witam i dziękuję za odpowiedz.
cały układ mam podłączony na płytce stykowej. co do mas to są poprowadzone tak jak można to zrobić na płytce stykowej czyli masa analogowa po jednej stronie i cyfrowa po drugiej. połączone ze sobą gdzieś na przeciwległym końcu płytki.
dioda niestety jest podpięta pod port C więc pewnie kolega miał rację że dobrze było by to gdzieś indziej przepiąć. co do mas to odbiornik IR jest podpięty pod masę po stronie analogowej a dioda po stronie cyfrowej. filtracja zasilania zgodnie z dobrymi praktykami. 10uF elektrolit + 100nf ceramik na wejściu zasilania + 2x100nf po każdej ze stron procka przy nóżkach Vcc i Avcc. + kondensator przy Aref do masy cyfrowej i dławik 10mH przy Avcc.
Co do usypiania procka to wydaje mi się że jest parę przeciwności.
1) Jak to wygląda w wypadku sterowania LCD. czy podczas uśpienia ekran gaśnie? Mam poprowadzone z procka zasilanie podświetlenia wyświetlacza abym mógł go wygaszać jak jest dłużej nie używany. czy to spowoduje miganie przy uśpieniu?
2) jest też problem w samej funkcji pomiaru z ADC. konkretnie chodzi o tą pętlę
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
w moim przypadku powoduje calkowite zawieszenie wszystkiego. ekran LCD przestaje działać, dioda IR przestaje nadawać.wygląda że procek się wiesza. ponieważ zastąpiłem to zwykłym _delay_ms(1); to dalej nie drążyłem tematu dlaczego tak jest. jak zatem to będzie wyglądać przy uśpieniu procka?
tu zamieszczam boja minibibliotekę od pomiaru ADC jeżeli ktoś chciałby rzucić okiem.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
3) czy mogę "uśpić" tylko cały rejestr C na przykład?