Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 23:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 mar 2014, o 20:46 
Użytkownik

Witam!
Zamarzyło mi się podświetlenie wnętrza obudowy komputera za pomocą 3 linijek LED sterowanych przy pomocy PWM.
Do tego celu zaprojektowałem sterownik na ATmega8, sygnał PWM podany na bramkę tranzystora BD139. Całość zasilana wprost z zasilacza komputera molexem.
Atmega łączy się z komputerem za pomocą FT232, wartości pwm do 3 kanałów wprowadzane są za pomocą aplikacji którą napisałem w delphi.
Problem polega na tym, że dopóki sterownik połączony jest z programatorem ISP przez złącze KANDA to wszystko jest ok. mkAVRCalculator znajduje procesor i programuje. Cyrk zaczyna się w momencie podłączenia molexa a ściślej w momencie kiedy podłączane jest zasilanie 12V i GND. Wtedy procesor bardzo się grzeje i nie można go już zaprogramować, choć wykonuje program i FT232 z powodzeniem wysyła wartości PWM.
Najprawdopodobniej spartoliłem coś w zasilaniu diod +12V a mikrokontrolera +5V i połączenie ich mas.
Włożyłem w cały projekt sporo pracy i bardzo zależy mi na pozytywnym ukończeniu go, więc bardzo proszę o pomoc.

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 mar 2014, o 20:50 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie zapomniałeś o rezystorach na bazach tranzystorów? Przecież w tym układzie prąd Ib ograniczony jest jedynie wydajnością prądową procka- i dlatego on się grzeje.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 mar 2014, o 21:05 
Użytkownik

To prawda, ale w/w problem pojawia się bez względu na to czy podłączone są diody czy nie.

PostNapisane: 6 mar 2014, o 21:06 
Użytkownik

Rezystory w bazach to jedno, ale na schemacie emitery tranzystorów T1i T2 mają połączenie tylko z GND1. Obie masy powinny być połączone ze sobą.

PostNapisane: 6 mar 2014, o 21:31 
Użytkownik

Ekspertem nie jestem, ale swoją drogą oprócz tego co koledzy napisali to masz chyba trochę źle filtrację zasilania(ale nie martw się ja też się uczyłem na błędach zanim się nauczyłem jak ma to wyglądać). Zajrzyj tutaj: http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html. A głównie mi chodzi o fragment:
Cytuj:
[...]Ważniejsze jednak od samego faktu, że te kondensatory MUSZĄ być w układzie, jest to jak zostaną rozmieszczone na płycie PCB. I tu często na nic się zdaje to, że napisane jest wszędzie, i ja przypominam że kondensatory te (ta para) musi być umieszczona jak najbliżej pinów zasilających[...]

PostNapisane: 6 mar 2014, o 22:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

MaciejF napisał(a):
To prawda, ale w/w problem pojawia się bez względu na to czy podłączone są diody czy nie.
bo masz przepływ prądu, złącze BE w takim przypadku działa tak samo jak dioda w kierunku przewodzenia. sprawdź zresztą jakie napięcie masz na wyjsciu procesora- obstawiam że w stanie wysokim znacznie poniżej 1V.

PostNapisane: 6 mar 2014, o 23:24 
Użytkownik

Witam
Bezsprzecznie kol.janeczqu ma rację: ewidentny brak rezystorów na bazach tranzystorów.
Teraz albo przeciąć ścieżki "bazowe" i zrobić pseudo SMD albo odgiąć bazę i wstawić rezystor.
Ale ja mam dwa pytania odnośnie płytki: 1 - kto projektował? 2 - kto wykonywał?

Pozdr.

PostNapisane: 7 mar 2014, o 05:59 
Użytkownik

Witam!
Wprowadzę dzisiaj zaproponowane przez Was zmiany i dam znać czy wszystkie problemy zniknęły.
Kol. kicajek płytkę projektowałem sam, jest to moja pierwsza oddana na zewnątrz do wykonania.
W sumie żałuję, że nie zaprojektowałem jej staranniej ale człowiek uczy się na błędach, następna na pewno będzie lepsza.
Płytka wykonywana w firmie drukowane.pl jako prototyp.

Pozdrawiam

PostNapisane: 7 mar 2014, o 08:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Może przed cięciem ścieżek spróbuj zmienić tranzystory na polowe logic level pinologicznie zgodne z bipolarnymi. One w zasadzie nie potrzebują rezystorów na bazie. Nie wiem jak szybki masz PWM ale może obejdzie się bez drivera na wolniejszym PWM'e.

PostNapisane: 7 mar 2014, o 11:37 
Użytkownik

Są fajne tranzystorki smd n-mos logic level na maks prąd aż 4A, które zapewne dały by radę w układzie, a i rezystory wtedy nie były by potrzebne (a których ewidentnie brakuje na schemacie). Mowa o IRLML2502 (20V/4,2A). Ewentualnie z przewlekanych niewielki RFD3055 (logic level) też fajny (max 11A) :)

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

perlon napisał(a):
Nie wiem jak szybki masz PWM ale może obejdzie się bez drivera na wolniejszym PWM'e.

Jeden z moich projektów na RFD3055 z PWM 19kHz bez problemu bez wstępnego drivera, bez grzania - projekt z elektrody http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2476512&highlight=

PostNapisane: 7 mar 2014, o 22:27 
Użytkownik

Postanowiłem przeciąć ścieżki podłączyć zasilanie i zobaczyć co się stanie.
Okazało się że za wszystko odpowiedzialny był brak rezystorów na bramkach T1, T2 i T3.
Wstawiłem 3,3k i teraz wszystko działa jak należy.
Dziękuję ślicznie za pomoc

Strefa czasowa: UTC + 1