Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lis 2024, o 05:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2014, o 23:39 
Nowy

Niestety mój projekt [.... prosiłem żeby nie posługiwać się nazwami takich projektów na tym forum ... jeśli kolega nie zrozumie, i nadal będzie to robił to przykro mi ale się pożegnamy - mirekk36 (nowy temat, normalny projekt - proszę bardzo - nikt nikomu skrzydeł nie podcina ] się nie przyjął. Ludzie źle postrzegają wszystko co nazywane jest [.... zła nazwa ....] nawet jeśli to tylko atrapa, ale wpadłem na inny pomysł i mam nadzieje, że tym razem nikt mi skrzydeł nie podetnie i zrealizowanie go nie będzie dużym problemem, aczkolwiek nie mam bazy jak w przypadku atrapy [... koniec z tym ....] dlatego liczę na pomoc forumowiczów.

Urządzenie jakie sobie obmyśliłem nosiłoby nazwę "Król wzgórza", czy też bardziej lansiarsko bo po angielsku "King of the hill". Urządzenie powinno zawierać przynajmniej 2 wyświetlacze LED, 2 diody led (zieloną i czerwoną), głośnik/buzzer oraz 2 duże przyciski w takich samych kolorach . Urządzenie to swoim działaniem przypominało by zegar szachowy z paroma dodatkami.
Wyjaśnię pokrótce zasady rozgrywki z użyciem tego urządzenia. W grze biorą udział 2 drużyny, obie mają za zadanie dotrzeć do King of the hill i nacisnąć przycisk należący do jego drużyny. Załóżmy, że drużyna czerwona nacisnęła swój przycisk, zapaliła się czerwona dioda LED, czas zaczął upływać dla drużyny czerwonej. Po chwili drużyna zielona wyeliminowała osoby pilnujące urządzenie, tym samym wysyłając ich na respawn i udało im się wcisnąć zielony przycisk, tym samym zatrzymują minutnik drużyny czerwonej i aktywując odliczanie czasu dla swojej drużyny. Wygrywa drużyna, której szybciej skończy się czas.
Ogólnie fajnie byłoby gdyby urządzenie miało tak jak już wspomniałem parę dodatków (czyt. różne tryby). Na chwilę obecną przyszły mi do głowy dwa tryby, a mianowicie:
1. Odliczanie czasu od momentu, w którym został on zatrzymany, czyli jeśli był ustawiony na 20 minut i drużyna czerwona trzymała go przez 5 minut, po czym urządzenie zostało przejęte przez drużynę zieloną, to po ponownym odzyskaniu urządzenia przez drużynę czerwoną, odliczanie będzie kontynuowane od 15 minuty.
2. Minutnik wraca do pozycji startowej po każdej zmianie drużyny, czyli jeśli był ustawiony na 20 minut i drużyna czerwona utrzymuje go już przez 19 minut, po czym w ostatniej chwili drużyna zielona przejmuje urządzenie, to czas na minutniku każdorazowo wraca do pozycji startowej, tak więc kiedy czerwona drużyna po raz kolejny odzyska władzę nad urządzeniem, odliczanie zacznie się od nowa, czyli od 20 minuty.

Nie muszę być filozofem, a nawet powiem więcej, nie muszę w zasadzie wiedzieć niczego w dziedzinie elektroniki, żeby wiedzieć, że muszę zamontować buzzer, diody oraz wyświetlacze LED. Wiem również, że prawdopodobnie będzie potrzebny jakiś zegar, więc pytanie do forumowiczów, jaki to powinien być zegar, czy do stworzenia minutnika wystarczy DS1307 i jakie zasilanie zastosować? Wydaje mi się, że urządzenie zbyt wymagające nie jest i dla ogarniętej osoby rozpisanie elementów jakich trzeba do tego użyć to kwestia 5 minut, a drugie tyle potrzebował by na napisanie schematu, ale aż o tyle prosić Was nie będę, schematem zajmę się sam, a na chwilę obecną prosiłbym Was tylko o wykaz elementów, których będę do tego potrzebował.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 23:50 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Nie potrzebujesz nawet DS1307. Przecież ATmega może zająć sie odmierzaniem czasu, a ten pomiar nie musi być przecież super precyzyjny, bo to nie stoper.

Wystarczy orientacyjne odmierzanie czasu, więc żadne RTC ci nie potrzebne.

ATmega, wyświetlacze LED i przyciski. To minimum.

PostNapisane: 30 sty 2014, o 23:55 
Nowy

No tak się składa że mam jedną ATmege8 więc czemu by z niej nie skorzystać, muszę tylko ogarnąć jak tu ten schemat napisać, bo tak jak wspomniałem, nie mam bazy tak jak to miało miejsce w przypadku atrapy [.... koniec .... mirekk36].

PostNapisane: 30 sty 2014, o 23:59 

Daj tamten schemat, popatrzymy czy się nada ;-)

PostNapisane: 31 sty 2014, o 01:10 
Nowy

No z tego co patrzę na google to coś w ten deseń, z tym że musi to zawierać te przyciski. Zastanawiam się również nad sensem montowania 3 wyświetlaczy, wydaje mi się że wystarczą dwa. Jak by nie patrzeć na 2 wyświetlaczach też można ustawić grubo ponad godzinę, wystarczy go zrobić w zakresie od 0 do 99minuti już na spokojnie można ustawić rozgrywkę na półtorej godziny, aczkolwiek rozgrywki będą miały raczek po 30 min, także tym bardziej nie widzę sensu montowania trzeciego wyświetlacza, nie będzie on używany, a mimo to pobór prądu będzie większy. Obudowa jaką chciałem użyć to jakaś mocna, nie za duża plastikowa skrzyneczka. Taka dedykowana do tego typu rzeczy.

PostNapisane: 31 sty 2014, o 08:20 

Możesz "odrobinę" zaoszczędzić energii stosując wyświetlacze super bright, albo inne super jasne. Seria 21SRWA Kingbright, potrafi już dawać po gałach ;) od kilku mA.
Oraz kolor czerwony, najbardziej kontrastowy w lesie.

Sam robiłem podobny projekt 1.5 roku temu topic1556.html

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 31 sty 2014, o 09:02 
Użytkownik

SlayerASG napisał(a):
Ludzie źle postrzegają wszystko co nazywane jest...
no właśnie - ludzie, a roboty odpowiednich organów tym bardziej, dlatego
proponuję na wszelki wypadek (zablokowanie forum) zmienić to feralne słowo

PostNapisane: 31 sty 2014, o 09:15 

Napisz "symulator gwałtownego wydzielania dużych ilości energii w jednym miejscu"

Jak pracują tam same Agenty Tomki to nikt się nie połapie :lol:

PostNapisane: 2 lut 2014, o 23:26 
Nowy

hehe dobre :D Razasurmar, ten plik co wrzuciłeś to w jakim temacie był robiony? W Eagle nie widzi żadnego z plików zawartych w Twojej paczce.

PostNapisane: 3 lut 2014, o 00:33 

Ale to nie są pliki dla Eagle tylko projekt w C dla Eclipse a nawet plik Hex dla uC.

Strefa czasowa: UTC + 1