Witam! bardzo prosze o pomoc. Jestem poczatkujacym elektronikiem, mam ksiazke Mirka i do tego sporo zapalu. Jako ze jeszcze nie umiem programowac to prosze was o pomoc. Chcialbym zmierzyc sobie drgania na silniku tak zeby wysunac wniosek o tym czy mam uszkodzony/zuzyty jakis element. Chce pomierzyc sobie nowy silnik w danym modelu oraz silnik po naprawie/wymianie/uzywany i wysunac wnioski co i jak jest nie tak, do tego umiem badac OBD2, czujniki i chce okreslac ich wplyw na drgania silnika (tzn np jakie sa jak odlaczam czujnik spalania stukowego albo sonde lambda). Generalnie plan byl dosyc ambitny i myslalem ze bedzie super latwo i w ogle ale niestety...
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT5387.pdf przerosl mnie. Nie mam zbyt wielkich zasobow finansowych niestety jak to student. Przylutowalem wiec Atmege32A do plytki ktora sam wytrawilem, mam zasilanie i wyprowadzenia na goldpiny, projekt w Eagle zgodnie z Mirkowym poradnikiem wyszedl super, na stacji hot air zrobilem, pomierzylem multimetrem i nic nie zwiera, MKAVR Calculator mi odczytuje ze to Atmega i Bascom mi programuje tak ze moge sobie nozka zaswiecic diodke, wiec dziala. Do tego mam ADXL345 wlutowana tak, ze mam wyjscie SDA, SCL, INT1, VCC, GND. Calosc wyglada bardzo brzydko bo elementy pasywne sa THT, ale calosc jest zrobiona tak jak na schemacie w linku ktory podalem wyzej i zrobiona do tego zeby najpier sprawdzic jak to dziala. Z tego co rozumiem to teraz musze podlaczyc jakos karte SD do mojej Atmegi32A i zrobic tak, ze odczytuje dane z ADXL345. Calosc rozchodzi sie o to, ze w teorii to jest fantastyczne, ale w praktyce...rece mi opadaja jak spedzam kolejne godziny w bibliotece i nic nie moge wymyslic...prosze o jakakolwiek pomoc w postaci nakierowania jak ten program w ogole zaczac pisac i gdzie wsadzic rece.