Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 23:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 mar 2014, o 11:02 

A czujnik ruchu może zastosować?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 mar 2014, o 11:48 
Użytkownik

Czujnik ruchu prawdopodobnie odpada chociaż zależy to jeszcze od architektury pomieszczenia z względu na zbyt szeroki kat detekcji mogło by wyłapywać poza strefą czyli np jak ktoś przechodzi obok najlepszym rozwiązaniem bariera podczerwieni ewentualnie może czujnik ultradźwiękowy .

Co do odbiornika zakładając że masz np TSOP2236 reaguje on na częstotliwość 36kHz. To podłączasz uwzględniając filtrowanie zanuceń np tak jak proponuje P.Mirek w swojej książce na str 332 .

Teraz trzeba zaprogramować procesor tak, aby dioda nadawcza IR emitowała 36000 impulsów światła podczerwonego na sekundę. Wtedy odbiornik będzie zmieniał stany na swoim wyjściu,co odczyta procesor. Przerwanie czyli np chwilowe zasłonięcie diody nadawczej w twoim przypadku wejście na schody przerywa odbiór impulsów przez odbiornik co możesz programowo zdekodować jako przerwanie bariery i np w takiej sytuacji procesor ma ustawić stan wysoki np na wyjście PB3 do którego jest podłączony tranzystor sterujący przekaźnikiem .

Diodę nadawczą podepnij najlepiej przez tranzystor

PostNapisane: 10 mar 2014, o 12:59 
Użytkownik

Tak jak Bedi polecam ci TSOP, sam też robiłem taką barierę opto i działało to bardzo fajnie. Moim zdaniem w ten sposób sam sobie utrudniasz sprawę ale skoro jesteś zdeterminowany zrobić to przy pomocy fotoranzystora to okey (też czasami tak mam że jak się przy czymś uprę to tak musi już zostać :D)
Spróbuj podłączyć fototranzystor tak jak na tym schemacie (ewentualnie wartość R2 dopasuj do swojego ft)

Obrazek

Co prawda ja to robiłem dla gotowego transoptora szczelinowego ale zasada działania jest taka sama. Napięcie na rezystorze uzyskałem około 2,5 V a na wzmacniaczu operacyjnym zrobiłem sobie przerzutnik Schmitta który podnosił mi to do 5V. W twoim przypadku problemem może być właśnie większa odległość a co za tym idzie mniejszy prąd fototranzystora, ale zobacz sobie jakie uzyskasz napięcie na tym rezystorze R2 i próbuj dopiero to wzmacniać.

PostNapisane: 10 mar 2014, o 15:29 
Użytkownik

Na Twoim miejscu nie porzucał bym tak szybko pomysłu z PIR z prostej przyczyny - często w marketach typu biedronka, przy paśnikach (tak nazywam te półki na których walają się różne pierdoły, a ludzie to wszystko rozgrzebują) można kupić za grosze jakieś lampeczki, alarmy, itp. Wystarczy wymontować elektronikę z soczewką i to naprawdę nie wiele zajmuje przy czym pobór prądu tych układów jest znikomy. Sam kiedyś takie lampeczki kupiłem, a w tej, z której korzystam zgodnie z przeznaczeniem baterie zmieniam raz w roku :)

Strefa czasowa: UTC + 1