Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 13:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 sty 2014, o 10:57 
Nowy

Cześć. Jestem Majjki. Moja dziewczyna Cię nienawidzi. ;]]
Nienawidzi Cię, bo kiedy wraca z pracy, ja siedzę przed telewizorem i tłukę kolejne filmy z kanału. Ale przyzwyczaja się już do tego,

traktuje to jako "wyjście z kumplami", jest świadoma, że Miro już z nami mieszka ;] Nie wyobrażam sobie, abyś teraz - kiedy udało

mi się to wszystko po długim czasie uporządkować i poukładać - zakończył działalność tutorialską. Czekam na kolejne materiały,

kolejne (mam nadzieje) książki. Dobrze widzieć Twoją gębę w dziale "ostatnio dodane filmy".

Wczoraj w nocy obejrzałem ten smutny film. Co do samego zjawiska - w takim kraju przyszło nam żyć. W takich sytuacjach ukazuje się nasza stereotypowa "polaczkowatość"... Przykre to. Ale Miro, wiedz, że nie Ty jeden borykasz się z takimi problemami. I Microsoft, i Adobe, i wielu, wielu innych...

Czytam i czytam te komentarze... Osobiście nie wydaje mi się, że ucieczka w trailery, płatny kontent czy zamykanie się w

forumowym kloszu rozwiąże problem. Przyjmuje się, że im coś mniej dostępne, tym bardziej korci, żeby to wykraść.

Twoim celem - jak chyba słusznie zakładam - jest robienie biznesu. Rozwijanie, promowanie, zajmowanie nowych obszarów. Droga,

którą obrałeś jest skuteczna. Bardzo skuteczna. Dlaczego? Dlatego, że ludzie próbują się promować na Twojej marce! To znaczy, że

płyniesz Mirek! To znaczy, że jesteś rozpoznawalny, masz uznanie i coraz szersze grono Cie kojarzy!

Ty - nie rezygnuj. Zrzucam to na jesienną deprechę Mirka :) A My - no właśnie:

Ludzie: Miro odwala dla nas kawał świetnej roboty. Niejeden(na) z nas korzysta z dobrodziejstw, którymi nas darzy.
Czy to książki, czy to poradniki, czy to forum, czy to Atnelowska elektronika, zestay uruchomieniowe itd itd.

Może warto odwdzięczyć się za to wszystko wykazując inicjatywę wspierając Mirka w tym, co robi?
Zacznujmy walkę z piraceniem. Jest przecież skończona liczba słów kluczowych, które kmożna co jakiś czas , a nawet codziennie przegooglać. Cóż za problem przeklikać "USBASP", "MKAVRCALC" i jeszcze kilka innych?

Mirek, nie możesz rezygnować z praw autorskich, należą Ci się one jak psu buda i je posiadasz - czy tego chcesz, czy nie. Zrób z tego atut.

Wypracujmy sobie kilka możliwych algorytmów działania:
- pisma nawet elektroniczne, wzywające do usunięcia skradzionego contetnu z wyszczególnieniem możliwych sankcji karnych (za skany książek, rozpowszechnione kody itp).
- "...działa z MKAVR CALC" - Mirek, sparuj soft z programatorem Atnela. Niech nie będzie taki mega uniwersalny. 60 zeta za soft+programator to przeciez pare groszy... Bierz kliencie komplet albo nie bierz w ogole.
- kody Mirka wykorzystywane w innych poradnikach - żądanie podania źródła (a co, niech się dzieje reklama) albo usunięcia materiałów (tutaj trzeba udeżyć do administratorów).

Sposobów jest wiele. To temat na większą dyskusję... Materiał na szeroko zakrojona skalę. Mirek - pamiętaj - nie jesteś sam, po drugiej stronie kamery jesteśmy my - Twoi słuchacze, i stoimy za Tobą murem!

Dla jednej osoby to walka z wiatrakami. Dla dziesięciu - już można powalczyć. Ile masz subskrypcji kanału - ponad 3 KOŁA ludzi!!
To już jest siła. Ty się skup ma tym, co Ci wychodzi najlepiej - zacznij rzeźbić 3 część magicleda.

