRes 1200 (180lpi), nawet nie przestawiam na folię tylko używam standardowego ustawienia, ale wypróbuję to kiedyś.

Tonery np. BlackPoint dają nierówną warstwę i do tego cieńszą. Oryginalny drukuje idealnie i nie ma problemów że gdzieś czegoś brakuje.

Ogólnie to na codzień toner oryginalny schowany jest w szafie a drukuję na zamienniku. Oryginalny zostawiam tylko do PCB ;)

PostNapisane: 14 lut 2013, o 15:12 
Użytkownik

Może to nie najlepsze miejsce i tak Ci się trochę wetknę w temat, ale może jakimś początkującym się przydadzą 2 linki, jeśli jeszcze na nie nie trafili.

Poradniki leciwe, ale niewiele się zmieniło w tej metodzie, no może poza całkowicie ręcznym malowaniem ścieżek ;-):

http://elportal.pl/pdf/2003/edw_2003_03_s20.pdf
http://elportal.pl/pdf/2003/edw_2003_04_s20.pdf

PostNapisane: 27 gru 2013, o 12:19 
Nowy

Witam
Mam problem z ta drukarką p2015dn, otóż nie trzyma wymiarów w poziomie, następuje przekoszenie o ok 1mm do 1,5mm.
Czy kolega Sonix ma ten sam problem? Ewentualnie jak go rozwiązać?

PostNapisane: 13 mar 2014, o 03:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

W kwestii papieru - ja używam papieru "gazetowego", a konkretnie z miesięcznika "Elektronik". Sprawuje się bez najmniejszych problemów. Drukarka Brother z oryginalnym tonerem.

Oczyszczenie laminatu - używam papieru ściernego 800, ale na sucho. Później myję w wodzie z płynem do zmywania. To w zupełności wystarcza.

Transferuję żelazkiem. Wydruk kładę na wyczyszczony laminat. Żelazko ustawiam pomiędzy wełną a bawełną, bliżej bawełny. Stawiam żelazko na laminacie z wydrukiem na 2 minuty, po 2 minutach zdejmuję żelazko i płatkami kosmetycznymi dociskam wydruk do laminatu, tak przez około minutę masując po całej powierzchni. Później po wystygnięciu wrzucam do wody z płynem do zmywania. Po 10 minutach namakania papier schodzi poprzez pocieranie opuszkiem palca. Można też drapać paznokciem.

Ale mam jeden problem:

U mnie po zmyciu tonera (zmywaczem do paznokci) zostają czarne smugi na laminacie w miejscach bez miedzi. Toner zmywając się z miedzi, rozmazuje się na laminacie. Czym to zmyć?

PostNapisane: 13 mar 2014, o 07:30 
Użytkownik

toner po trawieniu zmywa się w wodzie lekką szczoteczką, np tą twardszą czescia gabki do mycia naczyn. albo nawet druciakiem do garnkow, jak gdzies mocniej trzyma.

PostNapisane: 13 mar 2014, o 08:28 
Użytkownik

lmichal55 napisał(a):
Witam
Mam problem z ta drukarką p2015dn, otóż nie trzyma wymiarów w poziomie, następuje przekoszenie o ok 1mm do 1,5mm.
Czy kolega Sonix ma ten sam problem? Ewentualnie jak go rozwiązać?

Trochę późno zauważyłem Twoje pytanie....
Nie trafił mi się taki problem ale może dlatego że raczej mniejsze płytki wykonuję.
Odpalę później Altiuma, zwymiaruję kilka wielkości i sprawdzę z ciekawości.

Radziu napisał(a):
......Ale mam jeden problem:

U mnie po zmyciu tonera (zmywaczem do paznokci) zostają czarne smugi na laminacie w miejscach bez miedzi. Toner zmywając się z miedzi, rozmazuje się na laminacie. Czym to zmyć?

Ja pisałem ja używam acetonu. Aby nie pozostały czarne smugi po tonerze mycie trzeba zrobić szybko i większą ilością zmywacza.
Jeżeli będzie się ociągał ze zmywaniem i robił to 'oszczędnie' pozostaną właśnie czarne smugi.

