Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 09:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sty 2014, o 21:21 
Użytkownik

Witam.
Zarejestorwałem się na tym forum bo jest zachwalane, że panuje tutaj lepsza atmosfera niż na pewnym dużym konkurencyjnym forum. Dowiedziałem, się, że ludzie początkujący tak jak ja nie są trollowani jak u konkurencji. Od kilku lat uczę się programować na PC, ale teraz postanowiłem nauczyć się programować mikrokontrolery. Kupiłem już książkę Pana Kardasia, jest świetna. Czas kupić jakieś "bebechy". Na płytkę testową mnie chyba nie stać, więc zamierzam kupić płytkę stykową, + inne elementy. Od razu zaznaczam, że jestem w tym temacie bardzo początkujący, i mam do Was ogromną prośbę, abyście mi pomogli wybrać potrzebne mi rzeczy.
Chcę kupić:
1.Płytkę stykową + kabelki
2.Mikrokontroler tylko jaki i ile? Na początek pewnie wystarczy mi ATMEGA8L-8PU, i coś większego ATMEGA32A-PU. Czy łatwo spalić, pospuć mikrokontroler? Może kupić kilka sztuk Atmegi8 i Atmegi 32?
3.Wyświetlacz 2x16 znaków ze sterownikiem HD 44780
4.Wyświetlacze 7-segmentowe cztery pojedyncze, i/lub 2 podwójne. Brać ze wspólną anodą czy katodą?
5.microswitche, diody, tutaj nie mam żadnych wątpliwości
6.Kondensatory o takich pojemnościach 4.7µF, 10µF, 47µF, 100µF, 470µF
7.Rezystory o takiej rezystancji 330Ω, 470Ω, 1kΩ, 2,2kΩ, 4,7kΩ, 10kΩ, 47kΩ
8.Dławiki 10µH, Kwarc 12MHz
9.Czujnik temperatury, może być obojętnie jaki, czy musi być jakiś konkretny model?
10.Programator, nie wiem jaki kupić. Chciałbym hmm.. jakiś uniewersalny, abym mógł zaprogramować każdy, lub przynjamniej większość mikrokontrolerów AVR. Chciałbym aby współpracował też z większośćią środowisk programistycznych. Czy taki będzie dobry? Programator ISP USBasp ATMEL AVR
Mam zasilacz, a dokładniej ładowarkę od telefonu 5V 890mA. Chyba taka wystarczy.
Mam jeszcze kilka silników krokowych ze starych drukarek, lutownice, miernik.
Co mi jeszcze może być potrzebne na początek do nauki programowania. Chciałbym zrealizowąć wszystkie, a jeśli to niemożliwe to większość ćwiczeń z książki Pana Kardasia.
Z góry dziękuję za każdą uwagę.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 sty 2014, o 21:31 
Użytkownik

ad3. Tak
ad9. czujnik temp. kup dallas 18b20 takie jest ćw. 10 o 1WIRE w książce na początek

Ostatnio edytowano 23 sty 2014, o 21:33 przez tomwisnia, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 sty 2014, o 21:32 
Użytkownik

ad2. jeśli już, to bierz atmege88 zamiast 8 ;-)
Tylko tak sobie myślę, że jak podsumujesz już swoje zakupy, to wyjdzie "LIBRA" ;-)

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 23 sty 2014, o 21:34 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Każdy element można uszkodzić jak ktoś ma talent ;-)

Kup jeszcze kondensatory 100n.

Zresztą i tak nie sposób przewidzieć na zapas co będzie potrzebne. Dokupić później jak czegoś zabraknie.

PostNapisane: 23 sty 2014, o 21:36 
Użytkownik

Na początek: http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/ze ... zesci.html
Możesz kupić wszystkie elementy z zestawu (schemat w linku), albo sam zestaw: http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

Zasilacz lepiej jakiś 12V+ stabilizator i filtrowanie na płytce, albo zasilać z programatora.