3 KOŁA LUDZI z Youtuba i sam nie wiem ile tutaj na forum - POMOŻECIE?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sty 2014, o 12:01 
Użytkownik

Pewnie że mnie boli jak inni nieuczciwie zarabiają na Mirku. Jest znany i ma autorytet, więc chętnie się do niego podczepiają wszelkie pijawki.
Mam obie książki Mirka i kilka programów legalnie nabytych. Czekam na kolejną książkę, bo czerpię z poprzednich. Nie chcę by Mirek przestał pisać czy nagrywać poradniki ale uszanuję każdą jego decyzję.

Osobiście chciałbym kupić zawartość poradników z YouTuba w postaci książek. Książka Mirka o Eaglu, o nowych ciekwych projektach itd. Może to jest jakaś droga...

PostNapisane: 15 sty 2014, o 12:52 

Niech kody będą na licencji edukacyjnej (czy jak tam się te diabelstwo zwie) bez wykorzystania komercyjnego.

PostNapisane: 15 sty 2014, o 13:31 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Niech kody będą na licencji edukacyjnej (czy jak tam się te diabelstwo zwie) bez wykorzystania komercyjnego.

Dobry pomysł ;) Nie uważam ze dawanie dostępu tylko dla czytelników to najlepszy pomysł. O ile większość z nas ma książki i dobrze wie że warto, to większość z nas zaczynała od filmików i właśnie od filmików zaraziła się tą pasją. Dużo młodych osób mogło by się zniechęcić.

A moze pójsć inną drogą i same kody źródłowe w jakiś sposób zabezpieczyć? Moze nie tak łatwo dostępne? Kto bedzie chciał sie nauczyć to nauczy sie z filmików.

PostNapisane: 15 sty 2014, o 17:06 
Użytkownik

Dobre pomysły, nie wyobrażam sobie też brak Pana Mirka który tak wiele już mnie nauczył (za co bardzo dziękuje, nie tylko ja a także całe forum)
i taka podpowiedź Mirku Włącz reklamy na YT (to to też Cię wspomoże zwłaszcza że masz już dużą oglądalność).

PostNapisane: 15 sty 2014, o 17:21 
Użytkownik

Mirek wie co robi, przeciez widać, że mu nie zalezy na kasie, tylko na wspólnej zabawie. Traktuje nas jak kolegów, hobbistów, od których też chce się czegos nauczyć, jak i czegos nauczyc. Podobnie jak antystatyczny, sunriver, nawklejał kodów dla all i każdy może z nich korzystać, a też kiedyś pisałem, że powinien selac, ale wiecie co to jednak bije w dwie strony. Obecnie działam i ciągle pracuje nad moim datalogerem , jest w sumie już all, i wiecie co wrzuce all, bo widzę jak anty wrzuca, jak sun wrzuca, jak mirek wrzuca. Jeśliby każdy chciał tylko zarabiac, to raczej forum byłoby biedne i do dupy jak wiele, gdzie dziennie wbije 2 uzytkowników i 1 przeglądający.

Więc temat jest bezsesnu.

PostNapisane: 15 sty 2014, o 18:31 
Użytkownik

Mirek przedewszystkim po pierwsze i najważniejsze nie poddaj się tak łatwo..
po drugie napiszę co ja bym zrobił w Twojej sytuacji (mam nadzieję że chociaż jeden pomysł okaże się dobry)
a więc:
1. Wypowiedzieć skuteczną wojnę piractwu (taka niewielka firma jak twoja Mirek naprawdę nie może sobie pozwolić na straty wynikłe z naruszenia praw autorskich, mogą się one okazać przysłowiowym gwozdziem do trumy).
2. Tak na przyszłość realizując kolejne video poradniki nie "podawać wszystkiego wprost na talerzu" częściej odwoływać się do książek, nie udostępniać kodów zródłowych, bibliotek itp.
3. Ściślej powiązać hardware z software, może nie w formie kluczy sprzętowych, ale chociażby kluczy licencyjnych czy też dobrze zabezpieczonego software.
4. Nie udostępniać oprogramowania demo zbyt kosmetycznie tylko okrojonego (wspomnę chociażby tutaj tylko mkAVRCalculator - zawsze się temu dziwiłem..)
5. Nie udostępniać nigdzie w całości gotowych bibliotek czy też kodów zródłowych.
6. Video poradniki w zależności, tylko do tej książki która została zakupiona. Dostęp tylko po podaniu odpowiedniego klucza.
7. Mój osobisty apel do wszystkich tych którzy w jakikolwiek sposób naruszyli prawa autorskie firmy Atnel, by naprawili wyrządzoną krzywdę chociażby w formie przekazania darowizny na rozwój bloga.

