Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 gru 2024, o 09:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2014, o 08:56 
Użytkownik

Witam!

Mam dwa układy które zasilane mogą być maksymalnym prądem 2A. Będą zasilane z jednego akumulatora.
No i mam problem czy kupić akumulator 4A czy 2A - 2.3Ah

Mam drugie pytanko, nie wiem czy dobrze liczę czas pracy tych układów.
2.3 / 4 = ~58 minut

Pozdrawiam!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 mar 2014, o 09:00 
Użytkownik

Liczenie jest proste. Jeżeli masz akumulator 2Ah to jeśli układ pobiera ciągiem 2A to wystarczy ci akumulatora na jedna godzine

PostNapisane: 7 mar 2014, o 09:02 

Do każdego akumulatora są dołączane charakterystyki rozładowania.
Bo to nie jest dokładnie tak, że akumulator który ma np 2Ah, będziesz mógł rozładowywać prądem 2A przez godzinę ;).

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Cytuj:
Liczenie jest proste. Jeżeli masz akumulator 2Ah to jeśli układ pobiera ciągiem 2A to wystarczy ci akumulatora na jedna godzine

No właśnie to nie jest takie różowe.

Nie pamiętam już i mogę się mylić, ale pojemności podawane są dla prądów rozładowania 0.1C

Oczywiście wszystko zależy od akumulatora. Jeżeli będzie to specjalny aku do dużych prądów np. jakiś litowiec modelarski to czemu by nie. Ale i tak nie liczy się 1:1

PostNapisane: 7 mar 2014, o 09:12 
Użytkownik

Ok, czyli mogę liczyć że około godziny mi pociągnie. Chce kupić coś takiego: AKUMULATOR BEZOBSŁUGOWY AWINA 12V 2.3Ah YTR4A-BS
Jeszcze jedno pytanko, czy prąd 4A podany na dwa układy po 2A nie uszkodzi ich?

//Edit
Gdybym kupił akumulator z większym prądem niż 4A, na przykład 10A, to czym mógłbym zredukować to napięcie do 4A?

PostNapisane: 7 mar 2014, o 10:59 
Użytkownik

http://www.emu.com.pl/pl_,produkty_akumulatory_vrla_europower_seria_ev,_kd_ud_Ta.php

Do swoich projektów kupuję akumulatory z powyższej serii. Mają zwiększoną pojemność przy zachowanych wymiarach. Polecam ze względu na rzetelną i wiarygodną dokumentację. Przejrzyj ofertę może coś znajdziesz.

Pozdrawiam
Tomasz

PostNapisane: 7 mar 2014, o 12:34 
Użytkownik

Maniecki106 napisał(a):
//Edit
Gdybym kupił akumulator z większym prądem niż 4A, na przykład 10A, to czym mógłbym zredukować to napięcie do 4A?

Przecież znacznie lepiej, gdy źródło zasilania ma większą wydajność prądową niż układ potrzebuje. Nic nie musisz redukować, przecież układ pobierze ile chce, a piszesz że 2A.

PostNapisane: 7 mar 2014, o 16:04 
Użytkownik

W manualu znalazłem takie coś: "Sterownik umożliwia sterowanie silnikiem o maksymalnym natężeniu prądu fazowego 2A.", oraz
"Zasilanie układu mocy L298 należy podać z osobnego zasilacza na złącze śrubowe. To napięcie nie powinno przekraczać 40 V, a wydajność prądowa zależy od prądu pobieranego przez silnik."
Ja mam silniki 24v 2A no i jeśli podam więcej niż dwa ampery to mogą się uszkodzić.

PostNapisane: 7 mar 2014, o 20:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Prądu się nie podaje to urządzenie je pobiera.
Dla przykładu akumulator samochodowy, daje 12 V i ma np. pojemność 60 Ah. Wiec żarówka 60W pobierze z niego 5 A a np. rozrusznik 100A.
Więc można łatwo wywnioskować że silnik ma parametry 24 V i 2A to podłączając go do 24 V to są jego parametry pracy. Nie znam charakterystyki silnika ale przypuszczam, że nie pobierze on 2A przy pracy jałowej natomiast przy startowaniu może pobrać więcej niż 2 A. Trzeba uważać żeby go nie przeciążyć i spowodować poboru większego prądu niż 2 A bo by mógł się przegrzać i spalić uzwojenie.
Ponadto piszesz o sterowniku o wydajności 2A to zdecydowanie za mało dla takiego silnika, powinien mieć zapas i najlepiej zabezpieczanie/ograniczenie prądowe.

PostNapisane: 7 mar 2014, o 21:30 
Użytkownik

Dziękuje za odpowiedz i objaśnienie. Silnik jest stosunkowo duży i nie będzie dźwigał dużo, więc do spalenia cewki nie powinno dojść.
Rozumiem, że przy wyborze akumulatora (jeśli chodzi o prąd) powinienem się kierować wyłącznie wydajnością w godzinach która mnie interesuje i woltażem nie przekraczającym ten podany na silniku?

PostNapisane: 7 mar 2014, o 21:38 
Użytkownik

czas pracy aku oblicza sie troche inaczej ale nawiazujac do europower to np 7ah alarmtec tak naprawde ma kolo 3.4 ah. europower 7ah. placac za alarmtec kolo 60pln pozyje on kolo roku w tryblie z zasilaczem buforowym. placac za europower 100 pozyje on 5 lat. pozyje znaczy utrzyma swoja pojemnosc do 50% mniej od zakupu.
pamietaj jednak o tym ze jak te aku wyladuja sie do ok 9.5V to ich pojemnosc spada odrazu dp 30%

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 8 mar 2014, o 10:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

dodatkowo przy pracy na akumulatorze nie można dopuścic do jego calkowitego rozładowania bo drastycznie spada jego żywotność a w szczególnym przypadku można go uszkodzić lub spowodować pożar. Dlatego należy monitorować jego napięcie i jak spadnie do najniższego założonego (np przy 12 V spadnie do 10,5V) , przestać zniego pobierać prąd i jak najszybciej naładować.

PostNapisane: 8 mar 2014, o 18:34 
Użytkownik

odeon pisalem to samo wyzej no ale pozar hmm to ciekawe. w systemach ktore konserwuje od 10 lat jest lacznie kolo 4000 sztuk roznych aku. zdazalo sie ze nie bylo 230V przez dlugi okres czasu i aku padal ale zaden nigdy sie nie spalil.
zastanawiam sie skad wnioski nt pozaru.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 9 mar 2014, o 14:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Pisząc pożar miałem na myśli bardzo eksploatowany aukumulator li-pol gdzie spóchł i dalsze jego puchnięcie spowoduje pęknicie ogniwa i wtedy następuje reakcja chemiczna powodująca duża temperature i pożar ogniwa.

Co do akumulatorów żelowych polecam założone warunki pracy porównać z charakterystyką akumulatora
np wg. tej:
http://www.cyfronika.com.pl/zelowe_instrukcja.htm
pojemność akumulatora jest podana dla 20 stopni, wzorst o każde 8 stopni zmniejsza pojemność o połowe, dla 28 stopni jest 50%
Napięcie rozładowania zależy od prądu rozładowującego.Dla 12V akumulatora i rozładowywania prądem 0,1 pojemności (dla 7Ah prąd 0,7A) napięcie rozłądowania wynosi 10,5 V ale dla rozładowywania prądem pojemności akumulatora (dla 7Ah prąd 7A) napięcie rozładowania wyniesie 7,8V. Są to wartości napięcia akumulatora gdzie nie należy z niego już nic pobierać a jak najszybcie naładować.

Strefa czasowa: UTC + 1