PostNapisane: 13 mar 2014, o 08:53 
Użytkownik

Radziu napisał(a):
po zmyciu tonera (zmywaczem do paznokci)
No właśnie, jak sama nazwa wskazuje zmywacz jest do paznokci a nie do płytek :mrgreen:. Dawniej zmywacze do paznokci zawierały tylko aceton, potem octan etylu, a teraz ... są bardziej przyjazne paznokciom.
Pozostaje poszukać najtańszego zmywacza takiego bez witamin i tych wszystkich dodatków natłuszczających, regenerujących, .... albo kupić czysty aceton lub octan etylu. Można zastosować też rozpuszczalnik NITRO, choć jest to opcja bardziej szkodliwa dla zdrowia.

PostNapisane: 13 mar 2014, o 15:07 
Nowy

Temat odkopany to i ja zadam pytanie.
Ile przejazdów robisz na laminatorze i jaką temperaturą mniej więcej ustawiasz.

PostNapisane: 13 mar 2014, o 15:44 
Użytkownik

marcin11232 napisał(a):
Temat odkopany to i ja zadam pytanie.
Ile przejazdów robisz na laminatorze i jaką temperaturą mniej więcej ustawiasz.

10-15 przejazdów w zależności od rozmiaru płytki.
Temperatura maksymalna na oryginalnym termostacie, nie wiem nawet ile tam może być, trzeba by zajrzeć do instrukcji której nie mam :)

PostNapisane: 13 mar 2014, o 18:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

nori2 napisał(a):
Radziu napisał(a):
Pozostaje poszukać najtańszego zmywacza takiego bez witamin i tych wszystkich dodatków natłuszczających, regenerujących, .... albo kupić czysty aceton....

Właśnie taki zmywacz kupiłem, ale ok, w sobotę pojadę do leroya po aceton.

PostNapisane: 13 mar 2014, o 18:57 
Użytkownik

ja zmywam zmywaczem do paznokci z olejkiem z wiesiołka najtanszy w sklepie pod domem. zmywa idealnie. jutro bede robil plytke to nakrece ci film. zmywacz ma srebrna naklejke z niebieskim okregiem.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 13 mar 2014, o 20:07 
Użytkownik

Jakie zmywanie i latanie po acetony? Ja robię tak jak wyżej napisał kolega marthinek. Przy małych płytkach (modułach) jakie najczęściej robię, wystarczy dokładnie przetrzeć gąbką do garów (tą ostrą stroną) pod bieżącą wodą, a następnie dla pewności przemyć płynem do garów żeby odtłuścić. Przy większych płytkach ta metoda też powinna się sprawdzać, tylko jest więcej szorowania ;-)
P.S. Kiedyś specjalnie poszedłem i kupiłem różne arkusze papieru ściernego od 800 do 1200 bo myślałem że jak wypoleruję płytkę na błysk to będzie "fabryka" ;-) A i tak okazało się że najlepiej sprawdza się gąbka do garów.

PostNapisane: 13 mar 2014, o 20:46 
Użytkownik

Piotrek_P napisał(a):
Jakie zmywanie i latanie po acetony?

Lubię to! ;-)

też nie wiem po co nakręcać biznes produkcji rozpuszczalników. Poza tym aceton śmierdzi niemożebnie.

PostNapisane: 13 mar 2014, o 20:56 
Użytkownik

marthinek napisał(a):
Piotrek_P napisał(a):
Jakie zmywanie i latanie po acetony?

Lubię to! ;-)

też nie wiem po co nakręcać biznes produkcji rozpuszczalników. Poza tym aceton śmierdzi niemożebnie.

Ręce wybrudzone smarem też można umyć samą wodą... po co nakręcać biznes producentom mydła i innych środków czyszczących? ;)

Gąbka może i działa ale w opcji z użyciem termotransferu z papierem kredowym, w przypadku termotransferu samego tonera przylega on dużo lepiej. Druga sprawa jest taka że szkoda mi czasu na szorowanie itp. Zmycie np. acetonem zajmuje kilka sekund i kawałek ręcznika papierowego :)

PostNapisane: 14 mar 2014, o 08:05 
Użytkownik

dokladnie a ostatnio wpadlem na pomysl i zrobilem probe. przepraaowany toner do wody, odchodzi kreda ale miedzy sciezkami 10 mils zostaje kreda. biore papier 2000 wodny i delikatnie przejezdzam po plytkach. nie ma kredy, ladnie sie trawi i nie rywa toneru.
3 zl za buteleczke zmywacza liczac w skali wiekszej ilosci plytek to grosze.

Wysłane z telefonu

Strefa czasowa: UTC + 1