PostNapisane: 15 sty 2014, o 20:36 
Użytkownik

Witam was
Walka z piractwem nic nie da jedyna opcja jaka jest to tak sie zabezpieczyc zeby ograniczyc do minimum wykradzenie pomysłów.
Sam kiedys padłem na pirata ktory w beszczelny sposob wykradl moje pomysly.
Nie ma sensu walczyc trzeba sie zabezpieczac.
Rynek w polsce jest tak skonstruowany że większy ma lepsze możliwości a ten mniejszy zawsze musi się podpożądkować

Ostatnio miałem przypadek oszusta na allegro ktory kupil telefon komorkowy i nie zaplacil pieniedzy wyludzenia na Nigerie.
Chcialem zglosic to na Policje ale sie nie udalo bo Panowie stwierdzili ze za 400 zł to Sąd nie bedzie sobie głowy zawracał bo tez nie ma czasu na sprawy z milionowymi wyłudzeniami.
Tak zakończyła się sprawa wyłudzenia.
Weźcie pod uwage sprawe firmy Retro.... (nie bede przytaczał tu nazwy) od 3 lat sprzedają podrobione produkty i w wiekszosci nie wysylaja towaru i co ? nadal istnieja a ludzie którzy nie wiedza ze to podróbka kupują.

Jeszcze raz podkreślam walka jedynie taka że na atak odzew obrona takimi metodami powinien walczyc informatyk, programista, grafik itd.
Bo przecież kto jak kto ale my mamy taką potężna wiedze i narzędzia że powinniśmy się zabezpieczać.

To tyle z mojej strony i Pozdrawiam Mirka

PostNapisane: 15 sty 2014, o 21:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Uhaa. Ale się porobiło. Ja uważam, że kol. Mirek nie potrzebuje adwokatów ani doradców, a na pewno nie w otwartym forum. Chcecie koledzy mu doradzać, proszę bardzo ale chyba właściwszą formą była by rozmowa lub ewentualnie prywatna wiadomość. Łatwiej może wtedy coś "za doradztwo wyhaczyć". Skoro kol. Mirek udostępnia materiały, czy to w formie videoporadników, czy kodów na forum, blogu etc. to robi to świadomie i z pełnym przekonaniem że tak powinien robić, jak również w zakresie jaki uzna za stosowny. Nie bardzo rozumiem "obrońców wartości intelektualnych" broniących kol. Mirka przed nim samym. Chyba się co niektórzy zagalopowali.

PostNapisane: 15 sty 2014, o 23:35 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

perlon napisał(a):
Uhaa. Ale się porobiło. Ja uważam, że kol. Mirek nie potrzebuje adwokatów ani doradców, a na pewno nie w otwartym forum. Chcecie koledzy mu doradzać, proszę bardzo ale chyba właściwszą formą była by rozmowa lub ewentualnie prywatna wiadomość. Łatwiej może wtedy coś "za doradztwo wyhaczyć". Skoro kol. Mirek udostępnia materiały, czy to w formie videoporadników, czy kodów na forum, blogu etc. to robi to świadomie i z pełnym przekonaniem że tak powinien robić, jak również w zakresie jaki uzna za stosowny. Nie bardzo rozumiem "obrońców wartości intelektualnych" broniących kol. Mirka przed nim samym. Chyba się co niektórzy zagalopowali.

Nikt tu chyba nie chce być adwokatem a jedynie padają sugestie ewntualnych pomysłów by w jakiś sposób ograniczyć pewien proceder o którym Mirek wspomniał w ostatnim "poradniku".
Zresztą sam Mirek poprosił o nasze zdanie by wyrazic je na youtube.

I słusznie bo im bardziej będzie to "nagłośnione" tym większa szansa by Ci Nieuczciwi się opamietali.

Wielki brat czuwa!!!

Kiedyś skradziono mi pare projektów "wizualnych" i ten ktoś bezszczelnie je wykorzystał... Wiec wiem ze to boli.

Ja i tak uważam , że dobre czyny do nas wrócą ze zdwojoną "wartością" ten kto kradnie i oszukuje kiedyś sam straci więcej niż nakradł się.
I nie posądzać mnie tu o idealizowanie świata:)

Ja to już pisałem na youtube ale Mirek to najlepszy wykładowca jakiego spotkałem.

Pozdrawiam

wysłane z telefonu

Strefa czasowa: UTC + 1