matty24 napisał(a):
1)
http://allegro.pl/cyfrowy-miernik-multi ... 04343.html - opcja najtańsza. Na plus: posiada możliwość pomiaru pojemności.
kupiłm jakiś czas temu ten miernik, ale nie polegam go nikomu:
- pomiary strasznie latają i ciężko uzyskać miarodajy wynik,
- po każdym wyłączeniu i włączeniu pomiary pokazuje inne (w granicach -/+0,2V),
- pomiar pojemności również wacha się i daje zawsze niejednoznaczne wyniki,
- pomiar częstotliowści pokazuje u mnie zupełnie inne wartości niż w rzeczywistości,
- brzęczyk od testera ciąglosci obwodów raczej rzęzi i trzeszczy, nawet stykając ze sobą sondy czasami trzeszczy i przerywa,
- sondy to totalna masakra, nie nadają się w ogóle, ich jakośc wykonania jest fatalna,
- z termopary skorzystałem raz i później wylądowała w pudełku.
Podsumowując: na początek polecam kupić jakis przyzwoity miernik z podstawowymi pomiarami (napięcie, prąd, test diody, test ciągłości obwodu) w granicach około 100 złotych. Domyslam się, że to dla autora tematu duży koszt, alekiedy się jest początkującym (sam tak zaczynalem), to nie jest się nigdy niczego pewnym, zatem warto mieć urzadzenie na którym mozna polegać.
Pracowałem również miernikami Fluke - to jest zupełnie inna klasa i nigdy problemów z nimi nie miałem - pomiar uzuskuje się bardzo szybko, z dużą dokładnością i powtarzalnością. Jedyne do czego można się przyczepić to fakt, że często łamały się przedowy w sondach, co według mnie nie powinno się zdarzać w tej klasie cenowej mierników.