Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 05:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lut 2014, o 10:14 
Nowy

Witam

Zamierzam zacząć swoją przygodę z programowaniem mikrokontrolerów i szukam taniego sposobu na wystartowanie.
Na razie jestem na etapie zgłębiania poradników viedo na youtube i z każdym obejrzanym odcinkiem jestem coraz bardziej "napalony" :)
Niestety nie dysponuje taka gotówka aby od razu kupić gotowy zestaw startowy :(

Znalazłem na allegro coś takiego:

http://allegro.pl/plytka-evb-atmega32-b ... 74120.html

i pomyślałem sobie że można go stopniowo, w miarę potrzeb rozbudowywać o potrzebne rzeczy.

Co wy na to? Proszę o opinie.

Pozdrawiam
Krzysiek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2014, o 10:18 

Wszystko jest dobre żeby zacząć - trzeba tylko zacząć :) i mieć dużo chęci.

PostNapisane: 3 lut 2014, o 10:20 
Użytkownik

Czy nie lepiej poczekać na wersje ATB 1.04 w wersji GLS popularny "GOLAS" który też będziesz mógł sobie stopniowo rozwijać a już na starcie będziesz miał wlutowany USB, FT232 czy już będzie można go podpiąć do kompa i system go wykryje.

Na forum znajdziesz porady ze schematami co i gdzie lutować. Według mnie to najlepsza opcja.

PostNapisane: 3 lut 2014, o 10:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wilu88 napisał(a):
Czy nie lepiej poczekać na wersje ATB 1.04 w wersji GLS popularny "GOLAS" który też będziesz mógł sobie stopniowo rozwijać a już na starcie będziesz miał wlutowany USB, FT232 czy już będzie można go podpiąć do kompa i system go wykryje.

Na forum znajdziesz porady ze schematami co i gdzie lutować. Według mnie to najlepsza opcja.

czy napewno ? atb duzo smd nie ktore rzeczy trudno kupic czytając wątek go "golasie"

PostNapisane: 3 lut 2014, o 10:28 
Użytkownik

Jeśli chodzi o dostępność elementów to popularny serwis aukcyjny i jest wszystko ja tak złożyłem swoje całe ATB. SMD to hmm.. sam na początku byłem przerażony ale to była chyba najlepsza forma nauki lutować taką płytę. Dlatego sam chętnie zakupię drugi raz ATB GLS dla samej satysfakcji zlutowania wszystkiego.

Poza tym na pewno jak jakiegoś elementu będzie CI brakować to koledzy z forum pomogą i wyślą, sam tego doświadczyłem :)

Jeśli jednak Cie przeraża SMD no to zestaw który podałeś może być na początek.

PostNapisane: 3 lut 2014, o 10:31 
Nowy

Tak, tylko cena "golasa" z tego co wyczytałem będzie w granicach 60 -80 zł, a do tego jestem świeżym forumowiczem i mogę się nie załapać na płytkę :)

PostNapisane: 3 lut 2014, o 10:35 

adminpg napisał(a):
Tak, tylko cena "golasa" z tego co wyczytałem będzie w granicach 60 -80 zł, a do tego jestem świeżym forumowiczem i mogę się nie załapać na płytkę :)

Tak cena będzie trzy razy taka jak tej z allegro ale tez i potencjalne możliwości ATB są kilkukrotnie większe. A z tym załapaniem, to spokojnie z pewnością się załapiesz, bo chyba koniecznie na różowym kolorze ci nie zależy ;).

PostNapisane: 3 lut 2014, o 10:36 
Nowy

Nie, kolor nie ma znaczenia, ważne zacząć działać :)

PostNapisane: 3 lut 2014, o 10:39 
Użytkownik

Jak dla mnie to najlepsza forma by zacząć działać i sporo się nauczyć o elementach, konstrukcji takich płytek. Jak boisz sie lutowania SMD to Mirek nakręcił fajny filmik kiedyś: https://www.youtube.com/watch?v=sw04bDYbULs

PostNapisane: 3 lut 2014, o 11:01 
Nowy

Lutowania się nie boję, lubię :) Dziękuje za informacje i czekam z niecierpliwością na pojawienie się "Golasów" w sklepie :)

PostNapisane: 3 lut 2014, o 13:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

moze i sam sie skusze na golasa

PostNapisane: 3 lut 2014, o 18:45 
Użytkownik

Wilu88 napisał(a):
Czy nie lepiej poczekać na wersje ATB 1.04 w wersji GLS popularny "GOLAS"

Od kiedy będzie można go kupić?

