Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 lis 2024, o 00:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ploter CNC
PostNapisane: 18 sty 2014, o 13:40 
Użytkownik

Witam
Kiedyś zrobiłem taka mała frezarkę CNC czy jak kto woli ploter CNC. Która działa bez użycia komputera PC. Którą frezowałem ścieżki do płytek PCB. Jednak nie zdawało to egzaminu gdyż frez kosztuje 25zł i niestarcza na długo. Chłodzenie cieczą odpada ze względów konstrukcyjnych. A po za tym wchodzimy w epokę SMD Dlatego przeszukując internet zauważyłem ze zamiast frezować to wypalają laserem. Było by to idealne do mojej CNC ale mam kłopot chodzi mi jaką laser powinien mieć moc aby mógł przepalać tylko miedź a nie na wylot płytkę oraz jaka jest szerokość wiązki lasera. Ponieważ chciałbym tym wypalać ścieżki pod obudowy TQFP100, TQFP44 czyli SMD. Dokładność napędu to 1 krok silnika odpowiada 0.001mm Więc starczyło by bez problemu. Dodatkowo gdzie zakupić taki laser i w jakiej byłby cenie? Nie chodzi mi tutaj o lasery do ploterów za 200tysi tylko takie domowe małe. Nie mówimy tutaj o fabryce płytek tylko kilka różnych egzemplarzy pod układy które robię/testuje.

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Ploter CNC
PostNapisane: 18 sty 2014, o 13:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Robiłem próby na ploterze laserowym o mocy 60W- minimalna prędkość i zero śladu na miedzi że została potraktowana laserem :/

Z palca 30 sekund w to samo miejsce i wynik taki sam- myślę że po prostu dobra przewodność cieplna miedzi + odbicie wiązki lasera sprawiają że fajny pomysł nie wychodzi.

PostNapisane: 18 sty 2014, o 14:02 
Użytkownik

Kurde no. :(
Termotransfer u mnie odpada bo nie mam drukarki laserowej. A wszystkie metody są z użyciem drukarki laserowej :( A muszę wykonać kilka płytek pcb do moich układów smd. Może mocniejszy laser dałby radę?

PostNapisane: 18 sty 2014, o 14:38 
Użytkownik

Nawet gdybym dobrał obroty do frezu to i tak najmniejszy frez jaki jest dostępny to 0.3mm więc odpada frezowanie pod TQFP100A. A z ciekawości to jakie obroty maja być i jaki posów? Po za tym ciężko jest ustawić głębokość frezowania aby frezował tylko miedź a nie pół płytki.

Co do dokładności to się machnąłem 200kroków to skok o 2mm więc 1 krok to 0,01mm, 254kroki to 2,54mm dlatego wybrałem taką śrubę napędową aby dobrze pasował posów. bo większość układów w obudowie dip ma raster 2,54mm

PostNapisane: 18 sty 2014, o 15:12 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
A wszystkie metody są z użyciem drukarki laserowej :(
A właśnie,że nie :lol:.
W metodzie fotochemicznej drukarka atramentowa jest często lepsza od laserowej. Daje lepsze zaczernienie kliszy (maski)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 sty 2014, o 18:22 
Użytkownik

Aha. Ale co z trawieniem? Czy nie podtrawi tak cieniutkich ścieżek? podstawka TQFP100A ma raster 0,5mm. Wiec jest to naprawdę mało :(

PostNapisane: 18 sty 2014, o 19:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Może nie ciąc laser miedz a laser 405nm i naświetlać nim płytkę z emulsja fotochemiczna.
tak jak na tym filmie:

PostNapisane: 18 sty 2014, o 19:56 
Użytkownik

Tak ale i tak potem trzeba to wytrawić. Dlatego ponawiam pytanie czy da się wytrawić ścieżki pod raster 0,5mm? (TQFP100A) w domowych warunkach?

PostNapisane: 18 sty 2014, o 20:41 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
Tak ale i tak potem trzeba to wytrawić. Dlatego ponawiam pytanie czy da się wytrawić ścieżki pod raster 0,5mm? (TQFP100A) w domowych warunkach?

Czyli 20 milsów? No to bez problemu zrobisz metodą fotochemiczną w domu. Wczoraj robiłem płytkę gdzie puszczałem ścieżki pomiędzy nóżkami tranzystora SMD i miała ona 8 milsów, co daje coś trochę ponad 0,2mm.

PostNapisane: 18 sty 2014, o 20:46 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
Nawet gdybym dobrał obroty do frezu to i tak najmniejszy frez jaki jest dostępny to 0.3mm więc odpada frezowanie pod TQFP100A.