PostNapisane: 23 sty 2014, o 21:40 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Rozumiem, że masz Bluebooka.
Jeśli będziesz podążał za ćwiczeniami tam jak i schematami to nie musisz się obawiać o uszkodzenie procesora itp (tylko musisz uważnie połączyć wszystko i sprawdzić pare razy zanim zasilisz układ).

Zawsze lepiej sobie wziąć większy procek by móc wszystko przećwiczyć.

Jaki masz budżet na start?

Programator polecam:
http://sklep.atnel.pl/pl/p/ATB-USBASP-OEM/39 dostajesz do tego pełną wersje programu Mkavrcalculator

lub przejściówka z programatorem:
http://sklep.atnel.pl/pl/p/ATB-USB-RS232/85

a na koniec polecam:
http://sklep.atnel.pl/pl/p/ATB-PWR3-przetwornica/20

Wszystko zależy ile chcesz wydać.

PostNapisane: 23 sty 2014, o 21:46 
Użytkownik

Na pewno jeszcze przydadzą Ci się kondensatorki filtrujące 100 nF
Ad. 9
Jeśli chciałbyś przetestować 1Wire to kup czujnik temp. 18B20
Ad. 10
Moim zdaniem najlepszy wybór (sprawdzony i ze wsparciem) USBasp ATMEL

Jeśli chodzi o zasilanie to ta ładowarka do telefonu zda egzamin przy mruganiu diodkami
ale przy krokowcach może już nie wydolić ,proponował bym Ci przetworniczkę ATBPWR3
ze sklepu ATNEL (jak wyżej sprawdzona i w przystępnej cenie) . Tylko do niej
musiał byś mieć trochę "mocniejszy" zasilacz

Co jeszcze mogę polecić do nauki:
1. żeby ogarnąć I2C jakiś RTC np. PCF8583 (dobrze udokumentowany :))
2. Tranzystory mogą być przydatne do sterowania wyświetlaczem 7-seg.

Wszystko zależy jakimi środkami dysponujesz ;)

edit :
Pisałem pisałem i dopisałem na szarym końcu :D

PostNapisane: 23 sty 2014, o 21:53 
Użytkownik

Oczywiście każdy sam musi zadecydować, ale...
czytaj sobie na spokojnie książkę. Tak jak Mirek mówi w swoich poradnikach.
Odłóż połowę kasy w tym miesiącu, połowę w przyszłym i kup sobie
zestaw uruchomieniowy z atnela. Te wszystkie elementy + stykówka wyjdą Cię
prawie tyle samo.
Co zyskasz? Pewność, że jak coś nie zadziała to błędu trzeba szukać w programie
a nie w niedziałających stykach, "wypadniętych" kabelkach czy źle podłączonym rezystorku.
Na płytce dostaniesz wszystkie najważniejsze bloki funkcjonalne które pozwolą Ci
zapoznać się z procesorem, jego wnętrznościami i najczęściej używanymi peryferiami.
Będziesz miał też programator, więc odpadnie Ci jego zakup.
Dobrze to przemyśl.

PostNapisane: 23 sty 2014, o 21:54 
Moderator

mat3usz napisał(a):
że panuje tutaj lepsza atmosfera niż na pewnym dużym konkurencyjnym forum

Ja bym przede wszystkim powiedział - że to forum na pewno nie ma ambicji być konkurencją dla kogokolwiek, dla innych forów itp ... Każde forum, dzięki ktoś może się czegoś nauczyć jest dobre ... i moim zdaniem tu nie ma miejsca na konkurencję, lepiej starać się pomóc nawzajem i uczyć razem ...

mat3usz napisał(a):
1.Płytkę stykową + kabelki

Na prawdę zapraszam obejrzyj np to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

mat3usz napisał(a):
2.Mikrokontroler tylko jaki i ile? Na początek pewnie wystarczy mi ATMEGA8L-8PU, i coś większego ATMEGA32A-PU. Czy łatwo spalić, pospuć mikrokontroler? Może kupić kilka sztuk Atmegi8 i Atmegi 32?

