Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lis 2024, o 23:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ArduBlock
PostNapisane: 9 lis 2013, o 03:25 
Nowy

Ponieważ jestem mega laikiem w sprawach programowania szukam i czytam jak najwięcej na ten temat. W trakcie szukania różnych materiałów do nauki natrafiłem na plugin o nazwie Ardublock. Wygląda on zachęcająco dla laika ponieważ program buduje się z ładnych kolorowych klocków. Czy ktoś doświadczony i obeznany z tematem może wyjaśnić co to takiego i z czym się to je, oraz czy warto się tym interesować, bo może jest to niepotrzebne zaśmiecanie główy. A oto sławetna dioda którą wszyscy znają, w pluginie ardublock.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ArduBlock
PostNapisane: 9 lis 2013, o 06:41 

Wygląda fajnie, próbowałeś już tego?
Ściągnąłem, mam płytkę Arduino Uno i spróbuję tego programiku wieczorem jak działa.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 10:21 
Użytkownik

Istnieje również inny graficzny interfejs - sposób programowania Arduino - Minibloq:

Obrazek

Uważam, że języki graficzne dla Arduino należy traktować jako ciekawostkę lub jako wejście w świat programowania początkujących użytkowników Arduino.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 12:26 
Użytkownik

no dla 6 latków idealne ....
ew dla adeptów politechnik i inżynierów ....

kicha panowie ... moja 6 letnia córa się tym bawi oraz podobnym na lego mindstrom ..
jak myślicie o programowaniu to się bierzcie za czysty język arduino ,.,,, macie poradniki po coś je piszę
albo czystym c..

bo to ....a zresztą

PostNapisane: 9 lis 2013, o 20:13 
Użytkownik

"ew dla adeptów politechnik i inżynierów ...."

Ale jesteś.. :D

PostNapisane: 9 lis 2013, o 21:34 

Spokojnie, wszystko jest dla ludzi, nikt nikogo nie zmusza ;) - ja tam zawsze ciekaw jestem czegoś czego nie znam i nie przyszłoby mi do głowy wyskakiwać z tekstem typu
SunRiver napisał(a):
no dla 6 latków idealne ....
ew dla adeptów politechnik i inżynierów ....
;) bo i po co, ani to nawet dowcipne nie jest? To się robi trochę nudne.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 21:45 
Użytkownik

A mi bardzo przypadają do gustu takie graficzne języki i nakładki.
Kto używał NI LabVIEW albo Agilent VEE w systemach kontrolno-pomiarowych to wie, że nie tylko dla dzieci to jest dobre, ale też sprawdza się w profesjonalnych zastosowaniach.

A sterowniki PLC i język drabinkowy? To samo. ;) Na plus czytelność i szybkość implementacji.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 22:03 
Nowy

SunRiver napisał(a):
bo to ....a zresztą

Jak byś był uprzejmy i dokończył myśl. Zdanie specjalisty jest kluczowe.

PostNapisane: 10 lis 2013, o 07:22 

:arrow: hyena nie będę tłumaczył co kolega SunRiver ma na myśli, bo chyba już wystarczająco dobitnie to napisał wyżej co myśli o tym programie i dla kogo on ewentualnie jest. Powiem tak, jak chcesz poważnie myśleć o programowaniu w sensie zawodowym to warto jednak nauczyć się konkretnego języka np. C, C++ itp. Jak chcesz się tylko pobawić, zobaczyć czy to bajka dla ciebie, to nawet takie "nic" godne uwagi tylko "sześciolatków i ewentualnie inżynierów" będzie dobrym środkiem do celu. Kieruj się własnym rozumem.

PostNapisane: 10 lis 2013, o 13:12 
Użytkownik

Zacząłem robić coś w arduino i chciałem w pewnym momencie przetestować takie graficzne nakładki niestety poległem nie mogłem tego ogarnąć :)

Co do labViev to zacytuję mojego kolegę :) "kiedy zobaczyłem że da się rozciągnąć okienko i pisać w C byłem przeszczęśliwy"

Aczkolwiek osobiście nie porównywał bym LabView do tych środowisk bo to zupełnie inna bajka :)

PostNapisane: 10 lis 2013, o 13:13 
Użytkownik

Dokładnie, C++ to podstawa. A takie graficzne języki/nakładki nikomu nie zaszkodzą, a mogą tylko pomóc. Od razu widać, co jest w pętli, gdzie jest wejście a gdzie wyjście.
Nie przejmuj się innymi, rób swoje. Zawsze się znajdą tacy, co sami są mali i próbują innych zrównać do swojego poziomu.
Najłatwiej wszystko skrytykować - ale to zachęcam się zapoznać, ile specjalista od LabVIEW, czyli "graficznego języka dla 6-latków i ew. inżynierów" zarabia. Niektórym może się łyso zrobić.

