Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 maja 2026, o 09:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 gru 2013, o 18:09 
Użytkownik

Witam. Wczoraj napisałem programik.
-pomiar napięcia na ADC ma być pokazany na wyświetlaczach LED, pomiar na razie-dla testów, wiem że nie jest dokładny (bo ADC/4 a ADC ma wartość 1024 i do tego napięcie odniesienia ma 2,56V) ale to też na razie nie problem, będę się zajmował tym później, także nie czepiać się:P teraz mam inny dziwny problem który mnie denerwuje:)
- dwa wyświetlacze segmentowe LED (tyle tylko mam stąd tez pełno kabelków:) nie miałem tez podwójnego)
- program na Atmege8, taktowanie 8Mhz
-zasilanie bateryjne bo kurna ADC strasznie źle mierzy mimo zastosowania dobrego filtrowania, ale tym problemem zajmę się później

Chodzi o to że zamiast pokazywać 1,0V to pokazuje 0,0V dopiero potem 1,0V i dalej juz ok 1,1V 1,2V itd. tak samo zamiast pokazać 2,0 to pokazuje najpierw 1,0V potem 2,0V 2,1V 2,2V i dalej jest ok.
Najlepiej to widać na filmie. Myślę że procek coś źle liczy, albo problem jest w tablicy tylko nie wiem dlaczego.

Tu film: http://www.youtube.com/watch?v=rM5i-BLfdag

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2013, o 20:23 
Użytkownik

Witam
U mnie to chodzi po zakomentowaniu linijek

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

...bo jeśli niepotrzebne to po co robić z nich wyjścia z wiszącym napięciem; w przypadku Twojej płytki o nieszczęście nie trudno.
Z tablicą też coś nie tak, ale jeżeli u Ciebie odczyt jest prawidłowy to ok.
Wesołych świąt.

Pozdr

PostNapisane: 24 gru 2013, o 20:59 
Użytkownik

Ja tylko dodam - nazywaj inaczej tematy swoich postów, ok? Bo temat : Co to może być nic nie wnosi do forum...

PostNapisane: 24 gru 2013, o 21:17 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Nazwa tematu została zmieniona.

PostNapisane: 25 gru 2013, o 00:59 
Użytkownik

Siema.
kicajek napisał(a):
U mnie to chodzi po zakomentowaniu linijek

Zakomentowaniu??

Pozmieniałem wyjścia na stan zero. Oczywiście to nie ma wpływu na problem który opisałem. Problem jest chyba gdzieś tu:
Np. jeśli kręcę potencjometrem i:

język c

Czyli z tablicy powinno się wczytać 2 a nie 1, a już myślałem że może 1 bo to druga pozycja w tablicy ale numerujemy tablice od 0

język c

juz sam nie wiem jak te tablice mam napisać czy działania żeby było ok;/

Wesołych:) i przepraszam za tytuł tematu.

PostNapisane: 25 gru 2013, o 09:50 
Użytkownik

Witam
Pisząc o zakomentowaniu miałem na myśli to, że skopiowałem Twój program i nic w nim nie "grzebiąc" z wyjątkiem tych linijek i zmiany tablicy cyfr( ja mam wyświetlacz wsp. KATODA ) liczy płynnie : 09 ; 10; 11 itd.( również przejście od 19 do 21 ).
język c

Później zwolniłem trochę multipleksowanie, ale Twoje też działało.

Pozdr.

PostNapisane: 25 gru 2013, o 10:43 
Użytkownik

No widzisz to ciekawe że u mnie jest taki problem a u Ciebie ok, a może masz inny procek? i jaka częstotliwość taktowania? Chyba zamienię na tiny2313 i zobaczę jak będzie działało.
Ja tez zmieniałem częstotliwość multipleksowania i różnie bywało, raz nawet pokazywał dobrze ale sąsiednie segmenty świeciły połową mocy i całość była niewyraźna. Możliwe że Mega jest uszkodzona w jakimś stopniu albo ta ilość kabelków jakoś wpływa na działanie uC.

