Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lis 2024, o 20:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 wrz 2013, o 23:06 
Użytkownik

Cześć
Zastanawia mnie taka o to rzecz:
Jest sobie wyświetlacz, akurat VFD. Dot Matrix znak wyświetlany jako 5x7, 2 wiersze po 20 znaków.
Wyświetlacz jest ogólnie ciekawy bo sterowany jest przez RS'a. Co czasem może być bardzo wygodne.
Lampa wyświetlacza znajduje się na PCB, na którym jest przetwornica do zasilania żarzenia i anody, eprom z zestawem znaków oraz jakiś kontroler i nic by nie było w tym szczególnego gdyby nie fakt, że wyświetlacz jest sterowany przy użyciu 19 pinów. Dwa z nich odpadają od razu bo to żarzenie, przynajmniej jeden odpada na anodę. Pozostaje więc 16 pinów.
Obrazek

Każdy znak to 5 kolum i 7 wierszy. Rozumiem multipleksowanie jakieś, ale tutaj nijak się nie to nie składa.
Czy możliwe jest aby w samej lampie znajdował się się jakiś układ, powiedzmy coś analogicznego do HD44780 ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 paź 2013, o 09:19 
Użytkownik

Ja myślę że odpowiedź na swoje pytania znajdziesz w datasheet - podaj model bo sam ciekaw jestem. A co do chipu, to oczywiście że możliwe jest, że w samej płytce wyświetlacza jest jakiś sterownik. Popatrz sobie właśnie na HD7740 albo na wyświetlacze graficzne, na ich PCB jest kilka (a nawet kilkanaście chipów).

PostNapisane: 1 paź 2013, o 09:24 

Możliwe że jest zrobione w strukturze coś na zasadzie charlieplexeringu ;).

PostNapisane: 1 paź 2013, o 09:57 
Użytkownik

kiclaw napisał(a):
Ja myślę że odpowiedź na swoje pytania znajdziesz w datasheet - podaj model bo sam ciekaw jestem.

model to jest CU20029SCPB-T25A firma Noritake, ale raczej nic nie znajdziesz bo Noritake nie przyznaje sie do tej konstrukcji.
Występuje za to ona jako BA63 Nixdorf-Vincor, ale jest wtedy opisana jako cały moduł.

Co do obecności w samej lampie wyświetlacza sterownika, co wydaje się być jakby naturalne, to też tutaj jest to dziwne. Nie bardzo jest gdzie to umieścić.
ObrazekObrazek

Kontroler widoczny na płytce to jakiś typowy 8bit MCU mitsubishi. W lewym górnym rogu widać podłączenie lampy wyświetlacza. Drugie zdjęcie pokazuje samą lampę. Jak widać jaj zbudowana jest z 2 płyt szklanych oddalonych od siebie o jakieś 4mm. Same anody pokryte luminoforem leżą na dolnej płytce szklanej. Struktury scalony musiały by być bardzo cienkie żeby się tam zmieścić.

Co do HD44780 to oczywiście, że tych sterowników jest tam nawet kilka, sam wyświetlacz ma naprawdę sporo wyprowadzeń.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

rezasurmar napisał(a):
coś na zasadzie charlieplexeringu .

Myślę, że nawet to by nie dało rady, poza tym to jest VFD powstałyby dodatkowe trudności w sterowaniu

PostNapisane: 9 paź 2013, o 21:43 
Użytkownik

A jednak ... :P

http://www.noritake-elec.com/cig_driver_vfd.htm

Jest w środku, w lampie, sterownik

PostNapisane: 9 paź 2013, o 22:00 
Moderator

No właśnie gdzieś to kiedyś mi mignęło, szukałem szukałem - ale wiadomo jak to jest gdy trzeba to nie daje się znaleźć ;)

bardzo fajne to rozwiązanie

Chip in Glass Driver VFD

wręcz miodne ;) można by się pokusić o zrobienie własnego sterownika

PostNapisane: 10 paź 2013, o 01:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
można by się pokusić o zrobienie własnego sterownika

Dokładnie, jak pozyskam drugi taki moduł to może spróbuję, tego egzemplarza nie chcę ruszać, jest fajny przez to że działa po RS-ie.

