Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 10:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 mar 2014, o 12:13 
Nowy

Witam Kolegów. Pozdrawiam Mirka i jak zwykle dziękuje za wszystko.
Mam mały problem przerabiam od pewnego czasu sterowanie diody RGB WS2812. I niestety utknąłem. W zasadzie zrobiłem taj jak w swoich filmach Mirek pisał. Niestety układ nie ruszył. Zacząłem dociekać i znalazłem coś dziwnego. Mianowicie po poprawnej kompilacji w pliku asemblera .lss nie mam bloku odpowiedzialnego za jedną funkcje tzn w moim przypadku (sendzero). Program kompiluje się prawidłowo wszystko jest prawidłowo ustawione. I naprawdę nie mam pomysłu dlaczego w asemblerze tego nie mam.
Gdzie popełniam błąd? Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

język asm
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 mar 2014, o 12:44 
Moderator

pierwsze co mi przychodzi na myśl - to dopisałeś sobie funkcję sendzero() i nie zapisałeś pliku projektu po czym skompilowałeś go

poza tym - być może w kodzie NIGDZIE nie wykorzystałeś tej funkcji i kompilator ją wywalił w wyniku optymalizacji - to nie dziwne a wręcz pozytywne jego działanie

więc zamiast takiego fragmentu kodu - pokaż cały jaki tworzysz albo większy fragment - bo gdzieś popełniasz błędy - samo nic się nie dzieje

PostNapisane: 11 mar 2014, o 14:54 
Użytkownik

Czasami tez z punktu widzenie kompilatora funkcja nic nie robi i jest optymalizowana do braku kodu np jak działa tylko na zmiennych lokalnych ( bez żadnych rejestrów i zmiennych globalnych) i nie zwraca żadnego wyniku.

PostNapisane: 11 mar 2014, o 16:15 
Nowy

I rzeczywiście coś w tym jest gdy usunąłem deklaracje funkcji send0 i send1 jako static to w pliku .lss kompilator ukazał bloki tych funkcji. Mało tego pozostawiając deklaracje przy funkcji send1 kompilator kompiluje w dalszym ciągu prawidłowo, natomiast określenie static dla funkcji send0 powoduje ze już w pliku .lss nie ma mu odpowiadającego bloku. Moje pytanie brzmi co się dzieje?
Ponadto zgłaszany jest komunikata implicit declaration of function 'send_rgb' - przecież jest zdeklarowana

Musze to zrozumieć i opanować w 100%. Na razie dioda świeci na niebiesko i nawet po zmianie zmiennych rgb tylko po programowaniu błyśnie na biało a potem błękit lazurowego lata. Ale z tym sobie poradzę. Wezmę oscyloskop i zobaczę co tam śmiga i w jakich czasach na nóżce uC
Jestem starej daty amatorem programistą, który przeszedł od dos'u poprzez logo i basic a skończył na Bascomie ale spotykając Mirka w necie zapragnęło mi się zgłębiać tajniki C. W załączeniu wszystkie listingi main.c, ws2812.c i .h oraz .lss w wersji gdzie funkcje przyjmuje jako Static. Proszę o pomoc w tym temacie z reszte wygrzebie w necie oraz w Twoich książkach Mirku

main.c
język c

ws2812.lss
język asm

ws2812.h
język c

ws2812.c

język c

PostNapisane: 11 mar 2014, o 16:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rafmodel napisał(a):
natomiast określenie static dla funkcji send0 powoduje ze już w pliku .lss nie ma mu odpowiadającego bloku. Moje pytanie brzmi co się dzieje?

Funkcje "static" kompilator niekiedy optymalizuje do "static inline". Spójrz na wiersze 66-69, 80-83, 94-97 pliku .lss

rafmodel napisał(a):
Ponadto zgłaszany jest komunikata implicit declaration of function 'send_rgb' - przecież jest zdeklarowana

W main.c na pewno nie jest zadeklarowana.

