Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lut 2025, o 21:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2014, o 00:23 
Użytkownik

Witam może dal co niektórych to nic ale dla mnie jest to duże osiągnięcie :)

Mianowicie jeszcze jestem w trakcie pisania softu ale już teraz ciesze się jak dziecko :)

Mam w planach zrobienie płytki i obudowy dla tego programiku generalnie w aucie nie mam zegarka ani czujników temperatury więc się przyda.

Moim założeniem jest zrobienie zegarka z czujnikami 2 sztukami oraz z menu na lcd i zapisywanymi opcjami w eepromie
już na tym etapie widać że jakoś sobie poradziłem gdyż data może być wyświetlana lub może jej nie być i opcja jest zapamiętywana w eepromie :)

Jak też widać na filmie menu już jest przygotowane chyba pod wszystkie opcje które na początek bym chciał uwięzić w sofcie.

Opis z YT:
Program na Płytę Testową ATB powstaje dzięki Niebieskiej i Zielonej książce :
http://sklep.atnel.pl/pl/p/Pakiet-TAURUS-D-MAX/43
Mirosława Kardasia oraz dzięki jego poradnikom na youtube mirekk36: http://www.youtube.com/user/mirekk36/videos

Całość aktualnie jest w trakcie tworzenia.

Zegar odczytywany na LCD 2x16, ustawiany z poziomu menu.
W menu możliwość wyboru czy data ma być wyświetlana czy nie. Wartość ustawień zapisywana w eeprom 24C04.
Możliwość włączenia automatycznego przyciemnienia podświetlenia LCD wg podanych godzin rozjaśnienia oraz godzin przyciemnienia. Możliwość ustawienia jasności podświetlenia ręcznie nie zależnie od automatu. Wartości zapisywane w eeprom 24C04.

Pomiar temperatur z dwóch czujników DS18B20 zapamiętywane wartości w eeprom 24C04 najwyższych oraz najniższych temperatur. Możliwość wyzerowania pamięci temp.

Więcej opcji widocznych w menu dostępnych będzie w przyszłości gdy ukończę cały kod oraz zmontuję zegarek.

No i oczywiście załączam filmik z YT:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2014, o 02:01 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Nawet nieźle działa. Myślałeś o wykrywaniu napięcia ze stacyjki czy pomiarze napięcia na akumulatorze, żeby wiedzieć kiedy wyłączyć podświetlenie albo uśpić procesor itd.?
Czy jest sens dodawać pamięć 24C04 skoro masz albo EEPROM w procesorze, albo pamięć w zegarze PCF8583. Upraszczając układ i zegar można by zrobić na atmedze, ale to już trzeba samemu coś pokombinować.

PostNapisane: 9 lut 2014, o 02:13 
Moderator

majster napisał(a):
Mianowicie jeszcze jestem w trakcie pisania softu ale już teraz ciesze się jak dziecko

Niesamowicie miło się patrzy na takie projekty - szczególnie gdy widać, że ktoś robi to z TAKĄ pasją ;)

brawo majster!

PostNapisane: 9 lut 2014, o 09:25 
Użytkownik

Dziekuje mirku kod jak narazie pisze sam po przeczytaniu ksiazek i ogladaniu poradnikow twoich.

Biblioteki do lcd, ds, twi, i2c sa twoje. Nie mam odwagi jeszcze probowac pisac swoich stad tez pozwolilem sobie zareklamowac twoje produkty co prawda tylko linkowo ale zawsze zostaje jakas wzmianka.

Krauser tak kolejnym etapem po napisaniu calosci bedzie usypianie atmegi po zamknieciu drzwi pilotem z warunkiem gdy na stacyjce bedzie brak 12V gdyz moje auto blokuje zamki powyzej 20km/h stad taki warunek. A budzenie jej po otwarciu drzwi z centralnego.

Tak myslalem o pomiarze napiecia jak i o funkcji komfort domykania szyb.

I jak czas pozwoli to w tym samym procku bedzie obsl. zewnetrznych czujnikow mikrofali i otwarcia drzwi czy probie odpalenia auta oraz blokada pompy paliwa.

Eeprom dalem w celu edukacji swojej a pcfa po to by byla pamiec czasu po odlaczeniu aku w zasadzie moze raz na rok jest odlaczany ale zawsze jest jakis komfort. No i pcf po to by byl w miare dokladny.

Kiedys przy pomocy antystatycznego zrobilem zegarek z zewn. Kwarcem zegarkowym i jest w miare dokladny ale pcf dokladniejszy.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 24 lut 2014, o 23:37 
Użytkownik

Soft się rozrasta zostały dwie opcje Budzik i Pamięć Temperatur ale to do jutra, pojutrza będzie napisane ... i zacznę robić z tego kompletny złożony soft z elementami na gotowo
a tutaj kolejny filmik

dodałem

Ręczne przyciemnienie lcd
Automatyczne ... możliwość ustawienia godziny przyciemnienie oraz rozjaśnienia i ich moc świecenia
Dodana obsługa daty i jej ustawianie

Dłuższe przytrzymanie klawisza = szybsze ustawienie daty i zegarka

A tutaj kolejny filmik:

Strefa czasowa: UTC + 1