Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 22:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lut 2014, o 15:23 
Użytkownik

Witam. Mam problem z zestawem evb5.1. Jakiś czas temu zakupiłem tą płytkę i wszystko działało jak należy. Postanowiłem zrobić na niej układ pozwalający sterować silnikiem krokowym (wyjętym ze starego skanera).
Skorzystałem z gotowego programu dołączonego do książki o programowaniu w c (4 piny portu D podłączone do ULN2803 a jego wyjście do silnika ). Połączyłem wszystko jak należy z jednym wyjątkiem. W evb5.1 na wyjściu układu ULN2803 nie zauważyłem że po obu stronach na końcach są plusy co oznacza zasilanie. Nie zwróciłem na to uwagi i pierwsze cztery wyjścia ULN2803 (wśród których pierwsze było zasilaniem) podłączyłem do czterech wyprowadzeń silnika, a piąty kabel podłączyłem jeszcze do +12V - nie wiedziałem, że pierwszy też jest podłączony do napięcia. Silnik działał, a wirnik zaczął się prawie niezauważalnie kręcić raz w prawo, a raz w lewo. Nie wiedziałem co się dzieje i możliwe, że zrobiłem jeszcze jakieś zwarcie. Wyjąłem programator z usb i podłączyłem całą płytkę pod zasilacz - programator pozostał podłączony do płytki. Zauważyłem, że silnik w ogóle się nie kręci. Nadal nie wiedziałem, że nieprawidłowo podłączyłem wyjścia ULN2803 z silnikiem i pomyślałem, że silnik potrzebuje więcej napięcia. Dołączyłem jeszcze 4 V i na pinie pojawiła się iskra, mikrokontroler (atmega32) zaczął się bardzo grzać i świecąca się dioda na programatorze zgasła. Szybko odłączyłem zasilacz i wszystkie połączenia. Próbowałem podłączyć płytkę do komputera, ale okazało się, że programator się spalił. W evb5.1 jest możliwość programowania przez usb - układ FT232. podłączyłem więc zestaw i wymieniłem mikrokontroler na inny (też atmega32).
Komputer zauważył nowy programator i pobrałem sterowniki. Problem w tym, że żaden program (avr calculator, boot loader) nie odnajdują połączenia usb z mikrokontrolerem. W avrdude-GUI pokazuje taki komunikat:

avrdude.exe: BitBang OK
avrdude.exe: pin assign miso 2 sck 5 mosi 6 reset 7
avrdude.exe: drain OK

ft245r: bitclk 9600 -> ft baud 4800
avrdude.exe: ft245r_program_enable: failed
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

avrdude.exe done. Thank you.

Sprawdziłem jeszcze miernikiem piny i okazuje się, że nawet po wyjęciu mikrokontrolera z płytki, ale gdy sama płytka jest zasilana przez np. usb to na pinie PD0, PC0 i PC1 jest stan wysoki (napięcie 5V, pozostałe = 0V). Sprawdzając miernikiem zauważyłem, że pozostałe urządzenia na płytce (diody, wyświetlacze) działają. Zauważyłem też, że jak podepnę stary mikrokontroler do płytki to znów się nagrzewa i na całym pocie B i D jest stan wysoki. Z kolei jak podłączam nowy to tylko na PD0, PC0 i PC1 jest stan wysoki, a mikrokontroler nie nagrzewa się tak bardzo jak pierwszy.
Wreszcie pytanie: czy uszkodziłem cały zestaw uruchomieniowy i nadaje się na śmieci, czy jest szansa aby go jakoś naprawić. Nie mam jeszcze nowego programatora i nie mogę na razie sprawdzić czy na innym programatorze będzie ok.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2014, o 15:46 
Użytkownik

Jeśli mnie pamięć nei myli to MKavrcalculator współpracuje z FT232 ale tylko produkowanymi przez ATNEL.

PostNapisane: 13 lut 2014, o 15:58 
Moderator

evb5.1 napisał(a):
Problem w tym, że żaden program (avr calculator, boot loader)

Bo to są panie kolego programy do programatorów opartych o FT232R ale w zestawach ATB i dlatego w innych nie działają i działać nie będą :( przykro mi

PostNapisane: 13 lut 2014, o 16:10 
Użytkownik

Przepraszam, ale nie zauważyłem, że to forum dotyczy zestawów uruchomieniowych ATB. Jednak wracając do pytania - czy można jakoś sprawdzić czy zestaw się do niczego nie nadaje?

PostNapisane: 13 lut 2014, o 16:17 
Moderator

Zastanawia mnie dlaczego nie zwrócisz się z tym pytaniem do pomocy tchnicznej firmy w której nabyłeś zestaw ? czy to jakiś kłopot ?

bo wygląda jakbyś w ogóle fora internetowe pomylił - stąd moje pytania

PostNapisane: 13 lut 2014, o 16:51 
Użytkownik

evb5.1 napisał(a):
czy można jakoś sprawdzić czy zestaw się do niczego nie nadaje?

Bardzo przepraszam za moje stwierdzenie ale zestaw się nadaje do wielu rzeczy między innymi można go odesłać do producenta w ciągu 14 dni jeżeli zakupiono go przez internet ... i w podobnej cenie nabyć niebo lepszy 100% działający zestaw ATB rev. 1.04a

Szczególnie jeżeli producent, sprzedawca się na Ciebie wypiął i nie chcę ci udzielić pomocy.

My niestety nie znamy tych zestawów dlatego też nie będziemy mogli pomóc

Strefa czasowa: UTC + 1