Trzeba by delikatnie odciąć podkładki gumowe, którymi wyświetlacz jest przyklejony do PCB i następnie wylutować. Sterować się tym raczej daje - dwa rejestry jeden do anod, drugi do siatek, więc można to multipleksować, nawet ładnie jest to opisane.
Tylko oczywiście trzeba zrobić tablicę znaków, bo sterownik jej nie posiada. Ale za to jaka dowolność hehehe.
W tym module tablica znaków jest trzymana w EPROMIE, jak odgrzebię programator do spróbuję go odczytać, może relatywnie prosto będzie dało się wrzucić polskie znaki. :)

PostNapisane: 2 lis 2013, o 18:04 
Nowy

sq8dsr napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
można by się pokusić o zrobienie własnego sterownika

Dokładnie, jak pozyskam drugi taki moduł to może spróbuję, tego egzemplarza nie chcę ruszać, jest fajny przez to że działa po RS-ie.
Trzeba by delikatnie odciąć podkładki gumowe, którymi wyświetlacz jest przyklejony do PCB i następnie wylutować. Sterować się tym raczej daje - dwa rejestry jeden do anod, drugi do siatek, więc można to multipleksować, nawet ładnie jest to opisane.
Tylko oczywiście trzeba zrobić tablicę znaków, bo sterownik jej nie posiada. Ale za to jaka dowolność hehehe.
W tym module tablica znaków jest trzymana w EPROMIE, jak odgrzebię programator do spróbuję go odczytać, może relatywnie prosto będzie dało się wrzucić polskie znaki. :)

Odczytałem ze swojego egzemplarza. Jakby Ci się chciało pobawić to daj znać na czym stanęło. Ja na razie zajmuję się czym innym i nie mam czasu grzebać.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 2 lis 2013, o 22:37 
Nowy

Jednak posiedziałem nad tym wyświetlaczem trochę zamiast robić coś innego ;) Polskie znaki są. Trzeba przełączyć stronę kodową na 852 poleceniem ESC 'R' $32 ($1B $52 $32). W moim egzemplarzu jak wyjmę EPROM to wyświetlacz działa, znaki PL też są. Wersja mojego EPROMu to: 1750033347 01.01 BA63. Dokumentacja do BA63

Obrazek

PostNapisane: 2 lis 2013, o 22:42 
Użytkownik

hmm to dziwne w takim razie co w tym epromie siedzi....

Wyciągnąłem eprom i faktycznie działa. hahaha :P

PostNapisane: 3 lis 2013, o 00:38 
Nowy

sq8dsr napisał(a):
hmm to dziwne w takim razie co w tym epromie siedzi....

Chyba już wiem :D Jak przełączałem strony kodowe to tylko na stronach $33 i $34 wyświetlacz czytał coś z EPROMu. Potwierdziłem to dodatkowo zwierając D0 z D1 w EPROMie. Wtedy zmieniały się wyświetlane symbole. Na innych stronach kodowych tego nie ma. Co ciekawe dokumentacja podaje dla tej wersji wyświetlacza $33 - Latin 5/Turkey natomiast $34 nie ma. Dla wersji USB pod $34 jest - Latin 1+€ char.

Z innych rzeczy to w EPROMie pod offsetem $1000 siedzi tekst "ROM EXISTING", natomiast pod offsetem $1200 wartości $34$33, dziwna zbieżność z numeramir stron kodowych. Jakieś konkretne dane zaczynają się od offsetu $2000 i zajmują 2240bajtów. Jak podzielimy te dane na dwie połówki po 1120bajtów i porównamy to różnią się tylko w niektórych miejscach.

Muszę kupić EEPROM żeby było łatwiej zmieniać dane i się dalej pobawić, wciągnęło mnie to :D

Już wszystko wiadomo :) Tablice kodów znaków zawierają 5*8*224=1120bajtów danych. Znaków jest 224 (od spacji), każdy znak ma 40bajtów (5kolumn*7wierszy) . Z tym że poszczególne bajty danego znaku umieszczone są z offsetem 224. Czyli np znak ! (kod $21) pierwszy bajt pod adresem 1, kolejny pod 225, następny 449 itd. Oczywiście te offsety które podaję są względem początku tablicy znaków a nie całego EPROMu. Myślę że najlepiej wyjaśni to rysunek.

Obrazek

Teraz tylko trzeba stworzyć program do edycji tablic znaków i można szaleć.

PostNapisane: 18 sty 2014, o 12:05 
Nowy

Witam wszystkich.

Jestem w posiadaniu takiego wyświetlacza, jaki jest w tej chwili opisywany, czyli BA63. Podłączyłem go pod ATMEGA32.
Zworką JP3 wyłączyłem PARITY czuli PARITY OFF. Mogę dzięki temu wysyłać tekst z procesora do wyświetlacza, ale tylko działa jednia linia. Nie wiem jak w Bascom definiować drugą linię, żeby można było na niej wyświetlać. Jestem nowy na forum, i proszę o wyrozumiałość. Jeśli ktoś pomoże, to z góry bardzo ładnie dziękuję.

Pozdrawiam magicx.

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 16:05 
Użytkownik

Prosta bibliteka do tego disp. Wiem, że w C, ale chodzi o idee sterowania. Bo on jest trochę pokręcony. Nie jest w pełni zgodny terminalem VT100

vfd.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

vfd.h
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Strefa czasowa: UTC + 1