I rzeczywiście coś w tym jest gdy usunąłem deklaracje funkcji send0 i send1 jako static to w pliku .lss kompilator ukazał bloki tych funkcji. Mało tego pozostawiając deklaracje przy funkcji send1 kompilator kompiluje w dalszym ciągu prawidłowo, natomiast określenie static dla funkcji send0 powoduje ze już w pliku .lss nie ma mu odpowiadającego bloku. Moje pytanie brzmi co się dzieje?
Ponadto zgłaszany jest komunikata implicit declaration of function 'send_rgb' - przecież jest zdeklarowana
Musze to zrozumieć i opanować w 100%. Na razie dioda świeci na niebiesko i nawet po zmianie zmiennych rgb tylko po programowaniu błyśnie na biało a potem błękit lazurowego lata. Ale z tym sobie poradzę. Wezmę oscyloskop i zobaczę co tam śmiga i w jakich czasach na nóżce uC
Jestem starej daty amatorem programistą, który przeszedł od dos'u poprzez logo i basic a skończył na Bascomie ale spotykając Mirka w necie zapragnęło mi się zgłębiać tajniki C. W załączeniu wszystkie listingi main.c, ws2812.c i .h oraz .lss w wersji gdzie funkcje przyjmuje jako Static. Proszę o pomoc w tym temacie z reszte wygrzebie w necie oraz w Twoich książkach Mirku
main.cjęzyk c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
ws2812.lss
język asm
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
ws2812.hjęzyk c
ws2812.c
język c