Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 00:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lut 2014, o 05:28 
Nowy

Witam

to mój pierwszy post na forum więc pragnę się pięknie przywitać z szanownymi forumowiczami.

WITAM.

Od dłuższego czasu oglądam poradniki Pana Mirka...
Z zawodu jestem mechanikiem samochodowym, studiowałem elektrotechnikę na PG ale dzięki wytrwałej pracy profesora Czecha(algebra)-niestety nie skończyłem.Ale elektronika zawsze mnie kręciła. Ciężko jednak znaleźć tak napisane poradniki, książki żeby wiadomości w nich były podane w formie przystępnej dla zwykłego zjadacza chleba.
Pan Mirek to jest człowiek który uzmysłowił mi jak pięknym językiem jest C. Gdzieś na boku programuję w php ale to dwa różne światy.
W pewnym momencie przyszedł czas na książkę.Ze względu na to że nie jestem majętnym człowiekiem, troszkę musiałem poczekać.
W końcu żona która nie mogła patrzeć jak mnie "skręca" i książkę zakupiła.I to był strzał w 10.Coś pięknego. Prosto, przejżyście, bez owijania w bawełnę.I o to chodzi.Poradniki wraz z książką tworzą spójną całość.(w tajemnicy powiem że podsłuchałem że na urodziny chce mi kupić drugą:D ).

Ale piszę w zupełnie innej sprawie.
Panie Mirku:
Czy planuje Pan wydanie poradników video w jakiejś spójnej formie na dvd?? Coś takiego jak te które dostałem na płycie do pierwszej książki na temat Eagla??Niestety jestem gadżeciarzem i czasem kupuję pewne rzeczy by ładnie wyglądały na półce i bardzo rad bym był gdyby mogła się tam znaleść kolekcja płyt z Pana poradnikami.

Żeby ukrócić od razu "Malkontentów"(swoją droga świetne określenie) -nagranie sobie samemu z filmów ściągniętych z sieci to już nie to samo.

Myślę również że mogło by to wspomóc Pana finansowo-a chętnych niezmiernie uradować.Może jakaś ankieta??-czy warto??

Pozostawiam do rozpatrzenia szanownemu gronu ADM.

Na koniec anegdota z mojego domowego ogniska:
Jesteśmy z małżonka "posiadaczami" dwójki małych szkrabów. Wymagają oni od małżonki sporo uwagi, a ja ze względu na 2 etaty(jeden na wysokości) niestety nie mogę sobie pozwolić na niewysypianie się.Z tąd też decyzja że śpię sam (żeby mnie szkraby nie budziły).Do snu puszczam sobie poradnik na YT Pana Mirka -czasem oglądam jeden w 5-6 częściach.No i któregoś dnia po nocnej zmianie poszedłem się położyć- oczywiście poradnik MK do snu odpalony obowiązkowo. Większy szkrab biegał sobie po domu robiąc sporo jazgotu. W którymś momencie przyszła jego babcia i podczas standardowej rozmowy zapytała małego:
Gdzie tata?
Ten w biegu odpowiedział:
Tata śpi z Kardasiem.
Babcia oczy w słup.
Z kim śpi??
No z tym Panem co przez cała noc do taty gada z laptopa.

I tak już zostało że żona śpi z dziećmi a ja z Kardasiem. :D

Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2014, o 07:40 
Nowy

Jak Pan Mirek zacznie dostawać wezwania do sądów w sprawie rozpadu pożycia małżeńskiego to bedzie wesoło ;-)
Odnośnie płyt to fajny pomysł, czasami yt nie jest dobrym pomysłem

PostNapisane: 11 lut 2014, o 08:24 

Sam mam ściągnięte wszystkie praktycznie poradniki na dysk w wersji 720p. Zajmują jakieś 40GB ;).
W sumie fajnie by wyglądały na płytach. Tylko kwestia nośnika, gdyż format DVD nie zapewnia dostatecznie dobrej rozdzielczości do oglądania tekstu listingów na ekranie.
Więc jeżeli faktycznie miał by Mirek wydawać poradniki, to kwestia jaki nośnik i jaka jakość?

PostNapisane: 11 lut 2014, o 08:30 
Moderator

elektro232 napisał(a):
W którymś momencie przyszła jego babcia i podczas standardowej rozmowy zapytała małego:
Gdzie tata?
Ten w biegu odpowiedział:
Tata śpi z Kardasiem.
Babcia oczy w słup.
Z kim śpi??
No z tym Panem co przez cała noc do taty gada z laptopa.

I tak już zostało że żona śpi z dziećmi a ja z Kardasiem.