PostNapisane: 25 gru 2013, o 12:15 
Użytkownik

Dawid2379 napisał(a):
a może masz inny procek? i jaka częstotliwość taktowania?

...specjalnie dla Ciebie podpiąłem M8 z taktowaniem 8MHz :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 gru 2013, o 12:32 
Użytkownik

A to bardzo dziękuje:)
Teraz wiem że nie ma problemu z kodem, muszę szukać dalej, ewentualnie jak się nie uda, zamówię nową mege, zawsze się przyda:)
Pozdrawiam

PostNapisane: 26 gru 2013, o 17:57 
Użytkownik

Witam
Dawid2379 napisał(a):
Teraz wiem że nie ma problemu z kodem

.... trochę dziwne to Twoje multipleksowanie, jeśli nie używasz TIMER2 to może on by zrobił multipleksowanie tak bardziej normalnie ( np.: przez CTC ; przykład z Mirkowej książki).
Pozdr.

PostNapisane: 26 gru 2013, o 18:23 
Użytkownik

Może tez to mieć znaczenie, spróbuję na tym Timerze, szczerze nawet nie pomyślałem o tym, zobaczymy.

PostNapisane: 3 sty 2014, o 15:58 
Użytkownik

Brnę dalej, kupiłem nową Mege i wszystko działa na Timerze2, czyli coś (ja;-)) musiało uszkodzić poprzedni uC, tam tez męczyłem timery i nic.
Dodatkowo zamówiłem potrójny wyświetlacz zawsze to mniej kabelków.
Kolejnym problemem są chyba działania. Poniżej podaje kod na którym wszystko działa. Dodałem jeszcze uśrednianie wyniku. Prędkość multipleksowania ustaliłem póki co doświadczalnie. Mega dalej na 8Mhz.

Pod kodami filmy jak to wygląda.

język c

Efekt:
http://www.youtube.com/watch?v=dkU6GqRD ... e=youtu.be

No czas przyszedł aby zacząć mierzyć napięcie.
I tutaj chciałem zastosować metodę z filmu Pana Mirka, przyjąłem narazie że chce mierzyć napięcie 0-2,5V rozdzielczość 0,1V u mnie wyszło przy 2V ADC = 815 więc wszystko podstawiłem ale prawidłowo wyświetla mi się tylko pierwsza cyfra na wyświetlaczu ta po przecinku nie reaguje i pokazuje tylko 0. Pomnożyłem działanie * 100 aby uzyskać liczbę całkowitą a potem rozdzielić liczby dla wyświetlaczy.
Myślałem że to może mają być innego typu zmienne - kombinowałem, potem coś z działaniami próbowałem robić ale tutaj się zatrzymałem...

język c

Efekt:
http://www.youtube.com/watch?v=8Q8S3QiR ... e=youtu.be

PostNapisane: 3 sty 2014, o 19:08 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Najpierw należy pomnożyć razy 100, a na końcu podzielić przez 815.
język c

To jest dzielenie całkowite. Jak już podzielisz to tracisz to co później chciałbyś mieć po przecinku. Przykładowo 3/2 * 100 da 1 * 100 = 100, a 3 * 100 / 2 = 150 co potem rozbijesz sobie na 1 i 5 i 0.

