Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 sty 2025, o 23:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sty 2014, o 15:30 
Nowy

Mam taki projekt.
Chodzi o przeniesienie kąta obrotu silnika o zadany kąt.
Nawet nie wiem jak to nazwać.

Chodzi o to, że na ramieniu jest silnik, który reguluje ostrością obiektywu. A przy ręku mam potencjometr wieloobrotowy. I jeśli poruszę tym potencjometrem o jakiś kąt, to silnik jednocześnie też obraca się o ten sam kąt (albo inny według jakiegoś współczynnika)

Tak jest teraz, tylko że mam to przerobić na silnik szczotkowy (teraz jest krokowy.)

Powiedzcie mi jak takie coś się nazywa żebym mógł coś o tym poszukać.
łatwiej takie coś zrobić na potencjometrze czy na na mikrokontrolerze?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sty 2014, o 15:39 
Użytkownik

Poczytaj jak działa np. serwo modelarskie.
W skrócie do przekładni serwa przyłączony jest potencjometr, który poprzez elektronikę tworzy ujemne sprzężenie zwrotne (pilnuje żeby silnik się za daleko nie przekręcił). A samo serwo sterujesz szerokością impulsu 1-2ms.

PostNapisane: 31 sty 2014, o 17:26 
Użytkownik

A jaki kąt obrotu cię interesuje bo serwo modelarskie ma zakres o 0 do 180 stopni.

Jeśli kąt obrotu miałby być większy to może dało by się wykorzystać elektronikę z serwa modelarskiego z tym wyjątkiem, że zastosowany w niej potencjometr wymienić na wieloobrotowy o takiej samej rezystancji.

PostNapisane: 31 sty 2014, o 19:11 
Użytkownik

Jeśli dokładność nie musi być idealna (chodzi o podziałki i tym podobne duperele, a tylko zwykłą regulacja potencjometrem) to stosunkowo prosto można to rozwiązać na zwykłym PWM i badaniu prędkości zmian na wejściu ADC. Czyli mierzysz w jednostce czasu różnicę między jednym pomiarem adc, a kolejnym i jeśli ta różnica jest duża to dajesz większe PWM, jeśli mała - analogicznie mniejsze wypełnienie PWM. Spokojnie w prosty sposób da się to zrealizować dla silnika DC. W moim sterowniku do kranu rozwiązałem to inaczej (mam w nim dodatkowe wejście impulsowe od którego zależy kąt obrotu silników głowicy - opis na mojej stronie) ale z oczywistych względów tego co tam wymyśliłem zdradzić nie mogę. Jak zwykle powtarzam, że wszystko można rozwiązać na co najmniej dwa sposoby i jeden z nich (ten prostszy w zasadzie) właśnie Ci podałem ;)

PostNapisane: 1 lut 2014, o 16:42 
Użytkownik

Oczywiście serwo było by tu najdokładniejsze do regulacji, tylko wypadało by wybrać nieco mocniejsze i dać większe koło napędowe, bo zakres 180 stopni to jednak nie wiele, a manetka na obiektywie potrafi się "kawałek" przekręcić ;)
Zawsze można użyć silnika DC, jak wspomniałem, tylko zamiast potencjometru wstawić enkoder i też się pięknie będzie sterować.

Strefa czasowa: UTC + 1