Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 13:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 mar 2014, o 00:21 
Użytkownik

Od jakiegoś czasu miewam się z zakupem stacji lutowniczej 2w1, czyli kolkowa i hot air.
Analizując wypowiedzi na forum i przeglądając ofertę jednego ze sklepów natknąłem się na taki produkt: http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lutownicze/stacje-lutownicze-wielofunkcyjne/stacja-lutownicza-2-w-1-zd-912.html
Wygoląd dość solidny i bajerancki, cena przystępna, ale wiadomo nie o to chodzi. Czy ktoś miał styczność z tą stacją i mógł by coś o niej powiedzieć lub ewentualnie coś polecić od siebie, budżet jaki chciał bym przeznaczyć na zakup to max 500zł. Sprzęt nie będzie przeznaczony do pracy zarobkowej, jedynie hobby i jakaś ewentualna fucha raczej rzadko.
Dziękuję i pozdrawiam
Rafał

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2014, o 01:02 
Użytkownik

Ja na co dzień korzystam z PT-968 i jestem zadowolony, trochę słaba kolba ale hot jest spoko grzałka jeszcze od nowości nie była wymieniana a już leci z 5 rok.

A co do stacji którą pokazałeś to nie miałem styczności.

PostNapisane: 5 mar 2014, o 07:41 
Użytkownik

Ja mam stację ZD-939 do niedawna. Ale wolę do lutowania scalaków topnik w żelu i grot minifala bo mi lutowanie lepiej wychodzi. Stacją dmucham i rozdmuchuje mi wszystko na boki.

PostNapisane: 5 mar 2014, o 07:57 
Użytkownik

Kiedyś jak się bawiłem w GSM w liceum więc daaawno temu kupiłem stacje aoyue PT 852 chyba i wystarczała w zupełności... Poradziła sobie z niejednym BGA... do SMD to faktycznie lepsza minifala... A jak chcesz grot i hota w jednym to na All... widzę ktoś za 150 sprzedaje używke wlasnie aoyue... do drobnych robótek w domu myślę że wystarczy spokojnie...

PostNapisane: 5 mar 2014, o 12:18 
Nowy

Dwa miesiące temu kupiłem właśnie ZD-912 z oferty w 1. poście :D Jestem z niej bardzo zadowolony, chociaż lutowanie hotem muszę jeszcze poćwiczyć. Jedynie na początku ogłupiałem bo kazali odkręcić jakieś 4 śrubki, a w instrukcji nie było napisane które, znalazłem je dopiero sam pod obudową, gdzie były już ładnie oznaczone.
Postaram się odpowiedzieć na pytania dotyczące tej konkretnej stacji ;)

PostNapisane: 5 mar 2014, o 15:41 
Użytkownik

Barthap napisał(a):
Postaram się odpowiedzieć na pytania dotyczące tej konkretnej stacji ;)

Był bym bardzo wdzięczny.

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 22:35 
Nowy

Gdzie się zaopatrujecie w różne narzędzia do swojego warsztatu? Ja na przykład ostatnio znalazłem kilka ciekawych narzędzi na ehak24 pl i to generalnie nie w takich wysokich cenach. Co prawda oni w głównej mierze sprzedają części do urządzeń budowlanych, ale jak się tak poszpera to można znaleźć kilka ciekawych narzędzi no chociaż by na przykład druty spawalnicze ostatnio udało mi się tam znaleźć. Ale jak macie jeszcze jakieś ciekawe miejsca gdzie mozna znaleźć sprzęt dla takich majsterkowiczów to dajcie proszę was cynk.

PostNapisane: 15 kwi 2014, o 07:13 

W sumie nigdy nie kupowałem narzędzi przez neta ;), mam "U Rzepki" w Tychach, oraz "Świat Narzędzi" nie mieli by jeszcze czegoś czego potrzebowałem ;). No może po za torxem 5, który kupiłem w liroju. No i zestaw małych gedorów z Lux w obi ;).
Ja muszę dotknąć narzędzie które kupuje, bez tego to mogę co najwyżej kupić wiertło ;).

Strefa czasowa: UTC + 1