Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 sty 2025, o 23:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sty 2014, o 09:30 
Nowy

Witam wszystkich forumowiczów.

Zacznę od tego, że nie jestem elektronikiem z wykształcenia i zajmuję się tym dopiero od niedawna. Prosił bym o sprawdzenie poprawności schematu, ewentualne uwagi i poprawki. Jest to mój pierwszy schemat w życiu i domyślam się, że wzorowy to on nie jest dlatego też przyjmę, wszelkiego rodzaju krytykę z godnością :D :D

Trochę o układzie, będzie to sterownik pompki obiegowej Gruntowego wymiennika ciepa, 2 takie układy zmontowane z kabelków, płytki uniwersalnej i cynowych ścieżek już działają. I tak trochę z pamięci schemat robiłem aby dać płytki do firmy.

Obrazek

Teraz śpieszę się do pracy ale wieczorkiem postaram się o szerszy opis Projektu :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2014, o 09:35 
Użytkownik

Ja bym dodał tranzystor do wysterowania tego przekaźnika i nie wiem czy nie za niskie napięcie masz na wejściu do stabilizatora 6V to za mało.

PostNapisane: 28 sty 2014, o 09:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Przekaźnik należało by sterować przez tranzystor nie bezpośrednio z pinu mikrokontrolera. Dodatkowo wpić równolegle z przekaźnikiem diodę led, może się przydać bo będzie sygnalizować załączanie przekaźnika. I nie wiem czy nie będzie problemu jak zasilanie przekaźnika i mikrokontrolera jest wspólne, tu może warto zastosować przekaźnik na napięcie takie jakie wystepuje przed stabilizatorem i zasilaic przekaźnik z przed stabilizatora. Kluczowe może też być zaprojektowanie samej PCB bo 230 V na PCB może powodować resety mikrokontrolera.

PostNapisane: 28 sty 2014, o 09:52 
Użytkownik

Witam
Według mnie to masz za niskie napięcie wychodzące z mostka powinno się zawierać w przedziale od 9V-15V wtedy układ będzie stabilizował 5V no i po mostku daj większy elektrolit powiedzmy 470mf

PostNapisane: 28 sty 2014, o 10:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

7805 musi mieć więcej niż 2 V na wejściu. Jeśli transformator jest na 6V po dołączeniu kondensatora napięcie wyniesie 8,5 V (napięcie stałe jest większe o pierwiastek z 2 od napięcia przemiennego), i dla 7805 będzie dobre. Jednak lepszym rozwiązaniem było by uzyskać 12 V i je wykorzystać do zasilania przekaźnika na 12 V a przez 7805 zasilić jedynie mikrokontroler.

PostNapisane: 28 sty 2014, o 13:39 
Użytkownik

klimak napisał(a):
* jak już koledzy zwracali uwagę upewnij się czy przekaźnik nie przeciąży wyjścia - dla pewności można by wykorzystać nie jeden pin a cały port, lub zastosować tranzystor* może warto zamiast przekaźnika zastosować optotriak (np. MOC3021)

Nie, nie, cały port to już zamieszanie. Jeden mały tranzystor (oczywiście z rezystorem na bazie i diodą w obwodzie przekaźnika) załatwia sprawę obciążenia i bezpieczeństwa portów uC.
Swoją drogą ostatnio na forum zasilanie przekaźnika prosto z pinu jest wprost nagminne u początkujących. Nie rozumiem takiej sytuacji.... przecież tranzystor kosztuje grosze(!), a bezpieczeństwo gwarantowane.

Jeśli będzie potrzeba to będę ten schemat do znudzenia publikował aby się utrwalił. W większości przypadków dla przekaźnika o prądzie cewki do około 80-100mA (przeważnie jest dużo mniej) i napięciu 5-24V spokojnie wystarczą te wartości elementów, które podałem na schemacie.

Obrazek

Natomiast jako typowe zastępstwo przekaźnika raczej obstawiał bym serię MOC304x + triak, który ma w strukturze detekcję przejścia przez zero.

PostNapisane: 28 sty 2014, o 19:36 
Nowy

Dziękuję za wszelkie rady i wskazówki, za nim przystąpię do poprawek to chyba muszę z wami podyskutować.

Otóż sam prototyp powstał na bazie Arduino i kilku dodatków, nie uczyłem się nigdy wcześniej nic o elektronice i wydawało mi się słusznym zacząć zabawę z tą płytką. W między czasie w firmie w której pracuję znalazło się zapotrzebowanie na opracowanie sterownika do pompy obiegowej Gruntowego wymiennika ciepła sterowanej dwoma czujnikami temperatury. Najwięcej problemów jak się możecie pewnie domyślić sprawiło mi filtrowanie zasilania, ale po głębszym zagłębieniu się w blog Gospodarza udało mi się osiągnąć pewien sukces. I Tamten sterownik działa już około 2 miesiące choć już wiem że muszę go wymienić na właściwy jak będzie gotowy.

Początkowo chciałem zastosować oddzielne zasilanie 5V (jakaś ładowarka telefonu) ale wydało i się to mało profesjonalne aby do jednej obudowy doprowadzać 5V i 230V i dlatego też zastosowałem trafo itp. a wszystko mieści mi się w standardowej obudowie do elektroniki Z16.

Oczywiście produkcja ma mieć charakter seryjny i to ma być wersja podstawowa sterownika, wersja rozszerzona ma mieć jeszcze wyświetlacz i prosta klawiaturę, a najbogatsza obsługę przez internet, generowanie wykresów itp.(może ktoś by się podjął produkcji?? :) )

Cytuj:
jeśli ma być to seria (np. kilka) urządzeń, to może warto wprowadzić radykalne zmiany?

chętnie posłucham bo sam się jeszcze mało znam a warto kogoś czasem posłuchać :)

PostNapisane: 28 sty 2014, o 21:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Może za wzór wziąć gotowe urządzenie jakie jest w sprzedaży np. AVT-5421 (Atmega8, zasilanie z 230V z podtrzymaniem bateryjnym, sterujący 4 przekaźnikami).
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT5421.pdf
Jak widzisz są to 2 płytki jedna z zasilaniem a druga z mikrokontrolerem. czyli na płytce z mikrokontrolerem nie ma napięcia sieci i zakłócających przekaźników.
Warto też pomyśleć o innym mikrokontrolerze np. atmega88 bo jak w nim zabraknie pamięci przy powiększaniu wsadu to wystarczy wymienić na atmege168 lub atmega328.

PostNapisane: 28 sty 2014, o 23:30 
Nowy

Blisko, pompa nie jest zanurzeniowa tylko siedzi sobie w skrzynce obok sterownika( taka pompa jak do obiegu ciepłej wody w mieszkaniach) pompa sterowana różnicą temperatur dokładnie jak mówisz, tylko co do awarii to jedyną możliwością jest spalenie się pompy co jest niezwykle rzadką awarią, lub zastanie się wirnika pompy spowodowane bardzo długim okresem przestoju( A tu chciałbym programowo raz na dobę włączyć pompkę na 30s ale to jest jeszcze w powijakach) na schemacie fakt brakuje diody sygnalizującej stan przekaźnika.

2 płytki to się wiąże z większa obudową, ale przemyśle to...

Sory Panowie mój tok myślowy zaburzony jest przez zmęczenie odezwę się jutro.

Dołożyłem jeszcze diodę sygnalizującą pracę pompy i przycisk do ręcznego włączenia pompy i tanzystor ale nie wiem czy tak jest poprawnie :)

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1