Ło matko ;) - jeśli chcesz kupować aż tyle naraz - to dobrze przelicz wszystkie koszty zanim kupisz ... weź pod uwagę koszty przesyłek z różnych sklepów - żeby nie wyszło tak jak wyżej gdzieś pisał jeden z kolegów - że po zakupieniu aż takiej ilości drobnicy okaże się że wydałeś więcej niż na jakiś zestaw uruchomieniowy - bo nadal będziesz w tzw "lesie" zamiast wygodnie ćwiczyć na zestawie ...

mat3usz napisał(a):
10.Programator, nie wiem jaki kupić. Chciałbym hmm.. jakiś uniewersalny, abym mógł zaprogramować każdy, lub przynjamniej większość mikrokontrolerów AVR. Chciałbym aby współpracował też z większośćią środowisk programistycznych. Czy taki będzie dobry? Programator ISP USBasp ATMEL AVR

Uważaj bo ostatnio mnóstwo w sprzedaży programatorów - tzw podróbek (chińskich) USBASP ... i nazwali je teraz ISP USBASP albo USBISP ... a początkujący nie odróżni , kupi a potem płacz niestety ... zobacz sobie tutaj:

http://www.fischl.de/usbasp/

to jest ORYGINALNY projekt programatora USBASP i tego się trzymaj - jeśli nie możesz sam zrobić - to ja ze swojego doświadczenia mogę spokojnie polecić USBASP - programuję nim WSZYSTKIE procki AVR bez żadnych problemów i to od dawna ... tylko też trzeba trafić od uczciwego sprzedawcy. A programować będziesz mógł spokojnie - i co najważniejsze w Eclipse - ale jak się uprzesz to i w Atmel Studio ;)

http://mirekk36.blogspot.com/2013/06/at ... rdude.html

mat3usz napisał(a):
Co mi jeszcze może być potrzebne na początek do nauki programowania.

jeszcze raz mówię - na spokojnie obejrzyj to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

i na prawdę częściej zaglądaj do poradników na tego bloga - zobaczysz że będzie lepiej ci szło ;)

PostNapisane: 24 sty 2014, o 00:59 
Użytkownik

Ja bym jeszcze dodał rzecz nie sprzętową a mianowicie dokumentacje ( datasheety) od procków czy zestawów

PostNapisane: 24 sty 2014, o 08:15 
Użytkownik

L.h.michalak napisał(a):
Ja bym jeszcze dodał rzecz nie sprzętową a mianowicie dokumentacje ( datasheety) od procków czy zestawów

Do kupienia w empik i sieci TaniochaMarkt :)

a tak poważnie na prawdę warto zainwestować w ATB - kwotowo się zbliżasz ...

PostNapisane: 24 sty 2014, o 08:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Do wyswietlaczy LED jak wspolna anoda trzeba dodac tranzystor PNP jak wspolna katoda tranzystor NPN.
Rezonator 12 Mhz jest do USBASP, do ćwiczeń warto dać rezoznator przyjazny dla RS232 czyli 11,0592 mhz.
tu masz schemat zestawu atnel. zobacz jakie elementy są do wyswietlaczy LCD LED do czujnika temp itd.
http://atnel.pl/Upload/image/atb104/instrukcja/atb_104_sch.png
Jak wyzej koledzy piszą, jak kupisz taką drobnicę osobno to może wyjsc drozej niż zestaw już zmontowany.
Usiać przed allegro i dodawaj wszystko co chialbyś kupić do koszyka, zobaczysz cene koszyka.
W książce ćwiczenia są na zestawie Atnel a w nim siedzi Atmega32.
W zestawie Atnel już masz programator (FT232) i licencje na mkAVRcalculator i przetworniczke do zasilania.
Na poczatek zawsze można kupić plytke stykową, ona posluży nawet wspołpracując z innym zestawem czy arduino.

