Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 cze 2026, o 18:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sty 2014, o 00:47 
Użytkownik

Witam. Panie i Panowie, przyszło mi napisać sterownik do skręcarki prętów metalowych. Udało mi się to zrobić i na stoliku układ działa poprawnie.
Zasada działania:
Silnik 3 fazowy sterowany lewo, prawo przez styczniki 24v. Na wałku silnika znajduje się przekładnia z 1400 obr/min. na 30 obr/min. Dalej na wałku zdawczym z przekładni mam założone koło zębate z ABS i czujnik indukcyjny 24V ze stykami NO i NC zwieranymi do masy. Program działa tak:
1. Zrobiony jest licznik do którego klawiszami nabijam żądaną wartość impulsów (klawisze do wyboru: -1, +100, +10, +1).
2. Jednym z 2 klawiszy wybieram kierunek skręcania (lewo, prawo).
3. Po kliknięciu klawiszem wyboru kierunku załączam stycznik i impulsy z czujnika odejmują po jednym z wartości początkowej licznika aż do wartości 0 gdzie w tym momencie wyłączam stycznik i silnik się zatrzymuje. Podczas pracy silnika (odejmowania impulsów) klawisze wyboru kierunku, dodawania i odejmowania wartości są zblokowane. Aktywny jest tylko przycisk RESET/STOP, który podczas pracy zatrzymuje silnik i zeruje wartość licznika a podczas stanu oczekiwania tylko zeruje licznik. Oczywiście wszystko wyświetlam na LCD :)

Chciałbym jeszcze dorobić 2 rzeczy czyli automatyczne cofanie (odprężanie materiału) o np. 5 impulsów z opóźnieniem 1 sekundy od zatrzymania, oraz zapamiętywanie wartości początkowej licznika, żeby nie nabijać tego od nowa klawiszami.
I tu zwracam się z prośbą do Was o poradę jak...

Wiem że może dla większości wygląda to śmiesznie, ale no cóż działa :)

Niżej podaję kod programu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sty 2014, o 22:43 
Użytkownik

Chcesz gotowy program, czy podpowiedź do algorytmu działania.
Tak jak zawsze mówi Pan Mirek - kartka długopis i wyrysować sobie.

Ja bym zrobił to w ten sposób, że wprowadziłbym kolejną zmienną np. PRACA aby określić czy już skręcasz drut czy jesteś jeszcze w ustawieniach. I potem prosto jeżeli n=0 (bo to chyba ilość impulsów) a PRACA ciągle trwa to poczekaj sekundkę i obróć kierunek i pięć impulsików w górę i wtedy koniec PRACY.

A z zapamiętaniem wartości to chcesz ją zapamiętać powiedzmy na zawsze czy chcesz tylko zapamiętać na następny cykl pracy czyli jakby aktualna ilość skrętów na dzisiaj?

OK moje rozważania ?

PostNapisane: 7 sty 2014, o 23:05 
Użytkownik

Nie, nie żadnych gotowców, od tego jest forum żeby się czegoś nauczyć :) Ale z podpowiedzi jak zrobić te 2 rzezy chętnie skorzystam. Program pisałem sam, a ze jestem jeszcze początkujący w prockach to pytam. Wartość licznika ma powracać do tej ustawionej na początku ustawień czyli nabijam 300 impulsów klawiszami, wrzucam do pamięci ram, klikam kierunek, licznik dobija zera, cofa w kierunku przeciwnym ileś tam i po opóźnieniu z pamięci ram nabija znowu 300.

PostNapisane: 7 sty 2014, o 23:48 
Użytkownik

To musisz stworzyć kolejną zmienną w której będziesz pamiętał ten twój pierwotny niejako stan impulsów i po skończonym cyklu PRACA program zatrzyma się na pytaniu "co dalej?" Powtórka cyklu czy nowy cykl.
Jak powtórka to przepiszesz tą zapamiętaną wartość znowu do "n" a jak nowy cykl to przechodzisz to ustawiania liczby impulsów i po zatwierdzeniu znowu zapisujesz już nowo wpisaną liczbę impulsów do "n" i do zmiennej do pamiętania.

PostNapisane: 16 sty 2014, o 21:53 
Użytkownik

Witam ponownie. Poradziłem sobie już z funkcją automatycznego cofania o zaprogramowana liczbę impulsów, ale dalej nie wiem jak mam zrobić zapamiętanie wartości licznika np. po wciśnięciu klawisza wyboru kierunku (klawisz 6 i 7) a po zakończeniu pracy (zadeklarowane zmienne) wypisać tą zapamiętaną wartość do n. Chyba, że czegoś nie kumam. Prosiłbym żeby ktoś pokazał na przykładnie jak to można rozwiązać.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Problem rozwiązany.

Strefa czasowa: UTC + 1