Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 gru 2024, o 11:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lut 2014, o 22:48 
Użytkownik

Po raz kolejny zwracam się z pytaniami, bo wiem, że dostanę tu rzeczowe odpowiedzi w miłej atmosferze, pomimo tego, że mój problem nie jest zbyt skomplikowany. :) A więc przechodzą do rzeczy:

1) Potrzebuję zrobić fotokomórkę, która by reagował na wrzucenie monety. Myślałem na takim obwodem, że z jednej strony mam diodę podczerwoną, a po drugiej fototranzystor. Dioda była by na stałe podłączona do zasilania, więc tranzystor by przewodził. W momencie wrzucenia monety dioda by została na chwilę zasłonięta, więc tranzystor by nie przewodził. Tylko, że w takim wypadku gdy moneta wpada pojawia mi się stan niski, a ja chciałbym wysoki i tu się rodzi pytanie co wykorzystać do zmiany napięcia z niskiego na wysokie? Trzeba użyć jakiegoś układu scalonego(wzmacniacz operacyjny, bramka logiczna, inwerter) czy da się to wykonać prościej(jakiś tranzystor, ale nie mam pomysł jak)? Poza tym może taką "fotokomórkę" da się wykonać lepiej? Jestem otwarty na propozycje.

Obrazek(tranzystor miał być npn, ale zapomniałem o strzałce :))

2) Pytanie trochę z innej beczki, ale rzecz mnie zainteresował. Mam stabilizator liniowy 78T05 podłączony do zasilacza 9V i przy obciążeniach w przybliżeniu ok. 2,5A i więcej zaczyna spadać napięcie wyjściowe - spadki sięgają nawet 1,5V. I jestem ciekaw czy wynika to z nagrzewania się stabilizator, czy jakiś przyczyn natury elektrycznej lub jeszcze jakiejś innej?

3) I jeszcze pytanie związana z pytaniem 2. Jako, że taki stabilizator się straszliwie nagrzewa,a nasłuchałem się u Pana Mirka o cudownych przetworniczkach :) To czy jakbym zbudował dwa układy oparte o np. MC34063 połączone równolegle to czy otrzymałbym stabilne napięcie 5V dla obciążeń do 3A przy normalnych temperaturach?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lut 2014, o 22:58 
Moderator

ad. 1) - Popatrz może sobie na to ;)

http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ir ... ykowy.html

ad. 2) - ciągniesz 2,5A !!!!! ze stabilizatora 7805 !!! ;) ... a zaglądałeś chociaż do jego noty katalogowej i próbowałeś sprawdzić na jaki maksymalny prąd jest ten stabizator ? ... poza tym 2,5A ??? to ty jakąś spawarkę zasilasz ? ;) .... a tak przy okazji - to czy nie roztopił ci się do płynnego metalu z gorąca ten stabilizator ? .... Jak sprawdzisz w nocie jego wydajność prądową to zrozumiesz dlaczego napięcie ci spada i dlaczego to niedobry (delikatnie mówiąc) pomysł aby takie prądy ssać z tego biednego 7805 ;)

ad. 3) - przetworniczka - tak ale no nie na MC34063 i nie łączenia równoległe bo dla 3A to musiałbyś chyba ich połączyć ze dwa kilogramy ... :( .... poszukaj scalaka przetwornicy na 3A bo są takie ....

ale NAJPIERW to powiedz mi do czego ci TAKI kosmiczny prąd z +5V bo idę o zakład i daję sobie obciąć głowę tępym narzędziem - że masz jakieś kosmiczne założenia - tzn hmmm no niezbyt trafione ... i myślę że warto abyś to skonsultował najpierw zamiast iść w kierunku ciemnej strony mocy :lol: czyli 3A dla +5V

PostNapisane: 28 lut 2014, o 23:54 
Użytkownik

1) Dzięki na pewno zajrzę :)

2) Akurat 78T05 jest 3A :) A jeszcze mi się nie roztopił, bo mu dokompletowałem jakiś wentylatorek z radiatorem o starej kary graficznej :)

3) Na pewno coś poszukam, dzięki za poradę :)

Może przesadziłem trochę z 2,5A, ale sobie eksperymentuje i spróbowałem sobie układ do zapalania żarówek(dotyczył tego jeden mój wcześniejszy temat) oprzeć na przekaźnikach i zobaczyć jak będzie działać :) I tak sobie liczę 20x90mA na przekaźnikach(chyba, że one mniej ciągną) + mikro kontroler + wentylatorek to będzie tak z 2A :)

PostNapisane: 1 mar 2014, o 00:43 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
. ....

ale NAJPIERW to powiedz mi do czego ci TAKI kosmiczny prąd z +5V bo idę o zakład i daję sobie obciąć głowę tępym narzędziem - że masz jakieś kosmiczne założenia - tzn hmmm no niezbyt trafione ... i myślę że warto abyś to skonsultował najpierw zamiast iść w kierunku ciemnej strony mocy :lol: czyli 3A dla +5V

Strzelam, że autor tematu konstruuje moda do inhalacji liquidu nikotynowego, czyli e-papierosek ;) Tam nie trzeba aż takiego prądu...

