Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 23:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sty 2014, o 14:26 
Nowy

Witam drogich forumowiczów i zwracam się z takima małym pytaniem. Ostatnio trafiło mi się kilka płytek która miały dość sporą ilosć układów LVC541A więc postanowiłem je odzyskać (jakieś 60 sztuk)
Po przejrzeniu dokumentacji okazuje się, że są to bufory oktalne (CTAL BUFFERS/DRIVERS
WITH 3-STATE OUTPUTS) i teraz jeżeli chciałbym wykorzystać je jako bufory typu LVC125 czy wystarczy aby podciągnąć nóżki opisane w nocie jako OE1 i OE2 do masy?
Oraz moje drugie pytanko: czy któryś z kolegów mógłby podać linka do stronki gdzie będą wytłumaczone zasady działania różnych buforów (quad, octal, hex) zajmuję się elektroniką od dość krótkiego czasu i nie miałem do tej pory styczności z tymi elementami, pierwszy raz się z tym zetknąłem na blogu Pana Mirka dotyczącego budowy UsbAsp

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 14:59 
Użytkownik

Tak. Na stronie 2 w nocie pdf masz podany schemat jak działa ten układ. To jest prawie to samo co 74lvc125 tylko ze posiada 2 wybory OE1 i OE2 które włączają wszystkie sygnały a nie osobno jak w lvc125. Po prostu zepnij te oba piny razem i uzyskasz jeden pin OE podobnie jak w lvc125. więc będziesz mógł tak ich używać. Trochę przypomina 74lvc245

PostNapisane: 18 sty 2014, o 15:35 
Nowy

No to również napisałem więc to już wiem :) Chodziło mi bardziej o różnice praktycZne typu "musisz uważać na dobór prędkości bo powiedzmy przy xxx kHz taki bufor lubi się zawiesić" itp... oraz czy któryś z kolegów mógł podać stronke gdzie opisane są elementy takie jak bufory od strony teoretycznej czyli zasada działania, prędkości, jakie powinno się dobierać do projektów, np takie jakie posiadam nadają się moim zdaniem do usbASP ze schematu Pana Mirka ale jednak on dobrał LVC125 i czy powodem jego decyzji było tylko to, że nie są to bufory oktalne i mają mniej wyprowadzeń? czy może powodem było to, że akurat TEN rodzaj bufora powinien być wykorzystany w "takim i takim" układzie a nie inny. Trochę to zawiłe wiem, ale skoro wybiera się daną część a nie inną to z jednak jakiegoś konkretnego powodu prawda :) Niestety mój poziom wiedzy na ten temat jest na tyle niski, że nie potrafię stwierdzić że akurat taki bufor będzie odpowiedni do tego celu, dlatego chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o buforach i proszę jeżeli ktoś ma taką możliwość to niech rzuci jakimś linkiem :)

PostNapisane: 18 sty 2014, o 16:21 
Użytkownik

Nie chciałbym abyś pomyślał że się wymądrzam bo nie oto chodzi
ale weź otwórz sobie obydwie noty PDF tych scalaków i porównaj
parametry ;)

PostNapisane: 18 sty 2014, o 21:42 

tanwel napisał(a):
Chodziło mi bardziej o różnice praktycZne typu "musisz uważać na dobór prędkości bo powiedzmy przy xxx kHz taki bufor lubi się zawiesić"

To nie czasy TTL gdzie ograniczenie pasma układu były na poziomie 1Mhz ;). Każdy układ ma swoją dokumentacje, gdzie masz podane czasy "typowe" dla danej rodziny/ukladu.

Większym problemem są hazardy czasowe przy projektowaniu układów z "bramek". Dziś raczej nie ma problemu.
W tym wypadku LVC, to rodzina układów które są 5V tolerant mimo zasilania ich z 3.3V np.
Czyli dajesz na wejściu 5V stan wysoki, zasilasz scalak 3.3V i na wyjściu stan wysoki już ma tylko 3.3V przez co może współpracować z logiką 3.3V etc.
W przypadku gdy układ nie jest 5V tolerant, wywalając na wejście 5V, możesz nieźle namieszać w "systemie" gdyż standardowo na wejściach układów jest para diod między wejściem, gnd, a VCC. Podając 5V część napięcia podbije ci po prostu zasilanie (może podbić, wszystko zależy od układu, wydajności zasilania i wielu innych czynników).

Trzeba się nauczyć czytać datasheety i nie ma że boli. Najlepiej jeszcze kilku producentów. Bo w przypadku rodzinny LVC itp. nie każdy producent zawiera wszystkie uwagi w samej dokumentacji układu. Są odpowiednie handbooki rodzin, gdzie jest opisane co i jak.

Po za tym polecam książkę "Podstawy elektroniki cyfrowej" Józef Kalisz

PostNapisane: 20 sty 2014, o 01:13 
Nowy

Powiem szczerze, że na razie bazuję na poradnikach związanych z elektroniką, a zainteresowałem się tym tematem jak kupiołem kiedyś książke Pana Mirka ale ze względu na fakt, ze siedzę od dłuższego czasu w UK to nie bardzo mam inną opcję niż poradniki, z tytułów angielskich przyznam, że jedyna pozycja jaką posiadam to C++ GUI Programming with QT4 a niestety żadnych pozycji dotyczących podstaw elektroniki cyfrowej nie znam i nie bardzo mam nawet czas żeby coś szukać :(specyfika pracy) ale co się da to ogarniam :) może w najbliższym czasie ogarnę też bramki, mimo, że to podstawy w cyfrówce to niestety jedyne układy z jamimi mam do czynienia to głownie te z płytki uruchomieniowej, parę jeszcze odmian rejestrów, parę różnych wyświetlaczy i pare różnych pamięci eprom nie licząc tej z płytki także z tąd moje pytanie bo w Datasheet nie pisze do czego można to wykorzystać ale jaka jest specyfika danego układu :) a mi chodzi właśnie o zasady dlaczego tu to pasuje a gdzie indziej nie :) ale jak zjade na polske to będe musiał i tak uzupełnić swoją "biblioteczke" więc ten tytuł napewno się również tam znajdzie :) mimo wszystko dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1