karolek napisał(a):
wez xmege i po problemie
http://www.atmel.com/Images/doc8106.pdf nawet programatora nie musisz kupowac
Nie wiem czy to ma sens. Przeciętna komenda wysyłana w pakiecie UDP jest bardzo krótka. Jeśli ograniczymy się do cyfr zapisanych w ASCII i rozdzielonych tokenami, będzie to kilka - kilkadziesiąt bajtów danych. Jeśli dodamy jakieś teksty, rozmiar wzrośnie do kilkudziesięciu - kilkuset bajtów. ATmega z software'ową obsługą AES potrafi ponoć poradzić sobie z kilkoma kB danych w ciągu sekundy, opóźnienie nie będzie więc duże. Zastosowanie XMegi miałoby może sens, gdybym musiał szyfrować duże paczki albo całe strumienie danych. Zresztą nie wiem czy przerzucanie się na nową platformę ma w tej chwili sens - na razie wolę uczyć się na ATmegach, a gdy one okażą się "za ciasne", trzeba będzie przerzucić się na jakieś ARM-y.
Tak swoją drogą zastanawiam się, czy faktycznie AES jest tutaj wymagany. Może wystarczy jakiś lżejszy algorytm szyfrujący? Oczywiście nie chciałbym przesadzać w drugą stronę i (jak to ktoś sugerował) stosować szyfr Cezara.
Tak sobie zresztą myślę... Czy zastosowanie takiego szyfrowania coś mi daje? Załóżmy, że ktoś przechwyci pakiet z zaszyfrowaną treścią. Czy przypadkiem spreparowanie pakietu o dokładnie takiej samej (niejawnej) treści nie spowoduje wykonania polecenia prze urządzenie? W końcu dane zostaną rozszyfrowane za pomocą klucza i pójdą do dalszego parsowania... Chyba, że ten system szyfrowania zawiera jakieś zabezpieczenie i wymaga np. zsynchronizowanych zegarów, które sprawią, że paczka po jakimś czasie przestanie być aktualna?