PostNapisane: 1 mar 2014, o 01:05 
Użytkownik

w e-papierosie jest duże zapotrzebowanie na prąd i to
przy małym napięciu
2A to w modach (czyli samoróbkach)
jest minimum na napięciu od 4,2 do 3,6 V

PostNapisane: 1 mar 2014, o 09:48 
Użytkownik

Dzięki kolego PKoz. Właśnie o taki czujnik mi chodziło. Nie to, żeby to co wysłał Mirek było złe, tylko że to trochę jak użycie armaty na muchę ;)

Mam tylko jeszcze pytanie o diody zerowe. To są te diody wlutowane zaporowo na zasilaniu przekaźnika, a służące do rozładowania cewki? Czy może jakieś inne?

P.S. Widzę, że od razu się nauczę jak zrobić e-papierosa ;)

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 1 mar 2014, o 10:07 
Użytkownik

Ifor napisał(a):
To są te diody wlutowane zaporowo na zasilaniu przekaźnika, a służące do rozładowania cewki?

Tak, te diody zabezpieczają tranzystor sterujący przekaźnikiem. Powinny być dość szybkie i w zależności od obciążenia trzeba dobrać ich prąd. W większości urządzeń gdzie przekaźniki nie przekraczają zazwyczaj poboru prądu 50-80mA spokojnie wystarczy maleństwo 1N4148, natomiast przy nieco większych obciążeniach (np. silniki, które też są indukcją) najlepiej użyć szybkiej diody 1N5819 (1A) lub 1N5822 (3A).

Do ładnego i pewnego formowania impulsów używałem kiedyś bramki CD4093, ale w twoim przypadku najprościej wystarczy zrobić inwersję sygnału na jednym tranzystorze. Tak przy okazji emiter fototranzystora powinien być w tym przypadku na masie (stan niski zazwyczaj musi być w miarę bezpośredni), a od kolektora daj rezystor (5-10k) i wyjście na kolektorze zrób wtedy nie potrzebne Ci będą żadne dodatkowe elementy.

PostNapisane: 1 mar 2014, o 10:26 
Użytkownik

Dzięki za rady. To z diodami dobrze myślałem i oczywiście dałem je w układzie :)

PostNapisane: 1 mar 2014, o 14:15 
Moderator

Ifor napisał(a):
Nie to, żeby to co wysłał Mirek było złe, tylko że to trochę jak użycie armaty na muchę

Ja podałem tylko przykład - a nie gotowe dla ciebie rozwiązanie ...

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

PKoz napisał(a):
Przy tak prostym układzie nie ma sensu kombinować,

Patrz co wyżej napisałem ...

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

PKoz napisał(a):
ja sprawdziłem - 78T05 ma wydajność prądową 3A

A ja - co widać po mojej wypowiedzi - nie zauważyłem po prostu literki T

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

PKoz napisał(a):
Powodów spadku napięcia może być kilka - najprawdopodobniej przekraczasz 3A i stabilizator ogranicza prąd. Lub też pracuje na granicy dopuszczalnej mocy traconej.

Równie dobrze może napięcie wejściowe spadać zbyt mocno i wtedy wyjściowe też leci na łeb na szyję

PostNapisane: 3 mar 2014, o 09:06 
Użytkownik

Jeżeli to ma być 20 przekaźników to może lepiej zainteresować się triakami?

PostNapisane: 3 mar 2014, o 15:55 
Nowy

Też stawiam na triaki ;]

PostNapisane: 3 mar 2014, o 16:13 
Użytkownik

Oczywiście jeśli żarówki 230V to zamiast przekaźników traki, ale sterowane optotriakami ;) i to najlepiej z detekcją zera (będziesz miał mniejsze zakłócenia) czyli seria MOC 304x. Jeśli, żarówki nie są jakieś bardzo prądożerne (np. do 100W) to wystarczą Ci triaki typu BTA12 i to bez radiatora. U mnie nieco mocniejsze BTA16 z maleńkim, powiedziałbym nawet symbolicznym, radiatorem sterują pompami 250W i 400W przy basenie i tylko ten od większej pompy jest lekko ciepły :)

Strefa czasowa: UTC + 1