PostNapisane: 24 sty 2014, o 13:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kup sobie zestaw ATB - to zaczniesz programować a nie zaraz rzucisz wszystkim w kąt, i włosy sobie z głowy powyrywasz. Kupisz płytkę stykową, drobnicy i zaraz napiszesz temat że coś ci nie działa, że procek się nie da zaprogramować, że coś tam jeszcze. I w taki o to sposób znów się zniechęcisz.

Zestaw ATB jest naprawdę świetny i warty swojej ceny. Ładujesz program z płyty DVD i od strzała wszystko działa aż miło. Teraz program sobie modyfikujesz i się uczysz. I tak każdej lekcji po kolei.

A na stykówce -- bleee - to już jak będziesz bardziej zaawansowany i będziesz już wiedział co i jak to sobie na szybko coś na pewno podłączysz.

A jak mi nie wierzysz to przejrzyj sobie kilka tematów z forum. Dużo kolegów ci powie że to był błąd że od razu nie kupili zestawu ATB tylko się nie potrzeebnie męczyli i tracili czas na szukanie głupich błędów z połączeniami.

Teraz tak jak Mirek powiedział - podlicz sobie ile cię wyjdzie drobnica, programator, procesor itp + koszty przesyłki. Późniejs strata czasu na łączenia, badanie miernikiem co nie działa, nie styka (bo taki urok stykówek).

Mając zestaw ATB odrazu zaczynasz programowanie bez nerwów.

Wiem to ze swojej autopsji.

PostNapisane: 24 sty 2014, o 14:05 
Użytkownik

W sumie ja zacząłem interesować się mikrokontrolerami zanim wpadłem na tą stronę i zacząłem kompletować prędzej elementy, ale faktycznie jak zaczniesz zbierać pojedyncze elementy i robić swoje płytki z modułami to wyjdzie Cie to sporo drożej niż ATB.

PostNapisane: 24 sty 2014, o 15:04 

Dobra, nie namawiajcie tak nachalnie na zakup ATB. Niech kupi co chce, ma przecież swój rozum i wie jaki ma budżet. ;-)

PostNapisane: 24 sty 2014, o 17:58 
Użytkownik

No w sumie ATB sam mam i sobie chwalę Tobie również polecam, ale osobiście zaczynałem od robienia swojej własnej płytki szkoleniowej może nie doskonałej i ubogiej w porównaniu do ATB ale myślę na pewno lepszej niż płytka stykowa, a przy okazji można się nauczyć sporo o elektronice, kondensatorach, stabilizatorach, przetwornicach itd. jak również samym rysowaniu schematu i projektowaniu PCB co jest nieodzownie związane z mikrokontrolerami no bo prędzej czy później i tak zajdzie potrzeba zrobienia urządzenia. Dodatkowo płytka stykowa i tak się przyda np. do Diod LED czy wyświetlaczy. Poniżej załączam zdjęcia może Cię zainspiruje.

ObrazekObrazek

P.S.
wzór ścieżek itd. jest ciut zły, pokazuje raczej idee tzn. nie że nie chodzą, niedziałają czy coś ale teraz bym je zaprojektował już inaczej no ale te płytki powstały dobry czas temu gdzie o forum czy kursie Eagla nawet mi się nie śniło ;)

PostNapisane: 26 sty 2014, o 13:21 
Użytkownik

Zależy co chcesz zrobić. Możesz sobie skompletować sam wszelkie dostępne elementy, może nie na raz, może sukcesywnie. Jednak także polecam podejście kolegi Intre. Na pewno od początku nie będziesz działał nie wiadomo co na mikroklockach, dlatego też możesz sam sobie zrobić minipłytkę testową jak na zdjęciach powyżej. Myślę, że też będzie to mega doświadczenie, bo nie tylko zaczniesz przygodę z programowaniem, ale również "dotkniesz prądu". Zawsze możesz zapytać o wszystko, czy schemat czy płytkę, czy cokolwiek na forum, więc wsparcie masz.
Zestaw ATB to świetne narzędzie, nie powiem warto rozważyć jego zakup i sam składam fundusze. Jednak jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma (mój nauczyciel muzyki mawiał, to się kradnie co popadnie, jednak propagujmy przestrzeganie prawa :P )