PostNapisane: 3 lut 2014, o 18:51 
Użytkownik

Przeczytaj temat w ogłoszeniach topic5776.html masz wszystko napisane

PostNapisane: 3 lut 2014, o 19:33 
Nowy

Witam wszystkich

Jest to mój pierwszy post na tym forum(czas najwyższy :oops: ).
Moim skromnym zdzniem warto troszkę poczekać na "golasa" i zaczynać od dobrych fundamentów w sferze sprzętowej. Dodatkowo jak wiadomo płytka ATB ma dużo dodatków, które mogą w bardzo prosty sposób zwiększyć jej funcjonalność. Do tej pory "bawiłem się" na płytce startowj AVT2500 ale szybko okazało się, że wiele na niej nie można poszaleć :D .

PostNapisane: 4 lut 2014, o 15:08 
Moderator

PKoz napisał(a):
Co takiego ma "golas", co przekonałoby mnie bym się miał na niego "przesiąść"?

Zestaw ATB ma bardzo bogate wyposażenie najpotrzebniejszych peryferiów, dzięki czemu pozwala na szybkie i wygodne prototypowanie wielu różnych własnych projektów, bez konieczności lutowania czy bawienia się stykówkami. Poza tym posiada WBUDOWANY programator sprzętowy co jest mega wygodne i tak na prawdę obniża cenę zestawu, bo nie trzeba kupować zewnętrznego. Zestaw jest solidnie przemyślany, sprawdzony pod względem konstrukcyjnym, posiada certyfikat CE.

co za tym idzie przysłowiowy "GOLAS" ;) umożliwia wszystkim budowę we własnym zakresie takiego wzorcowego zestawu, we własnym tempie, w dowolnym czasie, często z możliwością rozłożenia tego na raty. Co więcej, GOLAS to również dodatkowo pełna licencja na MkAvrCalculator a więc od razu pełną i wygodną obsługę wbudowanego programatora. Można powiedzieć wręcz

że GOLAS to od razu GOTOWY pełny programator sprzętowy coś na wzór tego z ATB-USB-RS232 , to już gotowa pełna przejściówka USB-RS232 więc jak dodać do tego program MkAvrCalculator - to już jest na prawdę sporo - szczególnie biorąc możliwość fajnej rozbudowy do pożądanych rozmiarów wg własnego uznania.

Zestawy ATB zaczęły wytyczać na rynku w Polsce (jakby nie patrzeć) nowy standard nie tylko jakości ale również troski o klienta i zadbanie lepiej również o interesy klienta a nie tylko sprzedawcy. Wystarczy zobaczyć jak konkurencyjne firmy zaczęły ścigać tę jakość i wprowadzają NAGLE po wielu latach wcześniejszej stagnacji w rozwoju swoich zestawów, np przetwornice w zasilaniu zamiast kocich stabilizatorów liniowych

to nasze zestawy wpłynęły na to że inne firmy zaczęły robić podstawki pod kwarce do procka ;)

to nasze zestawy wpłynęły na to że inne firmy zaczęły przynajmniej wyprowadzać wszystkie sygnały ze scalaka FT232R na zewnątrz chociaż do dzisiaj nie potrafią jeszcze zapewnić wsparcia programowego do wykorzystania jego pełnych możliwości tak jak w ATB.

być może za jakiś czas, klienci konkurencyjnych firm będą mogli liczyć również na lepsze wsparcie techniczne, które w obecnym i wcześniejszym czasie jest w absolutnie opłakanym stanie ... ale ..

ale ... to dobrze że zestawy ATB i nasza firma wytycza nowe trendy i zachowania producentów w tym zakresie. Ważne jest również dobro klienta bo dzięki temu więcej młodych ludzi będzie się garnąć do elektroniki - a to jest jeden z GŁÓWNYCH CELÓW jaki przyświeca działalności firmy Atnel ...

może te argumenty przekonają ? ;)

PostNapisane: 4 lut 2014, o 15:29 
Użytkownik

Mój golas osobisty jest jeszcze bardziej rozbudowany
dodałem szereg dodatków i usprawnień , związanych z moimi odrębnymi potrzebami
które sa nieco inne od typowego użytkownika , ale chodzi tylko o możliwości rozbudowy
samego zestawu który w chwili obecnej prezentuje się tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Popatrzcie ile daje możliwości , pomijając że uzywam jej z ARM-ami , PICami , MSP430, Xmosem i wieloma innymi,
to naprawdę świetna platforma. Ale wybór należy do was możecie wybrać wiecznie zawodną stykówkę , albo coś z czego będziecie
korzystać ...