PostNapisane: 11 mar 2014, o 18:15 
Nowy

No więc tak, rzeczywiście w main.c po zadeklarowaniu funkcji send_rgb w formie void send_rgb (uint8_t r, uint8_t g, uint8_t b);
wszystko wróciło do normy i zadziałało. Pytanie tylko do Mirka, dlaczego ty nie masz w main.c tej deklaracji a pomimo tego ci to działa.
Mam mały problem z zapaleniem koloru białego, gdyż przy podaniu PWN na 3 kolory układ gaśnie. Podejrzewam, iż moje diody ws2812 bez literki B potrzebują wyższego zasilania. W datasheet'ie jest to 6-7V.
Wszystkim bardzo dziękuje za pomoc i Pozdrawiam

PostNapisane: 11 mar 2014, o 18:31 
Moderator

rafmodel napisał(a):
Podejrzewam, iż moje diody ws2812 bez literki B potrzebują wyższego zasilania. W datasheet'ie jest to 6-7V.

Ta taśmia 30 LED na moich poradnikach to WS2812 czyli bez literki B .... i myślisz że wymyślałem jakieś dziwne napięcie 6-7V ? ;)

żartuje kolega chyba ..... zawsze je zasilam +5V ... więc tu nie ma co się domyślać .... dziwnych rzeczy

to ja raczej się dziwię - że pomimo iż przez wszystkie dotychczasowe poradniki tłumaczę o tym, że sposób który omawiam na sterowanie jest mocno ułomny bo trzeba ręcznie dobierać NOP'y .... to kolega na dodatek tworzy jakiś inny kod niż w poradnikach i zamiast doprowadzić do stanu jak w poradniku bo MUSI działać....

życzę więc samozaparcia i ew jeszcze raz uważnie oglądać poradniki i jednocześnie pisać ze mną kod na bieżąco ok ? ;)

popatrz na forum w wątkach dotyczących tych poradników jak inni działają - jakie mieli problemy a na końcu każdemu i tak wychodzi ...

PostNapisane: 11 mar 2014, o 18:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rafmodel napisał(a):
Pytanie tylko do Mirka, dlaczego ty nie masz w main.c tej deklaracji a pomimo tego ci to działa.

Bo ma tę deklarację tam gdzie jej miejsce: w pliku nagłówkowym ws2812.h
Konwencja jest taka - w pliku nagłówkowym wstawia się deklaracje wszystkich funkcji i zmiennych, zdefiniowanych w danym pliku źródłowym, które mają być widoczne w innych plikach (w twoim przypadku "ws2812_init" i "send_rgb" lecz nie "send0" i "send1"). Nazwa pliku nagłówkowego jest taka sama (za wyjątkiem rozszerzeń oczywiście) jak pliku źródłowego, dzięki temu wiadomo co jest do czego. W każdym pliku źródłowym który wykorzystuje choćby jedną z tych funkcji czy zmiennych włącza się plik nagłówkowy dyrektywą "#include". I załatwione.

PostNapisane: 11 mar 2014, o 19:47 
Moderator

rafmodel napisał(a):
Pytanie tylko do Mirka, dlaczego ty nie masz w main.c tej deklaracji a pomimo tego ci to działa.

pytanie do kolegi - posiada kolega tę książkę?

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

nie pytam złośliwie albo dlatego że od jej posiadania uzależniam pomoc - po prostu w tej książce sporo miejsca poświęciłem wyjaśnieniu tego na czym polega podział projektu w C na pliki - i co gdzie powinno się znaleźć. ok?

PostNapisane: 11 mar 2014, o 21:26 
Nowy

Oczywiście Mirku - obie . I staram się jak mogę je zrozumieć, ale długa droga przede mną :-) A swoją drogą to wszystko co robisz jest super. Dziękuje, Pozdrawiam

PostNapisane: 11 mar 2014, o 21:45 
Moderator

rafmodel napisał(a):
ale długa droga przede mną

Spokojnie - wcale nie taka długa - ale wszystko po kolei ;)

tzn ja wiem wiem - jak to człowieka łapki świeżbią i chciałby już .... teraz ;) nagle ... wiem wiem co to znaczy - sam tak często mam

ale jak widzisz bez poćwiczenia po kolei tych podstaw człowiek popełnia też podstawowe błędy i później się wydaje że wszystko nie działa ... Dlatego ta cierpliwość jednak zawsze w końcu popłaca

Strefa czasowa: UTC + 1