Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 16:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lut 2014, o 22:29 
Użytkownik

(przeniesione z działu programowanie C#)
Hej
Od jakiegoś czasu mam problem z nietypowym zastosowaniem Serial Port. Wszystkie poradniki pokazują jak wykorzystać go w celu odbierania danych w trybie terminalu, a ja potrzebuję go użyć nieco inaczej i nie mogę sobie z tym poradzić (to znaczy niby napisałem jakiś kod który działa, ale mnie zbluzgali na elektrodzie że jest brzydki i w sumie to mają rację :D). Oto co potrzebuję osiągnąć.
Chcę napisać osobną klasę do komunikacji z AVRem na zasadzie rozkazów i odpowiedzi. Wymusza to jedną poważną rzecz: w funkcji wysyłającej komendę muszę ZATRZYMAĆ program do czasu otrzymania odpowiedzi. Tak dokładniej, to najpierw trzeba utworzyć ramkę, potem ją wysłać, a następnie odczytywać dane aż w buforze nie będzie całej ramki odpowiedzi.
Do tego celu napisałem sobie funkcję ReadBytes, która zatrzymuje program i czeka dopóki nie odczyta zadanej ilości bajtów. Tak to wyglądało w moim pierwotnym rozwiązaniu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Działać - działało, jednak mimo że nie znam się na pisaniu aplikacji okienkowych pod PC, to nawet ja widzę że to rozwiązanie jest po prostu złe ;).

Ostatnio postanowiłem trochę to przerobić - poczytałem o zdarzeniu DataReceived i zapowiadało się całkiem fajnie, ale wyszło jak zwykle... próbowałem czegoś takiego:
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Niestety podczas używania w serial_DataReceived otrzymuję błąd o indeksie spoza zakresu tablicy. W debugerze wygląda to jakby bufferindex miał przypisaną losową ujemną wartość. Zamieniłem to na coś takiego:
język csharp

Ale efekt jest identyczny. Coś czytałem o tym że jak tworzony jest drugi wątek to nie można się w nim odnosić do kontrolek z pierwszego, ale przecież tablica i liczba to nie kontrolki :).
Moglibyście mi coś doradzić w tym temacie? Jak najlepiej to rozegrać? Tylko proszę o wyjaśnienie jak dla laika, nigdy nie pisałem w C#, ani nie projektowałem aplikacji wielowątkowych.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lut 2014, o 10:35 
Użytkownik

Jeśli byłby ktoś zainteresowany lepszą wersją "brzydkiej wersji" :) to oto co udało mi się stworzyć:
język csharp

To wciąż nie to co chciałem uzyskać, ale jeśli nikt nie ma lepszego rozwiązania to chyba zostanę przy tym. Mam nadzieję że komuś się to przyda :).

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1