Bez problemu można kupić 0,1mm a wiertła od 0,3mm w górę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

PostNapisane: 18 sty 2014, o 20:58 
Użytkownik

Ja z pod żelazka robilem PCB na pokładzie z DP83848 też z rastrem 0,5. Może nie byly strasznie ostre krawędzie i foto było by lepiej, lecz nie zmienia to faktu że sie da :)

PostNapisane: 18 sty 2014, o 21:21 
Użytkownik

Marcin_G napisał(a):
Janadamis napisał(a):

Czyli 20 milsów? No to bez problemu zrobisz metodą fotochemiczną w domu. Wczoraj robiłem płytkę gdzie puszczałem ścieżki pomiędzy nóżkami tranzystora SMD i miała ona 8 milsów, co daje coś trochę ponad 0,2mm.

:O A mógłbyś zrobić fotkę? z przyłożona miarką dla lepszego zobaczenia tych odstępów. chciałbym zobaczyć jak to wyszło. :)

ElSor napisał(a):

ładnie tobie płytki wyszły jak profesjonalne :) A co do frezu to gdzie można takiego kupić? na allegro kiedyś takich nie było chyba że się już zmieniło. A po za tym to jak dobrać obroty frezu do prędkości posuwu?? Mam taką nie wiem jak to nawet nazwać taka wiertarkę która ma max 40tys obrotów. tylko na ile ustawić aby nie paliło frezu czy płytki a frezowało. Oraz czy macie jakieś sposoby na ustawienie głębokości frezowania? ja ustawiam na oko. Płytki które robiłem to nawet ładne wyszły.
Lukasz89-tak ale najtrudniejsze jest to wytrawianie żeby równomiernie wytrawić płytkę.
Wielkie dzięki za odp

PostNapisane: 18 sty 2014, o 21:35 
Użytkownik

Wszystko kwestią wprawy. Na równmierne trawienie przy występowaniu drobnych rastrów pozytywnie wpływa polygon, gdyż na płytce nie ma duzych placków do trawienia.

PostNapisane: 18 sty 2014, o 21:58 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

ElSor napisał(a):
Janadamis napisał(a):
Nawet gdybym dobrał obroty do frezu to i tak najmniejszy frez jaki jest dostępny to 0.3mm więc odpada frezowanie pod TQFP100A.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No nieźle to wygląda.
Tylko przerzuć zdjęcia na serwer atnela:/

wysłane z telefonu

PostNapisane: 18 sty 2014, o 22:10 
Użytkownik

To jest cenna uwaga. A lepiej dłużej naświetlać czy nie? muszę o tym poczytać jeszcze o tej metodzie heh. Może ją wypróbuję, jeszcze nie wiem, Dobrze aby była jakać metoda bez wytrawiania.
Wielkie dzięki za odp.

PostNapisane: 18 sty 2014, o 22:37 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
:O A mógłbyś zrobić fotkę? z przyłożona miarką dla lepszego zobaczenia tych odstępów. chciałbym zobaczyć jak to wyszło. :)

Proszę :)

Obrazek

Co prawda tych ścieżek 8 mils za bardzo nie widać bo są pod tranzystorami, ale wszystkie inne ścieżki to 24 milsy, czyli 0.6 mm.

Naświetlać chyba za długo nie można. Wydaje mi się że tutaj na forum ktoś pisał o 3 minutach przy naświetlaniu maszynką do tipsów. Tego się trzymam i jak na razie żadnej płytki nie spierniczyłem, oprócz pierwszej jaką robiłem. Winna leżała jednak po stronie drukarki która dość słabo drukuje na folii i czarny był za słaby. Teraz drukuję dwie odbitki, składam razem, na trzy minuty do naświetlarki i zostaje tylko wywołanie i trawienie.

PostNapisane: 18 sty 2014, o 22:57 
Użytkownik

Fajnie wyszło. Tylko jeden pin w tej podstawce jest przegrzany aż wyszedł :)
Znalazłem taki temat topic1292.html w którym jest dobrze opisane tylko mam kilka pytań:
1. Czy to musi być folia czy kalka techniczna?
2. Czy zamiast świetlówek można użyć halogenu 500W?
3. Jak wydrukować i na jakiej foli? przecież tusz się rozmaże z drukarki atramentowej. Czy trzeba jakoś w opcjach ustawić czy coś?
4. Na all... są dostępne 2 rodzaje laminatu:
-laminat światłoczuły
-laminat pokryty emulsją światłoczułą
różnią się cenami ale jak z jakością? I czym się różnią?
Wielkie dzięki za fotkę i pomoc :)