No właśnie zabryzgałem kawą cały monitor i ścianę za nim - tak się zakrztusiłem ze śmiechu jak to przeczytałem :lol: ..... :lol: :lol:

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

a poradniki już powoli przygotowuję na płytach DVD ... będzie to tak , że powstanie na pewno jakaś ilość tych płyt DVD i na każdej po ileś tam poradników. Dodatkowo na płytach tych postaram się wrzucać kody źródłowe, które chyba po prostu będę na nich zamieszczał zamiast na blogu. Albo może jakieś dodatkowe kody - no zobaczę jeszcze bo co by nie mówić samo przygotowanie tego wszystkiego też troszkę czasu już zajmuje, ale też wiem, że sporo osób oczekuje takiej oferty bo nie zawsze łatwo i prosto jest na YT oglądać szczególnie gdy ktoś ma słabsze łącze. Ale sam wiem że nawet jak jest szybkie łącze to i tak bywają kłopoty...

PostNapisane: 11 lut 2014, o 08:40 

A poradniki na Blu-Ray ?. Czy na DVD będziesz używać standardu MPEG-2, czy jednak MPEG-4 i jakość zbliżoną do 720p bez zgodności z standardem DVD?

PostNapisane: 11 lut 2014, o 09:59 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
A poradniki na Blu-Ray ?. Czy na DVD będziesz używać standardu MPEG-2, czy jednak MPEG-4 i jakość zbliżoną do 720p bez zgodności z standardem DVD?

No właśnie dobre pytanie - ja myślę że zdecydowanie najlepsze byłyby pliki w formacie mp4 z kodekiem H.264 tak jak natywnie powstają po renderingu dlatego że każdy je spokojnie odtworzy i szybko przewinie no i jakość oglądania będzie bardzo wysoka HD720p. Poza tym dzisiaj każdy ma DVD czy to w kompie czy przy TV

ale już z "Brulajem" ;) jest gorzej jak mi się wydaje .... bo nie każdy ma no i okazałoby się że nagram takie płytki i będą leżeć i się kurzyć w sklepie ....

czy myślicie inaczej ?

PostNapisane: 11 lut 2014, o 10:03 
Użytkownik

Według mnie DVD trafi do szerszego grona i jakość będzie wystarczająca.

PostNapisane: 11 lut 2014, o 10:05 
Użytkownik

mysle ze DVD bedzie lepszym rozwiazaniem tak jak pisze Mirek DVD chyba kazdy posiada a Blue-Ray nie koniecznie. Sam bylbym bardzo chetny na poradniki na DVD, najlepiej z autografem wykonawcy :)

Wysyłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 11 lut 2014, o 10:10 
Użytkownik

A maja propozycja to pendrive, jest co prawda o wiele droższy niż płyty, ale praktycznie każdy mógł by z niego odtwarzać filmy czy to na komputerze, smartfonie / tablecie czy na tv. Są firmy które grawerują / drukują dowolny napis czy logo, więc można by stworzyć specjalne Atnel'owskie pendrive'y :D

PostNapisane: 11 lut 2014, o 10:11 

DVD jako nośnik tak, i j.w Mirek pisał Pliki mp4 i kodek H.264 z jakością 720p. Wtedy płytka DVD tylko jako nośnik danych, nie jako format wideo :).

Niestety już parę razy się przekonałem, że mpeg2 to jednak już trąci mychą strasznie, a jakość jest na prawdę żałosna.

Może by zrobić ankietę ?.
Bluray (sam nie mam, chodź dla poradnika bym kupił) w końcu sam napęd nie kosztuje wiele.
Płytki DVD musiały by być DL bo na jednej DVD to część niektórych serii nie wejdzie ;).
Chyba tak jest właśnie z płytką do "twardego Mirka" kurs Eagla jest w 720p bodajże i jest na DLu

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

kamil7417 napisał(a):
Atnel'owskie pendrive'y

Sam pomysł super, co prawda poradniki ciekawiej wyglądały by na płytach. No pen musiał by mieć minimum te 32GB :D. Ale jakiś atnelowski pen fajnie by wyglądał.
Smycze, koszulki, pendrive ;).

PostNapisane: 11 lut 2014, o 16:29 
Użytkownik

Pomysł z poradnikami na DVD jest bardzo dobry. Ja również mam pobrane z YT niektóre poradniki i oglądam sobie w podróży.

rezasurmar napisał(a):
kamil7417 napisał(a):
Atnel'owskie pendrive'y

Sam pomysł super, co prawda poradniki ciekawiej wyglądały by na płytach. No pen musiał by mieć minimum te 32GB :D. Ale jakiś atnelowski pen fajnie by wyglądał.
Smycze, koszulki, pendrive ;).

Taki bajer to byłby strzał w 10-tkę. Rozeszłoby się to jak świeże bułeczki.