PostNapisane: 10 lis 2013, o 13:20 

Ledes napisał(a):
ile specjalista od LabVIEW, czyli "graficznego języka dla 6-latków i ew. inżynierów" zarabia

To już jednak nadinterpretacja jest wypowiedzi kolegi ;) - nie porównuj LabView z ArduBlock.

PostNapisane: 10 lis 2013, o 13:22 
Użytkownik

Ok, może porównanie nietrafne, ale sprzeciwiam się wrzucaniu całego programowania graficznego do jednej szuflady z etykietą "dla dzieci".
Co do Arduino to się nie orientuję, trzeba by zasięgnąć języka w firmach, w których się z tego korzysta.

PostNapisane: 10 lis 2013, o 13:28 

Ledes napisał(a):
ale sprzeciwiam się wrzucaniu całego programowania graficznego do jednej szuflady z etykietą "dla dzieci".

Ja tam się nawet temu nie sprzeciwiam, natomiast sprzeciwiam się swoistemu forumowemu rasizmowi w stosunku do inżynierów i dlatego dałem temu wyraz w tym temacie :lol:

PostNapisane: 10 lis 2013, o 13:33 
Użytkownik

No to dorzucam do pieca :)

http://www.matrixmultimedia.com/flowcode.php

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 lis 2013, o 13:50 

E tam, flowcode jest ok tyle, że za drogi jest.

PostNapisane: 11 lis 2013, o 10:20 
Nowy

Człowiek chciał się zapytać, a tu ... Prace mam i nie będę się zajmował programowaniem zawodowo tylko hobbystycznie. Myślę że w celach dydaktycznych czemu nie mam się zainteresować ? Jakby nie popatrzył to w programowaniu jestm sześciolatkiem. Czyli temat dla mnie. Oczekiwałem w miarę konkretnej odpowiedzi a wyszła prawie kłutina. Wychodzi że lepiej się nie pytać bo zaraz zostaniesz zjechany. Jeżeli jaka kolwiek układanka obrazkowa ma mi pomuc zrozumieć co kolwiek to czemu nie. Sam sobie odpowiedziałem.

PostNapisane: 11 lis 2013, o 10:46 

hyena napisał(a):
Oczekiwałem w miarę konkretnej odpowiedzi a wyszła prawie kłutina. Wychodzi że lepiej się nie pytać bo zaraz zostaniesz zjechany. Jeżeli jaka kolwiek układanka obrazkowa ma mi pomuc zrozumieć co kolwiek to czemu nie. Sam sobie odpowiedziałem.

Przecież dostałeś konkretne odpowiedzi i to prawie od razu. 2 głosy za, a 1 przeciw. Według mnie dla laika który nie chce sie od razu (lub wogóle) wgłębiać w tajniki C - może być. Nikt ciebie nie zjechał - ja przynajmniej nie widzę. A przy okazji było drobne starcie na temat kompetencji pewnej grupy zawodowej, no to taka forumowa tradycja można powiedzieć :lol:

PostNapisane: 7 lut 2014, o 23:42 
Użytkownik

Moim zdaniem taka pomoc przy programowaniu jest przydatna. Zakładając że ktoś zaczyna programować zazwyczaj jest zagubiony i jak dziecko we mgle, a taka forma pozwala chociaż z grubsza stworzyć podstawy programu bez konieczności żmudnego wklepywania kodu, i można skopić się na strukturze programu. Potem można już bezpośrednio w kodzie rzeźbić i cyzelować szczegóły. Jeżeli tok mojego myślenie jest błędny proszę mnie sprostować.

PostNapisane: 8 lut 2014, o 09:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

stagem50 napisał(a):
i można skopić się na strukturze programu

i tu w tym jednym fragmencie zostało ujęte sedno sprawy takich programów jak ardublock , chociaż ja ujął bym troszke innaczej
"można sie skupić na samym problemie"

Strefa czasowa: UTC + 1