Witam.
Z góry przepraszam jeśli wszystko pomieszałem.
Mam Mirkowy moduł bluetooth btm-222.
Skonfigurowałem go , a w zasadzie zresetowałem i działa jako slave.
Jeśli mam go na płytce ATB , lub podłączam poprzez kabel UART ładnie odpowiada na komendy AT.
Teraz chciałbym ten moduł podłączyć do Arduino leonardo i tu zaczynają się kłopoty.
Mam dwie wersje połączenia i aplikacji na arduino.
Opcja 1
Połączenie
BTM-222 <-> Arduino leonardo
GND GND
5V 5V
RX TX
TX RX
Program:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opcja 2
Połączenie
BTM-222 <-> Arduino leonardo
GND GND
5V 5V
RX 13
TX 12
Program:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Generalny problem:
W obu przypadkach mam problem z komunikacja.
Moduł bluetooth jest widoczny.
Ale jakby UART nie działał.
Teraz pytania.
1. Czy obie wersje podłączenia i programu są dopuszczalne i poprawne ?
2. Czy dla leonardo nie powinienem używać Serial1 a nie Serial dla programu 1 ?
3. Czy dla leonardo nie powinienem używać rezystorów podciągających linie RX i TX ?
4. Czy dobrze kombinuje ze dla debugowania w programie 2 mogę sobie serialem rozmawiać z bluetooth , a na zwykły serial wysyłać odczytane dane aby sobie w monitorze podglądać ?
5. Podłączając arduino pojawia mi się w urządzeniach konkretny COM, do którego się podłączam. Jak podłącze bluetooth, to będę miał dodatkową komunikacje UART. Czy mogę wtedy jakoś podłączyć się do modułu bluetooth aby wydać mu komendy AT skoro mam w systemie tylko jeden port COM i on chyba zarezerwowany jest dla standardowego seriala leonardo ?