PostNapisane: 27 sty 2014, o 21:59 
Użytkownik

Jeśli mam być szczery to powiem, że na początku myślałem nad zestawem uruchomieniowym, ale na pewnym znanym forum, bardziej polecają na początek płytki stykowe. Po przyczytaniu waszych postów, chyba się jedna zdecyduję na zestaw uruchomieniowy ATB firmy Atnel. Na prawdę podoba mi się to że można w nim też zmieniać procesory. Po przerobieniu tematów, z książki niebieskiej na pewno chciałbym się wziąć za tworzenie własnych urządzeń. Czy takie własne rowiązania lepiej testować na płytce testowej czy na zestawie uruchomiowym? Czy za pomocą zestawu ATB uda mi się stworzyć, przetesować coś w rodzaju sterownika kotła C.O?. Druga sprawa czy będę mógł do zestawu ATB podłączać inne czujniki(wilgotnośći, ultradźwiękowe, natężenia światła)? Tak jak mówiłem jestem bardzo początkujący w tym temacie, i moje pytania dla niektórych mogą się okazać bardzo trywialne.

PostNapisane: 27 sty 2014, o 22:07 
Użytkownik

Oczywiście, że będziesz mógł podłączać.
Zobacz zresztą co jest w ofercie firmy atnel. Przecież te inne moduły to takie zewnętrzne "rzeczy" które sobie
podłączasz do ATB.
A poszukaj na forum i zobacz co Sun podłącza do ATB!!!
Możesz podłączyć cokolwiek co tylko dopasujesz napięciowo i wystarczy Ci pinów ;-)
A jak pinów zabraknie to zastosujesz ekspandery.
Wtedy może Ci się też przydać stykówka.
Sterownik do kotła CO na pewno uda Ci się zrobić :-)

PostNapisane: 30 sty 2014, o 14:42 
Użytkownik

Tak jak już pisałem chcę zakupić zestaw ATB. Na książce się nie zawiodłem, mamnadzieję, że na zestawie się też nie zawiodę.
Mam tylko jędną wątpiwość. Na stronie sklepu jest napisane "Kabel USB, zasilacz zewnętrzny oraz przewody połączeniowe trzeba skompletować we własnym zakresie."
Jaki ma to być kabel? Z jednej strony zwykłe USB typu A, a z drugiej?
Zasilacz jaki? jakie powinien mieć napięce znamionowe, i jaki prąd dawać?
Kabelki połączeniowe, to takie zwykłe jak do płyty głównej?
Czy coś jeszcze będę musiał dokupić aby zacząć ćwiczenia z książką?

PostNapisane: 30 sty 2014, o 16:54 
Użytkownik

Nie posiadam zestawu ATB ale co nieco mogę podpowiedzieć

AD 1. Kabel USB to o ile się nie mylę taki do drukarki A/B
AD 2. Zasilacz jakiś stabilizowany 9V do 12V o wydajności np. 1A (w ATNEL masz taki zasilacz za 14zł z haczykiem)
zasilacz nie jest niezbędny aby korzystać z zestawu możesz zasilać z portu USB kompa ale pomocny
jeśli potrzebujesz więcej mocy :)
AD 3. Kabelki połączeniowe żeńskie takie co zakładasz na gold piny
AD 4. Na początek to chyba wszystko co Ci będzie potrzebne

PostNapisane: 30 sty 2014, o 17:17 
Użytkownik

Co do kabli połączeniowych, to ja ostatnio sprawiłem sobie taką taśmę:
Obrazek
Na ebay za niecałe 2$ i mamy 40 kolorowych zworek.
Choć być może te przewody są trochę sztywniejsze niż te kupowane luzem (nie mam porównania).