PostNapisane: 3 sty 2014, o 21:51 
Użytkownik

O dzięki:) jeszcze musiałem zmienić zmienne na uint32_t
No to lecę dalej. I mierzenie napięcia do 12V. Mierzy dobrze do 9,9V potem już babole wyskakują co najlepiej widać na filmie powinno być najpierw 0 (przy ponad 10V) a potem 1(czyli 11,coś tam) i 2 a jest jakiś krzak i potem 2 zresztą na filmie fajnie widać. Wiadomo że to wina działań nie wiem jak to mam rozwiązać;/
Generalnie chce zrobić miernik max do 20V z rozdzielczością 0,1V, już pracuję nad pierwsza cyfrą na wyświetlaczu, wcześniej jej nie było bo wiadomo miałem tylko dwa segmenty.
http://www.youtube.com/watch?v=UewJ7Yex ... e=youtu.be

PostNapisane: 4 sty 2014, o 18:39 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

No dobra, ale nie masz cyfry 10 i 11. Musisz rozbić wynik_cal na 2 cyfry.

PostNapisane: 7 sty 2014, o 16:09 
Użytkownik

Myślałem jak to ogarnąć, generalnie problem był jak y => 1000 (czterocyfrowy wynik) czyli jeszcze nie podzielone na oddzielne cyfry napięcie, ponieważ przesuwał mi się przecinek i po działaniach wyskakiwały błędy wyeliminowałem to tak:

język c

Przy okazji zrozumiałem o co chodzi z tym modulo:) bo nie wiedziałem kompletnie z czym to się je.

Jeszcze musiałem dodać jedna tablicę aby wyświetlać kropkę/przecinek w odpowiednim miejscu. Trochę to dziwne że jest tylko jeden pin na kropkę, jakby były trzy bez problemu dałbym ja tam gdzie by mi pasowało ( fakt że dodatkowa dwa piny byłyby potrzebne w uC gdybyśmy chcieli wykorzystać wszystkie kropki na wyświetlaczu)

język c

Może nie jest to jakiś dokładny pomiar ale póki co jestem zadowolony, dzięki za dotychczasową pomoc.
i Film
http://youtu.be/fZ2ZiRMH2IE

Obrazek

PostNapisane: 8 sty 2014, o 16:16 
Użytkownik

Witam
..masz nie podpięte jedno GND przy uC - PIN22
Zajrzyj do "Mirkowych" poradników EAGLE - zobaczysz jak można ładnie rysować schematy
Tak dla przypomnienia:http://www.mirekk36.blogspot.com/p/spis-tresci.html
Pozdr.

PostNapisane: 8 sty 2014, o 17:50 
Użytkownik

O faktycznie zapomniałem narysować. Jasne że będę oglądał, jeszcze dokończę poradnik o ADC. Dzięki.

PostNapisane: 8 sty 2014, o 22:54 
Użytkownik

Jeszcze odnośnie dokładności, zależało mi na 0,1V ale przy dokładniejszym przyjrzeniu, zauważyłem że nie do końca tak jest, przy minimalnym pomiarze i maksymalnym jest taki błąd - 0,1V. Np przy 11,5V mierzone na mierniku, mój wyświetlacz pokazuje 11,6V, zaś kiedy miernik pokazuje 2,5V to mój wyświetlacz pokazuje 2,4V.
Tak jakby ADC się rozjeżdżało przy min. i max. wartościach podawanego napięcia na nóżkę pomiaru ADC. Przy środkowych wartościach pomiaru jest ok. Czy na tak ma być?
miernik 11,5V - Mega -11,6V
miernik 7,0V - Mega 7,0V i tu jest OK (miej wiecej od 4V do 9,5V wyniki z miernika i mojego wyświetlacza się zgadzają)
miernik 2,5V - Mega 2,4V

PostNapisane: 9 sty 2014, o 07:46 
Użytkownik

Witam
W swojej książce na str.245 kol.Mirek wspomina o tym, że jest zjawisko nieliniowości przetworników, oraz że cyt.:
"..... można to (niwelowanie owego zjawiska) uzyskać również w postaci kilku dodatkowych działań matematycznych w miejscu, gdzie przeliczamy już pomiar ADC na napięcie."
Poza tym jeśli chodzi o korektę programową literatura milczy lub nie doczytałem :) .
Pozdr.