PostNapisane: 18 sty 2014, o 23:55 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
1. Czy to musi być folia czy kalka techniczna?
Może być folia. Przy braku drukarki laserowej to powinna być specjalna folia do drukarek atramentowych. Jest lekko matowa i szorstka na stronie na której się drukuje. Niestety jest dosyć droga :( Tańsza jest kalka techniczna. Można ją kupić w sklepie papierniczym, blok formatu A4.
Janadamis napisał(a):
2. Czy zamiast świetlówek można użyć halogenu 500W?
Można, ale będziesz musiał trochę poeksperymentować z odległością i czasem naświetlania. Prostsze i pewniejsze w użyciu są zestawy "kosmetyczne" :mrgreen: które Panie stosują w swoich magicznych zabiegach z paznokciami ;)
Janadamis napisał(a):
3. Jak wydrukować i na jakiej foli? przecież tusz się rozmaże z drukarki atramentowej. Czy trzeba jakoś w opcjach ustawić czy coś?
W opcjach niektórych drukarek jest drukowanie na folii. Po wydrukowaniu, czy to na folii czy kalce, zostaw wydruk do wyschnięcia na kilka, kilkanaście minut.
Janadamis napisał(a):
4. Na all... są dostępne 2 rodzaje laminatu:
W technice "foto" masz trzy sposoby wykonania płytki.
1 Lakier światłoczuły - którym pokrywasz płytkę. Metoda dosyć trudna (zwłaszcza dla początkującego)
2 Folia światłoczuła - po oderwaniu folii zabezpieczającej przykleja się ją do płytki
3 Laminat światłoczuły gotowy do naświetlania

Ostatnio edytowano 18 sty 2014, o 23:57 przez nori2, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 sty 2014, o 23:55 
Użytkownik

Co do pinu :oops:

Ad.1
Osobiście drukuję na folii do drukarek atramentowych ale na klace technicznej też ponoć można.

Ad.2
Na różnych poradnikach widziałem że ludzie używają oprócz świetlówek UV również żarówek halogenowych konkretnej mocy :)

Ad.3
Jak będziesz drukował na folii przeznaczonej do drukarki atramentowej, jeśli takiej będziesz używał do drukowania, to tusz się nie rozmaże. Jedyne co musisz to ustawić
w preferencjach drukowania, drukowanie na folii w jak najlepszej jakości. Jak już pisałem wcześniej, ja muszę drukować dwie odbitki i razem je składać i dopiero potem naświetlać. Wynika to prawdopodobnie z tego że używam zamienników tuszu.

Ad.4
Jeden i drugi laminat to to samo. Różnica w cenie może wynikać z faktu iż są różnych producentów, do tego jeszcze być może innej grubości laminat, miedź. Ja kupowałem laminat w TME i od ElectroPark na Allegro i z żadnym z nich nie było problemów.

PostNapisane: 19 sty 2014, o 00:05 
Użytkownik

Wielkie dzięki za pomoc.
Czyli mówiąc w skrócie wszystko trzeba robić na oko. Np czasy trawienia wywoływania jakimiś chemikaliami. A jeszcze jedno jak zbadać czas naświetlania? przecież nie widać ile się naświetliło? Zostaje chyba eksperymentować z czasami i kilkunastoma płytkami heh.
Wielkie dzięki za pomoc

PostNapisane: 19 sty 2014, o 00:14 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
A co do frezu to gdzie można takiego kupić? na allegro kiedyś takich nie było chyba że się już zmieniło. A po za tym to jak dobrać obroty frezu do prędkości posuwu??

http://allegro.pl/frez-frezy-vhm-z-wegl ... 94324.html
Ja mam max obroty 24.000, dokładam do tego 1200mm/min posuwu i wychodzi całość jak na fotkach.
Programy do wyznaczania obrotów i posuwów są ale jakoś lepsze efekty uzyskuję doświadczalnie.

PS jeszcze 1 fotka > Obrazek

Ostatnio edytowano 19 sty 2014, o 00:30 przez ElSor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 sty 2014, o 00:28 
Użytkownik

A to taki powinien być frez.... ja kupiłem u tego sprzedawcy ale takie http://allegro.pl/frez-frezy-vhm-weglik ... 60987.html
1200mm/min to wychodzi 2cm na sekundę to szybko. A jakim sposobem ustalasz głębokość frezowania?
Napisałeś że frezowałeś te płytki co na fotkach?? ale widać że tu jest sporo wyfrezowane. Wygląda ładnie ale nie szkoda czasu i frezu?