PostNapisane: 30 sty 2014, o 18:11 
Użytkownik

Ad1. Taki właśnie posiadam.
Ad2. Może być zasilacz od routera TP-Link 9V 850mA?
TYlko będę musiał kupić kabelki połączeniowe.
I jeszcze jedno pytanie, żeby zaprogramować mikrokontroler, będzie mi chyba potrzebna taka przejśćiówka, kabel programatora
http://sklep.atnel.pl/pl/p/Kabel-programatora/29 ? Ale to bedę mógł raczej zrealizować za pomocą kabelków.

PostNapisane: 30 sty 2014, o 18:20 

mat3usz napisał(a):
I jeszcze jedno pytanie, żeby zaprogramować mikrokontroler, będzie mi chyba potrzebna taka przejśćiówka, kabel programatora
http://sklep.atnel.pl/pl/p/Kabel-programatora/29 ? Ale to bedę mógł raczej zrealizować za pomocą kabelków.

No to jest niezbędne.

Można kupić, można zrobić samemu. Choćby ze starych taśm HDD IDE 40.

PostNapisane: 2 lut 2014, o 13:08 
Użytkownik

Widziałem, że Pan Mirosław na swoim blogu poleca zestaw uruchomieniowy And tech EVB. Można takie na allegro wylicytować, za około 150zł? Chyba się opłaca? Jak wypada on w porównaniu z Atnelowskim zestawem? Jest dużo gorszy? Na pierwszy rzut oka widzę, że brakuje w nim układu L293D, a tak po za nim to bardzo podobny zestaw? Czy warto go licytować?

PostNapisane: 6 lut 2014, o 00:46 
Nowy

Jedno jest pewne Atnel ma największy support na świecie każdy z użytkowników jest wsparciem można to zobaczyć np w takich wątkach gdzie wszyscy jakoś pomagają na miarę swoich możliwości.

PostNapisane: 6 lut 2014, o 04:53 
Użytkownik

A ja ze swojej strony polecam ATB, ale...

Zaczynalem od stykowki i attiny 2313. Na tym uruchomilem pierwszy zegarek LED mux na assemblerze. Kupa kabelkow, wiele nie laczylo, ale przekonalem sie czego chce. Pozniej zdobylem zestaw uruchomieniowy z 2313 i na nim testowalem lcd oraz LED mux w C oraz bascom. Stykowka towarzyszy mi do teraz, wiec jak narazie kasy nie masz to polecam stykowke. Fakt, trzeba sie pomeczyc czasem i wlosow wyrwac zeby cos zrobic, ale wtedy sam podejmiesz decyzje czy kupic jakies wieksze evb, np ATB. Ja dopiero po 2 latach stwierdzilem, ze to jest to czego chce. Nie kupilbym, gdybym wczesniej nie bawil sie na stykowce. Predzej czy pozniej i tak kupisz ATB, ale mysle ze warto na poczatek stykowka sie pomeczyc, wowczas moze sam zrozumiesz o czym mowie:)

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 6 lut 2014, o 12:04 
Użytkownik

Ja ze swojej strony jeszcze mogę polecić używanie płytek uniwersalnych
(tych do lutowania) plus podstawki pod scalaki ,jest to
moim zdaniem pewniejsze niż stykówka (trzeba się trochę bardziej napracować)
nie problemów z przypadkowym rozłączeniem kabelka itp.
Na nich zaczynałem i mile wspominam ten okres (tylko człowiek miał mniej latek :D)

Zestaw uruchomieniowy to jest "inna inkszość" to takie ferrari dla projektanta
i na pewno wart polecenia ale jak człowiek nie wie na początku
czy to jego hobby go wciągnie i do póki nie podejmie
decyzji że tym chce się zajmować to trudno podjąć tak trudną decyzję
tym bardziej ,że na początku wszystkiego brakuje w warsztacie :)

Strefa czasowa: UTC + 1