PostNapisane: 9 sty 2014, o 13:55 
Użytkownik

Przerzuciłem wszystko na nową stykówkę, tu mam więcej miejsca, pozbyłem się też baterii, Megę zasilam teraz z LM317T
Więc tak miernik ma dokładność teoretycznie 0,5%, także nie powinno być źle...
Własnie co do nieliniowości Mirek pokazał jak to można rozwiązać w poradniku więc wyliczyłem wartości ADC dla 2V, 5V i 10V zsumowałem i podzieliłem przez 3.

język c

Liczyłem tak że ustawiłem napięcie na przetwornicy 5V, za dzielnikiem ( u mnie potencjometr ) zmierzyłem napięcie podane na ADC PIN5 więc ADC wyszło (1,14*1024)/2,58 = 456 i tak dla 2 i 10V. U mnie VRef = 2,58V. Napięcie zasilania uC z LM317 to 5,11V.
Testując zmieniłem zakres na mierniku i wyszło tak, w trzech przykładach:
miernik 2,04V - mój wyświetlacz 1,8V
miernik 6V - mój wyświetlacz 6,0V
miernik 10,06V - mój wyświetlacz 10,2V
Wydaje mi się że powinno być lepiej;/

Po pierwszej części Mirkowego kursu Eagle'a zmieniłem schemat, miałem tam jeszcze jeden większy babol teraz jest dokładnie jak u mnie na stykówce:

Obrazek

Obrazek

Nie twierdzę że na 100% miernik pokazuje jak powinien, mam go bardzo długo na jednej baterii ale jeszcze nie sygnalizuje konieczności jej wymiany, jak będę miał możliwość to pożyczę od kogoś inny dla porównania, zobaczymy co z tego wyniknie. Pozdrawiam.

PostNapisane: 9 sty 2014, o 22:00 
Użytkownik

brakuje Ci filtrowania napięcia albo przy medze, albo przy LM.
Po co zasilasz megę z LM skoro masz (Mirkkową?) przetworniczkę?

PostNapisane: 9 sty 2014, o 22:23 
Użytkownik

Może tam dobrze nie widać na zdjęciu ale filtrowanie jest ok, ja nawet dawałem kilka kondensatorów(100nF) w przeróżne miejsca:P i małe elektrolity też. Ale to nic nie dawało. Mam przetwornice po to aby płynnie regulować napięcie od 0 do 12V i podać je na dzielnik napięcia a potem zmierzyć Megą i przedstawić na wyświetlaczu. Nikt nie ma na te chwile miernika aby porównać wyniki, może jutro uda się pożyczyć.
Pozdrawiam

Edit: także uC był zasilany z baterii co nie dało specjalnych efektów, minimalne różnice pomiaru na plus

PostNapisane: 9 sty 2014, o 22:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jak się korzysta z ADC to jest takie pojęcie jak masa analogowa.
Przeanalizuj od wejcia ADC jaka droga jest do AGND bo procesor między tymi nóżkami dokonuje pomiaru.
Napewno nie zaszkodziło by dodanie przewodu od masy potencjometru do AGND procesora

Na stykówkach nie masz mostków na środkowej części lini zasilających + i - . Tam mogą być przerwane te linie.

PostNapisane: 10 sty 2014, o 01:59 
Użytkownik

Tak też robiłem, generalnie ciut pomogło, bardziej już zmiana na czuja wartości ADC po ukośniku z tego kawałka kodu
język c

do 456 dodawałem do ok 20 i już to lepiej wygląda choć to jeszcze nie to...
Jak widać niby obliczenia prawidłowe a jednak coś nie tak w nich, skoro kombinując z wartością ADC w działaniu poprawiłem trochę dokładność pomiaru.
Trochę błędów na stykówce, jakieś odchyłki w mierniku, potem podstawiamy niedokładny pomiar pod wzór i tak to wychodzi jakoś nie tak jak chce aaa tam.... wyśpię się będę myślał dalej

PostNapisane: 12 sty 2014, o 21:07 
Użytkownik

Witam
Tranzystory NPN choćby i darlington nie są dobrym rozwiązaniem do sterowania ANOD wyświetlacza, lepiej dać " zwykły " ale PNP.
W Twoim przypadku tranzystory te pracują jako wtórnik emiterowy a nie zwykły klucz.