PostNapisane: 4 lut 2014, o 15:31 
Użytkownik

Jak zaczynasz z mikrokontrolerami to najwygodniej wziąć Libre- tani sposób bo tylko 300zł a masz gotową platformę startową do AVR i Arduino. Golas jako pierwszy zestaw uruchomieniowy to ryzyko, że winna źle działającego układu spadnie na program a nie np. zimny lut czy odwrotnie wlutowany element. Sam chciałem tanio zacząć kupując dwie ATmegi8 ,kwarce,diody,rezystory,stykówkę, usbasp za 20zł itd. ale to nie to. Kolejny miesiąc zastanawiałem się nad ATB i jego sensem. Teraz jestem jego szczęśliwym posiadaczem, kabelek usb, komputer i do dzieła! :D

PostNapisane: 4 lut 2014, o 15:58 
Moderator

Sun - przerobiłeś ATB ... na najnowszy model czołgu Leopard ;) taka wersja ala kosmiczna - SUPER się na to patrzy.

PostNapisane: 4 lut 2014, o 16:35 
Nowy

Argumentacja Mirka jest klarowna i bardzo konkretna. Myślę, że dzięki nim wiele osób rozpatrujących zmianę platformy startowej nie będzie miało już żadnych wątpliwości

PostNapisane: 4 lut 2014, o 20:13 
Użytkownik

Witam wszystkich.
Już wykopałem dołki startowe i czekam na sygnał dany przez Mirka, i tylko boje się o spóźniony start. :( . Ale mam nadzieje że szczęśliwie dobiegnę do celu :)

PostNapisane: 4 lut 2014, o 20:14 
Użytkownik

Tak przy okazji, Mirku, planujesz ewentualnie w kolejnych wersjach ATB zmniejszyć wyświetlacz cyfrowy jak to widać u Suna? Wtedy zawsze można by wcisnąć coś jeszcze na ATB ;)

PostNapisane: 4 lut 2014, o 20:36 
Użytkownik

Nie nie nie .... bo mój wyświetlacz przestanie być wyjątkowy :)

PostNapisane: 4 lut 2014, o 20:52 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Co więcej, GOLAS to również dodatkowo pełna licencja na MkAvrCalculator

Jakos nie dotarlo to do mnie wczesniej. Jestem pod wrazeniem.

PostNapisane: 4 lut 2014, o 21:03 
Moderator

sosnus napisał(a):
Tak przy okazji, Mirku, planujesz ewentualnie w kolejnych wersjach ATB zmniejszyć wyświetlacz cyfrowy jak to widać u Suna? Wtedy zawsze można by wcisnąć coś jeszcze na ATB ;)

niestety wyświetlacze pozostaną te same - ja raczej mam potrzebę żeby cyferki były większe i widoczne np z większej odległości ... i wiem też że sporej części ludzi to się podoba - choć pewnie nie wszystkim .... z czego sobie zdaję sprawę

zatem Sun nadal będzie miał NIETYPOWY i oryginalny ATB ;)

ale zawsze można sobie przecież wymienić taki wyświetlacz na mniejszy - albo jak ktoś się uprze to może zamówić usunięcie chirurgiczne takiego wyświetlacza przed zakupem zestawu i przyjdzie w woreczku ;) jako narząd do transplantacji :lol:

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

charsz napisał(a):
Jakos nie dotarlo to do mnie wczesniej.

No jak wsparcie - to wsparcie dla ATB ;)

PostNapisane: 6 lut 2014, o 00:33 
Nowy

Ja zaczynałem ze stykówką w ręku bo myślałem że tak się więcej nauczę i to po części prawda bo można zobaczyć wpływ jakiegoś elementu na działanie programu.Tu sobie podłączysz co się stanie a co gdzie indziej.Tworzenie czegoś od podstaw.
Tylko że ja miałem tyle pomysłów wykorzystanie wyświetlacza,odczyt temperatury itp trzeba to wszystko po kolei składać a ja jestem zbyt niecierpliwy i wole mieć to wszystko pod ręką i tylko programować a na zlutowanie tego wszystkiego przyjdzie czas.
Na początku nie doceniałem ATB ale naprawdę mnóstwo modułów mamy do dyspozycji i ogranicza nas tylko nasza fantazja.
Na razie nie mam ATB ale jestem prawie zdecydowany na golasa albo odżałuję i zakupie zlutowany a co raz się żyje :lol: .

PostNapisane: 6 lut 2014, o 14:19 
Użytkownik

Jak się nie załapie na GOLASA to takie rozwiązanie wezmę pd uwagę. Już kędyś przyglądałem się tej płytce, i myślę że to leprze rozwiązanie niż płytka stykowa.

Strefa czasowa: UTC + 1