Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 08:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 mar 2014, o 21:42 
Użytkownik

Ujawnijcie się proszę. Poogarniamy kody.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 mar 2014, o 08:08 
Użytkownik

Sory za OT w temacie ale powiedzcie Panowie coś więcej nt. warsztatów? bo mam w planach wybrać się do Poznania 23 kwietnia na te organizowane przez Masters tylko niestety jeszcze nie wiem czy mnie firma w świat nie pośle w tym czasie :( Generalnie jako że to nie związane z moją pracą to muszę sobie sam zapłacić ale ie jest to problem tylko napiszcie czy warto? I jak wygląda z częscią praktyczną? Czy trzeba być już wymiataczem żeby ogarnąć sprawy?

PostNapisane: 5 mar 2014, o 08:25 

Ja mogę się wypowiedzieć na temat warsztatów freescale, że bardzo fajne były i mimo mojej ułomności językowej nie miałem specjalnie problemu z zrozumieniem.
Dodatkowo wszystko było ładnie prezentowane na slajdach oraz zostało przekazane wszystko nam na początku.
Od kolegi z forum dostałem materiały z warsztatów STM, ale nie miałem jeszcze okazji w nie zajrzeć.
Niestety główną wadą jest to że warsztaty są na środowisku płatnym, ale jako wprowadzenie całkiem fajne.
Do STMów jest sporo materiałów na necie i można spokojnie poradzić sobie w/g poradników.

PostNapisane: 5 mar 2014, o 09:09 
Użytkownik

Byłem we Wrocławiu.
Ponieważ pierwszy raz w życiu byłem na takich warsztach bardzo mi sie podobały :)
1. Część teoretyczna - przedstawienie głównych bloków STM32F429 z naciskiem na wbudowany kontroler LCD oraz Chrom-ART (taka mini "karta graficzna"). Ponieważ prowadzący byli inżynierami, a nie marketingowcami konkretnie opisywali mikrokontroler bez zbędnych marketigowych sloganów.
2. Część praktyczna - programowanie przy użyciu biblioteki STemWIN (graficzna biblioteka). Ponieważ mało łykłem STM'ów, chwilę było trudno (nowe IDE, itd.). Ponieważ pisało się troszkę na PC, bez problemu poszło z STemWIN.

PostNapisane: 5 mar 2014, o 22:03 
Użytkownik

Po 1. Mało komfortowa podróż :P
Po 2. To ja najwięcej rzucałem mięsem :P
Po 3. Pozdrawiam Pana taksówkarza z Wrocławia, który... Dumbo jak to określić? Wyrolował nas na kwotę 20 PLN za 2,5 km trasy...

Hehe :) jak już wspominałem, szukam darmowego środowiska, które damy radę skonfigurować pod STM i bibliotekę STemWin

PostNapisane: 6 mar 2014, o 07:40 

Jak już wspominałem polecam ściągnąć paczkę z pacmanem. Opisy są germańskie ale jest graficzna biblioteka i projekt jest pod coocox, czyli całkowicie darmowe środowisko.

Strefa czasowa: UTC + 1