PostNapisane: 11 lut 2014, o 17:01 
Użytkownik

Pendrive jest dobrym pomyslem widzialem dzis takie usb 3.0 160 Gb bez nadruku wiec do grawerki ideal. Cena no wlasnie 240 pln wiec dvd tansze.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 11 lut 2014, o 21:00 
Użytkownik

A dlaczego poradniki nie na Bluray ? Sam nie posiadam, ale spoglądając na ceny BR na allegro to odtwarzacz stacjonarny można kupić już chyba za 150zł.

PostNapisane: 11 lut 2014, o 21:09 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Tylko po co specjalnie kupować Blu-Ray skoro prawie wszyscy mają DVD. ;-)

PostNapisane: 11 lut 2014, o 21:26 
Użytkownik

Ja również uważam, że najlepszą opcją, czyli kompromisem między użytecznością/funkcjonalnością a pewnego rodzaju prestiżem/czymś nietuzinkowym (pendrive,BR) będzie DVD jako zwykły nośnik danych do odtwarzania na PC. Pewnie i tak większość pierwsze co, to zrobi kopię na dysku, aby nie nosić się z płytą. Podobnie jak z płytami do książek :)

PostNapisane: 12 lut 2014, o 08:42 

No BR, chociaż z tego powodu, że 10 DVD to może być mało ;).

Tak na marginesie, Piratom wyrwany został jedyny argument za spiraceniem poradników. Bo są na youtube :lol:

PostNapisane: 12 lut 2014, o 09:41 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Piratom wyrwany został jedyny argument za spiraceniem poradników. Bo są na youtube :lol:

No zgodzę się z tobą tylko że mirek coś pisał o dodatkowych kodach że chyba będą na płycie a nie na blogu więc tutaj już troszkę by poszło pod piracenie ... no ale nie wiem po co piracić coś co i tak drogie nie będzie ?

No fakt zawsze znajdzie sie jakiś pirat malkontent :/

PostNapisane: 12 lut 2014, o 09:47 

Do każdej płytki można by dodawać kod z dostępem do FTP z kodami, dodatkowymi materiałami.

PostNapisane: 12 lut 2014, o 13:03 
Użytkownik

A gdyby tak, jeśli chodzi o kody, każdy miał swoje konto powiedzmy na atnel.pl? i na ftp? Wtedy widać kto hasło udostępni jeśli wycieknie. Tak samo jak jest z licencją do MkAvrCalc. A np kod do poradnika zawierał by jakieś indywidualne dane generowane automatycznie? Wtedy jakby się ktoś zapomniał, to jest zdekonspirowany.

PostNapisane: 12 lut 2014, o 13:12 

mikandrzej napisał(a):
A gdyby tak, jeśli chodzi o kody, każdy miał swoje konto powiedzmy na atnel.pl? i na ftp? Wtedy widać kto hasło udostępni jeśli wycieknie. Tak samo jak jest z licencją do MkAvrCalc. A np kod do poradnika zawierał by jakieś indywidualne dane generowane automatycznie? Wtedy jakby się ktoś zapomniał, to jest zdekonspirowany.

i to jest dobry pomysł.

PostNapisane: 12 lut 2014, o 13:13 

Można wodne znaki wklejać jak w EP ;) w tym wypadku w wideo ;).

PostNapisane: 12 lut 2014, o 14:18 
Użytkownik

Przede wszystkim ubolewam nad tym, że nie można ściagnąć kodów z ftp. W końcu każdy kto kupił książkę i tak ma je na DVD, więc wysłać komuś i spiracić to żaden problem. Tylko, że np ja często korzystam z różnych komputerów, w żadnym nie mam napędu :) Wówczas chwilka logowania na atnel i kody na dysku. Tak, wiem, że można sobie zgrać, ale wtedy ATNEL już profesjonalniej wygląda :)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Poza tym, wtedy mamy kody z zawsze najaktualniejszymi poprawkami :)

PostNapisane: 12 lut 2014, o 14:21 
Moderator

mikandrzej napisał(a):

I tak będzie gdy uda mi się zrealizować projekt pod tytułem "ATNEL CLUB"

Obrazek

PostNapisane: 12 lut 2014, o 14:26 

mikandrzej napisał(a):
Przede wszystkim ubolewam nad tym, że nie można ściagnąć kodów z ftp. W końcu każdy kto kupił książkę i tak ma je na DVD, więc wysłać komuś i spiracić to żaden problem. Tylko, że np ja często korzystam z różnych komputerów, w żadnym nie mam napędu :)

Na Dropboxa sobie wstaw.

PostNapisane: 12 lut 2014, o 14:37 

Jaglarz napisał(a):
Na Dropboxa sobie wstaw.

Ja mam swoje workspace do różnych programów na dropie i mam dostęp wszędzie gdzie potrzebuje.

Strefa czasowa: UTC + 1