Pozdr.

PostNapisane: 12 sty 2014, o 23:05 
Użytkownik

kicajek napisał(a):
Tranzystory NPN choćby i darlington nie są dobrym rozwiązaniem do sterowania ANOD wyświetlacza

Możesz wyjaśnić dlaczego? Czegoś nowego się nauczę:) Każda informacja jest dla mnie ważna. Może to ma wpływ na tak spory błąd pomiaru w moim mierniku.
W sumie dałem co miałem. Może jakbym poszukał znajdę jakieś PNP.
Pozdrawiam

PostNapisane: 12 sty 2014, o 23:31 
Użytkownik

Witam
Dawid2379 napisał(a):
Możesz wyjaśnić dlaczego?

Takie podłączenie nie ma wpływu na wynik wyświetlany, tylko "jakość wyświetlania".
Bez zbędnych wykładów akademickich, w wielkim skrócie i łopatologicznie:
podłączając tranzystor emiterem bezpośrednio do: NPN do GND lub PNP do Vcc tranzystor otwiera się (tzn. całkowicie przewodzi ) gdy napięcie na jego bazie będzie większe ( dla NPN ) o 0,7V w stosunku do emitera; dla PNP mniejsze o 0,7V. Krótko mówiąc: dla PNP gdy napięcie na bazie wynosi Vcc = stan wysoki - tranzystor nie przewodzi, gdy to napięcie zacznie przechodzić do stanu niskiego to już przy (Vcc - 0,7V ) tranzystor przewodzi "pełną parą".
Wtórnik emiterowy działa na innej zasadzie: ( pomijając spadek napięcia ) na emiterze jest takie napięcie jakie na bazie.
Gdybyś na bazę tranzystora podał sinusa to klucz otworzy się lub zamknie, natomiast wtórnik odzwierciedli na emiterze to co dasz mu na bazę.
To jest w wielkim uproszczeniu ale taka jest ogólna zasada, jak coś masz włączyć ( przekaźnik, diody itp.) to zawsze stosuje się klucze tranzystorowe, nie wtórniki.

Pozdr.

PostNapisane: 17 sty 2014, o 17:21 
Użytkownik

Ok dzięki, zmieniłem na PNP. dalej jestem w kropce, zmieniłem już nawet stabilizatory zasilające uC i przetwornice (na L7805), kombinowałem z Timerami, włączałem Timer1 do multipleksowania, zmieniałem sposoby połączeń na płytce, kombinowałem z masą, zmieniłem sposób podawania napięcia na pin pomiarowy uC, zamiast regulować napięcie na przetwornicy, to ustawiłem na najwyższe jakie chce mierzyć a zmieniałem napięcie za pomocą kolejnego potencjometru. Mimo przeróżnych kombinacji wynik potrafi pływać o 0,1V kiedy to miernik jak zmierzył tak na nim nic nie pływa z dokładnością 0,01V. U mirka pływała tylko 2 cyfra po przecinku. Zauważyłem że zmiany prędkości multipleksowania miały wpływ na wyświetlany wynik. Jeszcze trochę i się poddaje.

PostNapisane: 17 sty 2014, o 18:29 
Nowy

Moim zdaniem najpierw spróbuj wysyłać wyniki pomiaru przez RS232, z zastosowaniem przejsciowki RS-> USB. Lepiej zaczynać małymi krokami. Wykorzystaj w tym celu bibliotekę Pana Mirka. To pomoze Ci ustalic czy sam pomiar ADC jest dobry, a klopot jest jedynie z wyswietlaniem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1