Witam. Panie i Panowie, przyszło mi napisać sterownik do skręcarki prętów metalowych. Udało mi się to zrobić i na stoliku układ działa poprawnie.
Zasada działania:
Silnik 3 fazowy sterowany lewo, prawo przez styczniki 24v. Na wałku silnika znajduje się przekładnia z 1400 obr/min. na 30 obr/min. Dalej na wałku zdawczym z przekładni mam założone koło zębate z ABS i czujnik indukcyjny 24V ze stykami NO i NC zwieranymi do masy. Program działa tak:
1. Zrobiony jest licznik do którego klawiszami nabijam żądaną wartość impulsów (klawisze do wyboru: -1, +100, +10, +1).
2. Jednym z 2 klawiszy wybieram kierunek skręcania (lewo, prawo).
3. Po kliknięciu klawiszem wyboru kierunku załączam stycznik i impulsy z czujnika odejmują po jednym z wartości początkowej licznika aż do wartości 0 gdzie w tym momencie wyłączam stycznik i silnik się zatrzymuje. Podczas pracy silnika (odejmowania impulsów) klawisze wyboru kierunku, dodawania i odejmowania wartości są zblokowane. Aktywny jest tylko przycisk RESET/STOP, który podczas pracy zatrzymuje silnik i zeruje wartość licznika a podczas stanu oczekiwania tylko zeruje licznik. Oczywiście wszystko wyświetlam na LCD

Chciałbym jeszcze dorobić 2 rzeczy czyli automatyczne cofanie (odprężanie materiału) o np. 5 impulsów z opóźnieniem 1 sekundy od zatrzymania, oraz zapamiętywanie wartości początkowej licznika, żeby nie nabijać tego od nowa klawiszami.
I tu zwracam się z prośbą do Was o poradę jak...
Wiem że może dla większości wygląda to śmiesznie, ale no cóż działa

Niżej podaję kod programu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.