PostNapisane: 19 sty 2014, o 00:36 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
1200mm/min to wychodzi 2cm na sekundę to szybko. A jakim sposobem ustalasz głębokość frezowania?
Napisałeś że frezowałeś te płytki co na fotkach?? ale widać że tu jest sporo wyfrezowane. Wygląda ładnie ale nie szkoda czasu i frezu?

Zjeżdżam ręcznie tak długo aż zacznie zbierać miedź ale lepsze będą czujniki wysokości narzędzia i wysokości materiału, tylko, że jeszcze ich nie zamontowałem u siebie. Obrys robię frezem 0,1mm najczęściej a resztę 0,3-0,5 (zależy co przynosi lepsze efekty na danej płytce). 1200mm/min piszesz, że szybko więc tak dużo czasu to nie zabiera. Frez aż tak szybko się nie tępi, prędzej przez nieuwagę się go łamie ;-)

PostNapisane: 19 sty 2014, o 00:38 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
Wielkie dzięki za pomoc.
Czyli mówiąc w skrócie wszystko trzeba robić na oko. Np czasy trawienia wywoływania jakimiś chemikaliami. A jeszcze jedno jak zbadać czas naświetlania? przecież nie widać ile się naświetliło? Zostaje chyba eksperymentować z czasami i kilkunastoma płytkami heh.
Wielkie dzięki za pomoc

Czy na oko? Może faktycznie z czasem naświetlania trzeba będzie poeksperymentować jeśli będziesz używał halogenu. Poszukałem na forum i już wiem skąd mi się wzięły te trzy minuty naświetlania topic1292.html#p25375 :) No a że też kupiłem sobie maszynkę do naświetlania tipsów to od razu zacząłem od trzech minut i to był strzał w dziesiątkę :) Wywołanie trwa chwilkę, zmywasz po prostu pędzelkiem nienaświetloną powłokę w wywoływaczu, potem płytkę pod bieżącą wodą i siup do wytrawiacza :) Naprawdę przyjemna metoda, jedynie koszt zakupu laminatu dość wysoki.

PostNapisane: 19 sty 2014, o 00:42 
Użytkownik

Co do czasu naświetlania
robisz próbę poprzez przesłanianie wydruku.
tzn.
robisz przykładowy wydruk ścieżek o różnych grubościach na płytce powiedzmy
10 cm
dzielisz płytkę markerem na odcinki +/- 1 cm
Przysłaniasz 9/10-tych płytki nieprzeźroczystym materiałem (9/10 :))
pozostaje odkryty tylko 1cm wydruku, naświetlasz przez 2 minuty
i przesuwasz przesłonę o następny centymetr ,znowu 2 minuty i następny
centymetr odkrywasz itd.
Po 20 minutach masz naświetloną zebrę gdzie najdłużej Ci się
naświetlał pierwszy fragment wydruku.
Po wywołaniu dojdziesz jaki czas był najodpowiedniejszy.

Myślę ,że za mocno nie zakręciłem i napisałem zrozumiale :)

Ps.
Tu jest laminat w przystępnej cenie
http://mselektronik.pl/catalogsearch/result/?q=laminat+foto

PostNapisane: 19 sty 2014, o 01:38 
Użytkownik

można też tak:
http://hackaday.com/2013/05/11/laser-cutter-helps-make-dual-sided-pcbs/

PostNapisane: 19 sty 2014, o 12:58 
Użytkownik

Wielkie dzięki za pomocne porady. A co do naświetlania to ta wydrukowana maska to negatyw żeby naświetlać ścieżki które nie zostaną wytrawione?
Ok to zacznę przygotowania do zbudowania wytrawiarki i naświetlarki bo one są tu najważniejsze.
ElSor-czy to jest zwykły długopis? na tym ostatnim zdjęciu? :O przecież to jest naprawdę małe :O
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

PostNapisane: 19 sty 2014, o 13:22 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
ElSor-czy to jest zwykły długopis? na tym ostatnim zdjęciu?

Najzwyklejszy z wkładem typu zenith.

PostNapisane: 19 sty 2014, o 16:01 
Użytkownik

Fajny filmik. Widzę że nie stosujesz tu żadnego chłodzenia.
A jak mocujesz te płytki? tu widać że też je wycinałeś z większej. A czym?

PostNapisane: 19 sty 2014, o 22:05 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
A jak mocujesz te płytki? tu widać że też je wycinałeś z większej. A czym?

Laminat kleję do stołu roboczego taśmą dwustronną. Wycinam frezem 2 piórowym fi1,5mm lub 2mm (kupione na forum cnc za grosze).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1