Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 04:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2014, o 00:24 
Użytkownik

Witam, nie bardzo się orientuje o co chodzi z tymi oznaczeniami, gdyby był jeden rodzaj było by wiele łatwiej :). Chodzi mi o to co znaczą te oznaczenia przykładowo dla atmega 8 znalazłem takie:
1) ATMEGA 8A-PU
2) ATMEGA 8L -8PU
3) ATMEGA 8A -16PU

Na czym polega różnica?

PostNapisane: 30 sty 2014, o 00:32 
Użytkownik

Nota katalogowa atmega8 w łapkę i czytamy :twisted: Podpowiedź: zobacz na stronę 314 ;)

A wersja Atmega8A to troszkę zmodyfikowana wersja ósemki

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/AVR523.pdf

PostNapisane: 30 sty 2014, o 08:13 

Cytuj:
2) ATMEGA 8L -8PU
3) ATMEGA 8A -16PU

Tak na szybko i prosto, wersje L są typu "lo-volt" czyli są przystosowane do pracy w szerszym zakresie napięć "od dołu" ale przez to mają niższy zegar maksymalny bo tylko 8Mhz. Tak w uproszczeniu i na szybko. Resztę znajdziesz w nocie.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 30 sty 2014, o 08:50 
Użytkownik

Podepnę się pod wątek, bo nurtuje mnie jedna sprawa.
Chodzi o ten zegar taktujący, czy np. dla ATMEGA 8L -8PU - nie mogę użyć kwarcu 16MHz? Jeśli mogę to z czym to się wiąże np. od strony technicznej lub programowej?

PostNapisane: 30 sty 2014, o 09:27 
Użytkownik

Użyć zawsze możesz. Tylko nie wiadomo czy procek wystartuje. To jest tak jak z przetaktowanie procesora w komputerze. Do pewnej częstotliwości będzie działał. Ale w końcu powie stop i nie ruszy. To samo z atmegą. Może pracować do jakiejś częstotliwości. Był kiedyś wątek o przetaktowywaniu atmegi.

Ostatnio edytowano 30 sty 2014, o 09:31 przez krzyychu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 sty 2014, o 09:27 
Użytkownik

atmega8A ma chyba bodajrze zasilanie od 2,7V do 5,5 wiec tez nie jest to taki maly zakres napięcia zasilania

Wysyłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 30 sty 2014, o 09:31 
Moderator

matw napisał(a):
Chodzi o ten zegar taktujący, czy np. dla ATMEGA 8L -8PU - nie mogę użyć kwarcu 16MHz? Jeśli mogę to z czym to się wiąże np. od strony technicznej lub programowej?

No zajrzyj do noty - zobaczysz że wersje L są przeznaczone do taktowania zdaje się max 8MHz i to jest dla ciebie wyznacznikiem czy można dać 16MHz do wersji L czy nie ?

w praktyce - możesz dać i 20MHz ale na własną odpowiedzialność bo producent nie gwarantuje ci prawidłowych warunków pracy - rozumiesz

za to na spokojnie można przetaktować zawsze troszkę procka i tak np do wersji L z powodzeniem i be żadnych obaw o problemy można dać np kwarca powiedzmy do 12MHz (bez zmrużenia oka) ;)

a więcej ? 16MHz ? 20MHz ... ja osobiście dawałem 16MHz nawet 20MHz a nawet do testów 24MHz i nadal ładnie mi działały chociaż nie obserwowałem zachowania się EEPROM'a.

jednak przy PRZETAKTOWYWANIU należy BEWZGLĘDNIE pamiętać ! o tym aby ustawić Fusebit CKOPT albo opcję RailToRail w nowszych prockach

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1